Connect with us

Balkán

LEHETNEK MÉG CSONTVÁZAK: A most letartóztatott kolumbiai drogbáró évekig kapcsolatban állt a balkáni bűnözőkkel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kolumbiai drogbáró összeköttetésben áll a balkáni bűnözőkkel
A cikk meghallgatása

Egy kolumbiai lap azt írja, hogy Dairo Antonio Úsuga, vagy ismertebb nevén Otoniel, akit vasárnap fogtak el az ottani hatóságok, számos balkáni kábítószer-kereskedővel áll(t) kapcsolatban. A Semana értesülései szerint az illegális drogkereskedői hálózat létrehozása során Otoniel kapcsolatokat épített ki Panamában, Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban és Belgiumban is.

A Semana állítása szerint a dokumentumokban, amelyekbe sikerült betekintést nyerni, számos tárgyalásról vannak feljegyzések, amelyeket a mexikói kartell, a kalabriai és a szicíliai maffia, valamint a balkáni kábítószer-kereskedők képviselőivel folytatott.

Otonielt az USA-ba irányuló kábítószer csempészettel, rendőrök meggyilkolásával, gyermekek megerőszakolásával és kiskorúak besorozásával is gyanúsítják, és aligha kétséges, hogy rövid időn belül kiadják az Egyesült Államoknak.

Az InSight Crime 2017 májusában arról írt, hogy az olasz hatóságok egy hónappal korábban Civitavecchia kikötőjében őrizetbe vették Miro Rizvanovic Niemeiert, más néven ‘El Ruso’-t, aki a kolumbiai hatóságok szerint Úsuga “közeli munkatársa” volt, és személyesen felelt a Kolumbiából és Brazíliából Európába, valamint Ázsiába irányuló tengerentúli kábítószer-szállítmányok koordinálásáért.

Azzal is vádolták, hogy ő irányította a kis mennyiségű kábítószert célba juttató kubai csempészek hálózatát – az úgynevezett mulákat (öszvérek) –, akik Kolumbiából vittek kábítószert az Egyesült Államokba. (A kereskedésnek ez a módja ma sem ment ki a divatból, ezt bizonyítja, hogy mostanában két mulát is elkaptak a zágrábi repülőtéren.)

El Ruso Boszniában született, de német állampolgárságot kapott, és korábban Kolumbiában élt. A HSB Noticias szerint 2016 márciusában a kolumbiai hatóságok elfogták, és állítólagos egészségügyi problémái miatt házi őrizetbe helyezték, de nem sokkal később sikerült megszöknie.

Nem ő volt az első kelet-európai bűnöző, aki erős latin-amerikai kapcsolatokkal rendelkezik. 2014-ben a szerb Darko Šarić, egy kábítószer-szindikátus állítólagos vezetője volt, akit azzal vádoltak meg, hogy 2008 és 2009 folyamán becslések szerint 5,7 tonna kokaint csempészett Latin- Amerikából Európába.

Šarić feladta magát a szerb hatóságoknak, tavaly a belgrádi fellebbviteli bíróság jóváhagyta a Šarićra kimondott ítéletet, ami 15 év börtönt jelentett.

​A szerb legfelsőbb semmítőszék idén nyáron megszüntette a Darko Šarić és csoportja ellen meghozott jogerős ítéletet, és az ügy újratárgyalását rendelte el.

2016 júliusában pedig egy másik szerb férfit, Zoran Jaksićot Peruban tartóztatták le. Azzal vádolták, hogy az egyik vezetője volt a ‘Group America’ ​​nevű kelet-európai bűnszervezetnek, amely szintén Európába csempészett kábítószert Latin- Amerikából.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava