Connect with us

Bosznia

ISTEN/ALLAH VELED, BOSZNIA! Az Egyesült Államok és az Európai Unió felhagy a közvetítéssel Bosznia-Hercegovinában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Legalábbis egyelőre. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös közleménye szerint a következő tárgyalásokat/közvetítői fordulót már meg sem tartják. A felelősséget a magukat közvetítőnek becézett személyek természetesen a helyi vezetőkre hárították, akik nem végezték el a tőlük elvárt teendőket. Vagyis az USA és az EU mossa kezeit, jöjjön, aminek jönnie kell!

Szarajevó farkasa eliszkolt

Matthew Palmer, aki a Szarajevó farkasa című regényében örökítette meg Bosznia- Hercegovina fővárosát, és aki jelenleg az új bosznia-hercegovinai választási törvény kidolgozásáért felel, egyszerűen fogalmazva eliszkolt, és vitte magával az Európai Unió képviselőjét, Angelina Eichhorst asszonyt is. Az “eliszkolt” szó nem a legmegfelelőbb kifejezés, mert nem éppen dicső módon távozni csak az tud, aki a helyszínen van, nos, ami ebben az esetben nem teljesen fedi a valóságot, mert a két említett politikus lemondta/elhalasztotta hétvégére tervezett szarajevói látogatását. És mivel nem lesznek ott, eliszkolni/meghátrálni sem tudnak.

De nézzük a közleményt, amely körülbelül annyira nyakatekert, mint amennyire a helyzethez illően nyakatekertnek kell lennie, hogy földi halandó ne tudja, hanem legfeljebb csak sejtse, hogy hol kell az elásott ebet keresni.

A közlemény

A hónap elején, amikor az Egyesült Államok és az EU tisztségviselők találkoztak a bosznia-hercegovinai politikai pártokkal és a civil társadalom képviselőivel, hogy megvitassák a választási és alkotmányos reformot, a (helyi) politikai vezetők megegyeztek, hogy felkészülnek a következő tárgyalások előtt. Azóta csak kisebb fejlődésnek lehetünk tanúi. A politikai vezetők nem végezték el a szükséges munkát annak érdekében, hogy Bosznia- Hercegovina politikai rendszerét hozzáigazítsák az uniós előírásokhoz és bírósági határozatokhoz. Ezenkívül a Boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének december 10-i elfogadhatatlan eszkalációját követően a politikai válság egyre mélyül.

A mostani tárgyalások, az újabb erőfeszítések ellenére, az év vége előtt, sajnos nem járhatnak eredménnyel. Ezek az erőfeszítések csak akkor hoznak eredményt, ha a felek valóban együttműködnek a megoldás megtalálásában.

A kormánykoalíciótól azt hallottuk, hogy olyan alkotmányos és választási reformok mellett köteleznék el magukat, amelyek támogatást nyerhetnek a parlamentben. Bosznia- Hercegovina előrehaladása szempontjából egyaránt fontosak azok a reformok, amelyek biztonságossá, megbízhatóvá teszik a választásokat, valamint biztosítják működő kormány felállítását a bosznia-hercegovinai föderációban (bosnyák-horvát entitás).

Itt az ideje, hogy ezeket az ígéreteket teljesítsék!

Felszólítjuk a pártokat, hogy adják fel azokat a maximalista elképzeléseiket, amelyek nem alapulnak nemzetközi és uniós normákon, és nem élvezik a parlament és a társadalom támogatását. A demokrácia lényege nem az állandó stagnálásban van, hogy közben egyesek (meg nem nevezett személyek) követeléseiknek érvényt szerezzenek, vagy hogy a többség rákényszerítse akaratát a kisebbségre. Arra is felszólítjuk a boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) képviselőit, hogy teljes mértékben térjen vissza a (szövetségi, központi) intézményekbe.

Az EU és az Egyesült Államok erőfeszítéseket tett egy olyan párbeszéd érdekében, amely tiszteletben tartja valamennyi fél aggályait és érdekeit. Ez a folyamat lehetőséget kínál a diszkrimináció, valamint a működési zavarok és a választási csalások kezelésére.

Tekintettel a politikai környezetre és Bosznia- Hercegovina belső légkörére, ezek a reformok jelentős előrelépést jelentenének. Az éritettek tudják, hogy mit kell tenniük a bosznia-hercegovinai krónikus politikai válság kiváltó okainak – vagyis a korrupciónak, a bizalomhiánynak és az alacsony demokratikus normáknak – kezelése érdekében.

A feleken (az érintetteken) múlik, hogy megerősítik-e elkötelezettségüket, és készen állnak-e arra, hogy asztalhoz üljenek, vagy hogy további lépéseket tegyenek. Ezért felszólítunk minden felet/érintettet, hogy Bosznia- Hercegovina polgárainak érdekében érdemben kapcsolódjon be, és járuljon hozzá ehhez a folyamathoz.

Mi lesz ezután?

Eddig tartott a közlemény, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az amerikai és az európai közvetítők egy időre – mondjuk, karácsonyig, de inkább tovább – feladták, keresztet vettetek, és azt üzenték, hogy Isten/Allah veled, Bosznia.

De akkor mire valók a közvetítők, akiknek egyéb dolguk sem lenne, minthogy közvetítsenek, az pedig a napnál világosabb, hogy közvetítőket, vagy fogalmazzunk úgy, “politikai túsztárgyalókat” ott alkalmaznak, ahol probléma van.

A problémák viszont csak akkor orvosolhatók, ha a problémákat okozó személyeket megnevezik, és kiemelik a közegükből, általánosságban vett elkövetővel egyetlent túsztárgyaló sem tud mit kezdeni, és mindaddig az egész közvetítősdinek semmi értelme, amíg általában elemezzük a betörést, de egyetlen betörőt sem kapunk el.

Azt mindenki tudta/tudja, hogy a különböző bosnyák, szerb és horvát kisistenek, valamint külföldi felbújtóik ontják a bajt csőstül, ennek megállapításához nincs szükség közvetítőkre, nekik inkább az lenne a dolguk, hogy ezeket a kisisteneket (betörőket) + felbújtókat megnevezzék, és kiemeljék, mert egyébként agyő, Bosznia.

Viszont, ha a közvetítők eliszkolnak/meghátrálnak a problémák láttán, akkor végképp nincs szükség rájuk, illetve másokat kell keresni helyettük, Bosznia- Hercegovina egyedül ugyanis képtelen megoldani a problémákat, közvetítők nélkül – legyenek is azok bármilyen balfékek vagy ordasok – ott háború lesz. Ezzel jó lenne tisztában lenni eliszkolás előtt, vagy eliszkolás helyett.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava