Connect with us

Balkán

LEHETNEK MÉG CSONTVÁZAK: A most letartóztatott kolumbiai drogbáró évekig kapcsolatban állt a balkáni bűnözőkkel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A kolumbiai drogbáró összeköttetésben áll a balkáni bűnözőkkel
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Egy kolumbiai lap azt írja, hogy Dairo Antonio Úsuga, vagy ismertebb nevén Otoniel, akit vasárnap fogtak el az ottani hatóságok, számos balkáni kábítószer-kereskedővel áll(t) kapcsolatban. A Semana értesülései szerint az illegális drogkereskedői hálózat létrehozása során Otoniel kapcsolatokat épített ki Panamában, Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban és Belgiumban is.

A Semana állítása szerint a dokumentumokban, amelyekbe sikerült betekintést nyerni, számos tárgyalásról vannak feljegyzések, amelyeket a mexikói kartell, a kalabriai és a szicíliai maffia, valamint a balkáni kábítószer-kereskedők képviselőivel folytatott.

Otonielt az USA-ba irányuló kábítószer csempészettel, rendőrök meggyilkolásával, gyermekek megerőszakolásával és kiskorúak besorozásával is gyanúsítják, és aligha kétséges, hogy rövid időn belül kiadják az Egyesült Államoknak.

Az InSight Crime 2017 májusában arról írt, hogy az olasz hatóságok egy hónappal korábban Civitavecchia kikötőjében őrizetbe vették Miro Rizvanovic Niemeiert, más néven ‘El Ruso’-t, aki a kolumbiai hatóságok szerint Úsuga “közeli munkatársa” volt, és személyesen felelt a Kolumbiából és Brazíliából Európába, valamint Ázsiába irányuló tengerentúli kábítószer-szállítmányok koordinálásáért.

Azzal is vádolták, hogy ő irányította a kis mennyiségű kábítószert célba juttató kubai csempészek hálózatát – az úgynevezett mulákat (öszvérek) –, akik Kolumbiából vittek kábítószert az Egyesült Államokba. (A kereskedésnek ez a módja ma sem ment ki a divatból, ezt bizonyítja, hogy mostanában két mulát is elkaptak a zágrábi repülőtéren.)

El Ruso Boszniában született, de német állampolgárságot kapott, és korábban Kolumbiában élt. A HSB Noticias szerint 2016 márciusában a kolumbiai hatóságok elfogták, és állítólagos egészségügyi problémái miatt házi őrizetbe helyezték, de nem sokkal később sikerült megszöknie.

Nem ő volt az első kelet-európai bűnöző, aki erős latin-amerikai kapcsolatokkal rendelkezik. 2014-ben a szerb Darko Šarić, egy kábítószer-szindikátus állítólagos vezetője volt, akit azzal vádoltak meg, hogy 2008 és 2009 folyamán becslések szerint 5,7 tonna kokaint csempészett Latin- Amerikából Európába.

Šarić feladta magát a szerb hatóságoknak, tavaly a belgrádi fellebbviteli bíróság jóváhagyta a Šarićra kimondott ítéletet, ami 15 év börtönt jelentett.

​A szerb legfelsőbb semmítőszék idén nyáron megszüntette a Darko Šarić és csoportja ellen meghozott jogerős ítéletet, és az ügy újratárgyalását rendelte el.

2016 júliusában pedig egy másik szerb férfit, Zoran Jaksićot Peruban tartóztatták le. Azzal vádolták, hogy az egyik vezetője volt a ‘Group America’ ​​nevű kelet-európai bűnszervezetnek, amely szintén Európába csempészett kábítószert Latin- Amerikából.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten “ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 bűnöző került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A “Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak “dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis- Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból “emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép- Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és “Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak “Szuperkartell” néven vált ismertté.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava