Connect with us

Bűnügy

GYILKOSSÁG A SÍNEKEN: Az alvilág és a titkosszolgálat múzsája, a pisztáciafagyi jelentősége és az imádnivaló rohadék ???

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1a food amount
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Egy héttel letartóztatása előtt posztolt az Instagramon a szerb alvilág és a szerb titkosszolgálat múzsája, akit egyik rajongója a Szerb Kleopátrának nevezett. Belgrádban hónapok óta a levegőben lógott Dijana Hrkalović letartóztatása, akit korábban egyaránt szoros szálak fűztek a szerb alvilághoz, a szerb titkosszolgálathoz (BIA) és a szerb belügyminisztériumhoz. Rengeteg cikk született már róla, igazából azonban nem tisztázódott, hogy miként csavarta egyszerre az ujja köré a titkosszolgálatot és az alvilágot ez a harmincas éveinek közepén járó nő, aki mindeközben 2020-ban sikeresen megvédte doktori disszertációját a Belgrádi Bölcsészeti Egyetem Pszichológia Karán. A szerb elnök péntek esti televíziós interjújában erősítette meg, hogy Hrkalovićot a “gyilkosság a síneken” néven elhíresült bűncselekménnyel összefüggésben helyezték előzetes letartóztatásba.

A pisztáciafagyi jelentősége

Akár kódolt üzenetnek is tekinthetjük Dijana Hrkalović legutóbbi Instagram-bejegyzését, amelyhez két fényképet is csatolt: ezek közül fontosabb az, amely nem azonnal tárul a gyanútlan látogató szeme elé, bár Dijana Hrkalović Instagram-oldala esetében a legkevesebb lehet az, aki gyanútlan látogatóként téved oda.

A fenti fotóról van szó, amelynek az a különlegessége, hogy a pisztáciafagyin keresztül vezeti be az érdeklődőt a szerb bűnözés és bűnüldözés történetébe, mindkettőbe egyszerre. Természetesen ehhez a pisztáciafagyinak van a legkevesebb köze, egyszerűen csak eszköz ahhoz, hogy a kép másik szereplője, Dijana Hrkalović üzenetet küldjön valakinek vagy mindenkinek.

Az üzenet pedig így szól: A Good Amount of Bad.

Hrkalović minden bizonnyal “a pisztáciafagyira célzott”, de a képekkel, akárcsak a könyvekkel, a szemlélődő vagy az olvasó, vagyis a befogadó szempontjából is érdemes foglalkozni: vajon mire gondol az, aki látja a fenti képet, a fagyira vagy a nagy adag fagyi elfogyasztása által bűnöző, szinte anorexiás kinézetű nőre.

Az már csak hab a pisztáciafagyin, hogy Amerikában előgyártásban van egy film ugyanezzel a címmel: A Good Amount of Bad. A film egy kisvárosi nőről szól, aki New Yorkba utazik, ahol intenzív macska-egér játékba keveredik egy korrupt rendőrrel, ami meghatározza mindkettőjük életét.

Annak a történetnek a főszereplője nem Dijana Hrkalović, ám nem zárható ki, hogy egyszer is róla is készül egy hasonló film pisztáciafagyival vagy anélkül.

Gyilkosság a síneken ???

Dijana Hrkalovićot hivatalosan azért vették őrizetbe, mert 2017-ben eltüntette a bizonyítékokat, vagy segítette a bizonyítékok eltüntetését egy gyilkossági ügyben, amit a szerb elnök is megerősített legutóbbi televíziós interjújában.

Aleksandar Vučić szerint a rendőrség “operatív értelemben egyértelmű álláspontot képvisel”, vagyis a rendőri és politikai vezetés pontosan tudja, hogy ki követe el a “gyilkosságot a síneken”, amelynek áldozata Vlastimir Milošević, a szerbiai karateválogatott egykori tagja volt, aki korábban összetűzésbe került – feltételezhetően védelmi pénzek beszedése okán – Veljko Belivukkal, a szerbiai alvilág 2021 eleje óta letartóztatásban lévő “oszlopos tagjával.

Nem sokkal a gyilkosságot követően őrizetbe vették az azóta Bajkeverő Velja néven ismertté vált Belivukot és két társát – Marko Miljkovićot (aki Belivuk jobb keze a volt ritopeki “horror házában” zajlott mészárlások alkalmával) és Mirko Kojićot – akiket a bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg közvetlen elkövetőkén, valamint bűnsegédként, de 2018-ban májusában szabadon engedték őket, mert a szakértő is visszavonta a jelentését, a helyszínelő rendőr pedig azt vallotta, hogy az összes DNS-nyomot egyazon ecsettel vette fel, és ezáltal “szennyeződtek a DNS-minták”.

– Kicserélték a DNS mintákat, és bizonyos embereket – akik részt vettek a gyilkosságban – szabadon engedtek. Nem büntették meg őket a legsúlyosabb bűncselekményért. Azt hiszem, hogy más dolgok is szóba kerültek, de ez volt a fő ok, és az elegendő jogi alap a letartóztatáshoz

– mondta a szerb elnök Hrkalović ügyével kapcsolatban. A gyilkosság időpontjában, tehát 2017-ben, Dijana Hrkalović a szerbiai bűnügyi rendőrség (Uprava kriminalističke policije, UKP) titkára volt, az elkövetők szabadon bocsátásakor pedig a belügyminisztérium államtitkára, vagyis Nebojša Stefanović akkori belügyminiszter, most honvédelmi miniszter, helyettese.

De nézzük mi is történt! A környéken lévő kamerák rögzítették a gyilkosság, mondhatjuk azt, a kivégzés pillanatait. A felvételek megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott! (Másoknak se nagyon!) ???

A képen látható egyik férfi, a már meglőtt Vlastimir Milošević fut üldözője elől, de a nagy vérveszteség miatt összeesik, az őt követő férfi – akiről hivatalosan általában csak sugallják, hogy Bajkeverő Velja volt, utóléri, és a hat golyót ereszt az áldozat fejébe egy hangtompítós Skorpionból.

Ezt Belgrádban úgy nevezik, hogy “overa”, vagyis “ellenőrzés”, aminek a célja, hogy az elkövető megbizonyosodjon az áldozat haláláról.

A vádirat szerint előre kitervelt gyilkosságról volt szó, az elkövetők egy 2016 októberében vásárolt autóval mentek a helyszínre, vagyis Vlastimir Milošević lakásához, az autóra egy lopott rendszámot szereltek. A gyilkos a lépcsőház bejáratánál várt az áldozatra, akire tíz lövést adott le, de Milošević még kiszaladt az utcára, és egészen a sínekig futott.

Vlastimir Miloševićnek azért kellett meghalnia, mert 2014-ben részt vett egy verekedésben a belgrádi Partizan egyik szurkolói csoportjával, amelyet Aleksandar Stanković, ismertebb nevén Sale Mutavi vezetett, ő Belivuk mentorának számított, amiért az életével fizetett, de az már egy másik történet, amelynek egyes szálai ugyancsak kötődnek ennek a cikknek a főszereplőjéhez, Dijana Hrkalovićhoz, ám arra most nem térünk ki, inkább a címszereplő személyére koncentrálunk.

Dijana Hrkalović, a múzsa

Elemzések és számadások készítésekor érdemes figyelembe venni, hogy milyen előzmények terhelnek vagy motiválnak egyes szereplőket, és mindez miként befolyásolja a tudatukat és a tudatalattijukat, vagy hogy abból mit akarnak megmutatni a nyilvánosságnak.

Dijana Hrkalović Inastagram-bejegyzései a nyár közepéig nyúlnak vissza, azóta tett fel fotókat és egy videót erre a közösségi hálóra, és szinte mindegyikhez írt valamit, általában egy idézetet Charles Bukowskitól, akit “imádnivaló rohadéknak” is neveztek már, de nem csak ez tölti ki Hrkalović oldalát. Miért érdekes mindez? Mert a szóban forgó személy a pszichológia doktora – ez most ismétlés, de kimondottan fontos, amellett hogy a szerb alvilág múzsája. 232599524 861780731098265 8553511765482921603 n 2

Az Instagram segítségével Hrkalovićról megtudjuk, amit a Balkán esetében szinte bárkiről feltételezhetünk, hogy a történelem súlya alatt összeroppant a családja.

– Szerb vagyok, Likából származom (Horvátország), a családom Doljani faluban élt. Nagyapámat, apám apját, ezen a napon (augusztus 4-én) a Vihar hadműveletben gyilkolták meg, mert nem akarta elhagyni a szülőföldjét. Senkitől sem félt, nagyon bátor és keményfejű volt. Megtiszteltetés számomra, amikor azt mondják rólam, hogy rá hasonlítok

– írta Dijana Hrkalović ehhez a fényképhez, amelyet “az akkor meghalt bátor embereknek” ajánlott fel, és üzenetnek szánt azok számára, akiknek a harca ma is tart.

Bukowskiról majd máskor, most csak a tőle vett idézetekről ejtsünk néhány szót. Az idézeteket általában arra használjuk, hogy elfedjük velük az eredeti gondolatokat, vagy a személyiségünkben fellelhető deformációkat. Hrkalović esetében szinte az összes Bukowski-idézet a kettőségről szól, amit ő maga nem tudott feloldani, pedig ha valakinek, akkor neki végképp képesnek kellett volna lennie rá.

“Burning in water, drowning in flame” – idézi Bukowskit az alvilággal flörtölő volt rendőrségi és titkosszolgálati alkalmazott, majd egy másik helyen hozzáteszi, szintén Bukowskival, hogy “people run from rain but sit in bathtubs full of water”.

Egyszerre szikár és kövér

Ezt az elemzést, arcképvázlatot akár itt be is fejezhetnénk, ha ez csak egyetlen ember tragédiájáról, önazonossági problémáiról szólna, de nem arról szól. Hrkalović karrierje a Szerb Haladó Párt tagjaként pillanatok alatt az egekbe szökött, képzetsége bármire predesztinálta volna, de a benne “égő vagy fulladozó” ellentmondások szétveszítették a “normális élet kereteit”.

– Egyszerre szikár és kövér

– jellemzi egyik hősét Dušan Kovačević szerb drámairó, aki szerint erre az a magyarázat, hogy ellentmondásos személyiségről van szó. Amiből a Balkánon nem egy van. 240648229 4594738297203349 2117093165543295125 n 1

Hrkalović 2014-ben került a szerb belügyminisztériumba, előtte rövid ideig a szerbiai titkosszolgálat, a BIA kötelékében üldözte vagy pártolta a bűnt, hogy maradjunk az ellentmondásoknál. A Prva Televízió összeszámolta, hogy 78 személy vesztette életét az alvilági leszámolásokban, amióta ő feltűnt a belügyminisztériumban, és csak öt gyilkosságot sikerült megoldani.

– A ő tevékenységének következtében szemtanúi lehettünk a szerbiai belügyminisztérium kriminalizálódásának. Előfordulhat azonban, hogy ő csak egy karika ebben a láncban, ezért további fontos személyekre derül fel éppen az ő letartóztatásának köszönhetően

– jelentette ki Ratomir Antonović, a Nagy Konstantin nevét viselő belgrádi biztonsági egyetem tanára. Ezt nem zárta ki a fent említett interjúban Aleksandar Vučić szerb elnök sem, aki azzal dicsekedett el, hogy a Veljko Belivuk féle bűnözői csoport vezetőinek februári letartóztatása óta egyetlenlen maffialeszámolás sem történt Belgrádban.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava