Connect with us

Horvátország

INNEN-ONNAN, MEG AMONNAN: A nigériai herceg és a hawaii repülőjegy

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

repulo
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Kroáciában még mindig lassú a forgalom, főleg azért, mert a polgárok nem elhanyagolható hányada síel a környező országokban, fittyet hányva a koronavírusnak. Zágrábban leesett az első hó, de csak mutatóba, a füves területeken maradt belőle egy kevés, az utak szinte szárazak.

Miután nincs semmi friss érdekesség, a múlt heti kormányülésre kell visszakanyarodnunk, ahol a kormány formálisan elfogadta az Egyesült Államok adományát. Nem a Bradley-ügy újabb fejleményéről volt szó, hanem arról, hogy a kormány, illetve ami még fontosabb, a miniszterelnök, mélyen hallgat, attól függetlenül, hogy időközben volt néhány „szervaváltás” Zoran Milanović köztársasági és Mario Banožić védelmi miniszter között.

Az USA Horvátországot új kriptográfiai rendszerrel szereli fel, amellyel a jelenlegi szintén amerikai DEKMS (DACAN Electronic Key Management System) rendszert váltják fel/le. Ezt Horvátország 2013 óta használja, és az informatikai rendszerek biztonságával megbízott intézet kezeli, amely egyebek között a horvát állami szervek titkosított anyagainak közvetítését is végzi a külföldi partnerek felé.

Az új rendszer a NATO KMI (NATO Key Management Infrastructure) poétikus elnevezés alatt fut, és használatáról még 2019-ben magállapodott az amerikai és a horvát fél. Azon felül, hogy mindenki megkönnyebbült, mert most már tuti, hogy az oroszok és kínaiak nem hallgathatják le a féltve őrzött horvát államtitkokat, a horvát fél ezt a alkalmat arra is felhasználta, hogy kicsit megnyugtassa a médiumokat, hogy lám, Bradley-k ide, Bradley-k oda, nincs semmilyen gond az amerikai-horvát együttműködéssel.

A régi/új rendszernek köszönhetően a kínaiak és az oroszok ugyan nem hallgatják le a horvát államtitkokat, az amerikaiak viszont minden bizonnyal igen, erről például Angela Merkel volt német kancellár is tudna mesélni, ő viszont már eltűnt a történelem és a nyugati demokrácia süllyesztőjében, de ez így rendjén is van, a másik oldalon az oroszok is kémkedtek a szerbek után, amit a szerbek nem is nagyon tudtak megemészteni.

A transzatlanti kapcsolatok stabil voltára egyébként Goran Grlić Radman horvát külügyminiszter is felhívta a figyelmet, mondván, hogy a két ország – mármint az Egyesült Államok és Horvátország – kétoldalú kapcsolatai továbbra is felhőtlenek.

Ha már a háromnevű külügyérnél tartunk, úgy tűnik a BALK viccelődése ragadós, mert a Horvát Televízió a James Bondot alakító Daniel Craignek kiáltotta ki a külügyminisztert. Miután az internet népe gurult a röhögéstől ?, a TV kicsit szabadkozott, hogy izé, baki volt, de mindegy, utólag már mindek a „mea culpa”, mert ki tudja, lehet, hogy legközelebb Daniel Craig adja ki magát horvát külügyminiszternek.

A nigériai herceg

Az internetes csalások kissé olyanok, mint a viccek: ugye, az már közhely, hogy nincs régi vicc, csak kevés újszülött: ezért tűnhet úgy, hogy a poént már mindenki ismeri.

A „nigériai herceg” az egyik legrégebbi világhálós csirkefogás, lényege, hogy a roppant tiszteletre méltó és krőzusi gazdagsággal bíró nigériai herceg mindenféle kifogással pénzt kunyerál az emberektől.

Mi is örököltünk

balk oroksegHa netalán azt látnák, hogy gyors fejlesztésbe kezdtünk, akkor megérkezett az örökség. Addig viszont várjuk a szponzorok jelentkezését!


A nagy számok törvénye alapján, mindig akad olyan naiv netező, aki a beígért hatalmas jutalom reményében úgy dönt, hogy kisegíti szegény herceget.

Ennek számos változata van, például csábos leányzó képében jelenik meg, – lehet, hogy ilyenkor hercegnő – aki rövid időn belül őrülten beleszeret az erősen kopaszodó negyvenes éveit taposó fiatalúrba, és boldogságuk elé már csak egyetlen akadály gördül, a thaiföldi, hawaii repülőjegy ára, amit az erkölcsös, ám szegény hajadon nem tud leperkálni. Ha ugye a drága XY úr hajlandó volna ezt számlájára átküldeni, máris átsuhanhatna az óceánon és ásó, kapa, nagyharang…

A „nigéria herceg” újabb variánsáról e sorok írója és a horvát rendőrség is a minap szerzett tudomást.

Egy 53 éves rovinji férfi tett feljelentést a rendőrségnél, hogy ismeretlen személy több ezer kunával károsította meg.

A mese úgy szól, hogy felkereste e-mailben egy brit állampolgár. Ez a személy állítólag egy londoni bankban dolgozik, ahol több líbiai számlán nagy mennyiségű pénz hever már évtizedek óta, és most kárba fog veszni, mert senki sem érdeklődött utána.

Amennyiben az áldozat hajlandó volna megfelezni vele a nyereséget, úgy a „banki alkalmazott” bejegyzi nevét, mint a számla tulajdonosának üzleti partnerét, és „fa presto”, fel lehet emelni a sok-sok pénzt.

Hat hónapos(!) huzavona után, az ügy eljutott odáig, hogy már csak az illetéket kellett kifizetni, amit a rovinji úr meg is tett.

Talán felesleges mondani, hogy azután a brit partner felszívódott, mint a vakbéltünet.

Ha valaki esetleg azon tűnődik mi ebből a tanulság, egy igen előnyös üzleti ajánlatot tudok tenni neki a zágrábi reptérrel kapcsolatban. A Lánchidat sajnos már eladtam.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava