Connect with us

Bűnügy

GYILKOSSÁG A SÍNEKEN: Az alvilág és a titkosszolgálat múzsája, a pisztáciafagyi jelentősége és az imádnivaló rohadék ???

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Egy héttel letartóztatása előtt posztolt az Instagramon a szerb alvilág és a szerb titkosszolgálat múzsája, akit egyik rajongója a Szerb Kleopátrának nevezett. Belgrádban hónapok óta a levegőben lógott Dijana Hrkalović letartóztatása, akit korábban egyaránt szoros szálak fűztek a szerb alvilághoz, a szerb titkosszolgálathoz (BIA) és a szerb belügyminisztériumhoz. Rengeteg cikk született már róla, igazából azonban nem tisztázódott, hogy miként csavarta egyszerre az ujja köré a titkosszolgálatot és az alvilágot ez a harmincas éveinek közepén járó nő, aki mindeközben 2020-ban sikeresen megvédte doktori disszertációját a Belgrádi Bölcsészeti Egyetem Pszichológia Karán. A szerb elnök péntek esti televíziós interjújában erősítette meg, hogy Hrkalovićot a “gyilkosság a síneken” néven elhíresült bűncselekménnyel összefüggésben helyezték előzetes letartóztatásba.

A pisztáciafagyi jelentősége

Akár kódolt üzenetnek is tekinthetjük Dijana Hrkalović legutóbbi Instagram-bejegyzését, amelyhez két fényképet is csatolt: ezek közül fontosabb az, amely nem azonnal tárul a gyanútlan látogató szeme elé, bár Dijana Hrkalović Instagram-oldala esetében a legkevesebb lehet az, aki gyanútlan látogatóként téved oda.

A fenti fotóról van szó, amelynek az a különlegessége, hogy a pisztáciafagyin keresztül vezeti be az érdeklődőt a szerb bűnözés és bűnüldözés történetébe, mindkettőbe egyszerre. Természetesen ehhez a pisztáciafagyinak van a legkevesebb köze, egyszerűen csak eszköz ahhoz, hogy a kép másik szereplője, Dijana Hrkalović üzenetet küldjön valakinek vagy mindenkinek.

Az üzenet pedig így szól: A Good Amount of Bad.

Hrkalović minden bizonnyal “a pisztáciafagyira célzott”, de a képekkel, akárcsak a könyvekkel, a szemlélődő vagy az olvasó, vagyis a befogadó szempontjából is érdemes foglalkozni: vajon mire gondol az, aki látja a fenti képet, a fagyira vagy a nagy adag fagyi elfogyasztása által bűnöző, szinte anorexiás kinézetű nőre.

Az már csak hab a pisztáciafagyin, hogy Amerikában előgyártásban van egy film ugyanezzel a címmel: A Good Amount of Bad. A film egy kisvárosi nőről szól, aki New Yorkba utazik, ahol intenzív macska-egér játékba keveredik egy korrupt rendőrrel, ami meghatározza mindkettőjük életét.

Annak a történetnek a főszereplője nem Dijana Hrkalović, ám nem zárható ki, hogy egyszer is róla is készül egy hasonló film pisztáciafagyival vagy anélkül.

Gyilkosság a síneken ???

Dijana Hrkalovićot hivatalosan azért vették őrizetbe, mert 2017-ben eltüntette a bizonyítékokat, vagy segítette a bizonyítékok eltüntetését egy gyilkossági ügyben, amit a szerb elnök is megerősített legutóbbi televíziós interjújában.

Aleksandar Vučić szerint a rendőrség “operatív értelemben egyértelmű álláspontot képvisel”, vagyis a rendőri és politikai vezetés pontosan tudja, hogy ki követe el a “gyilkosságot a síneken”, amelynek áldozata Vlastimir Milošević, a szerbiai karateválogatott egykori tagja volt, aki korábban összetűzésbe került – feltételezhetően védelmi pénzek beszedése okán – Veljko Belivukkal, a szerbiai alvilág 2021 eleje óta letartóztatásban lévő “oszlopos tagjával.

Nem sokkal a gyilkosságot követően őrizetbe vették az azóta Bajkeverő Velja néven ismertté vált Belivukot és két társát – Marko Miljkovićot (aki Belivuk jobb keze a volt ritopeki “horror házában” zajlott mészárlások alkalmával) és Mirko Kojićot – akiket a bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg közvetlen elkövetőkén, valamint bűnsegédként, de 2018-ban májusában szabadon engedték őket, mert a szakértő is visszavonta a jelentését, a helyszínelő rendőr pedig azt vallotta, hogy az összes DNS-nyomot egyazon ecsettel vette fel, és ezáltal “szennyeződtek a DNS-minták”.

– Kicserélték a DNS mintákat, és bizonyos embereket – akik részt vettek a gyilkosságban – szabadon engedtek. Nem büntették meg őket a legsúlyosabb bűncselekményért. Azt hiszem, hogy más dolgok is szóba kerültek, de ez volt a fő ok, és az elegendő jogi alap a letartóztatáshoz

– mondta a szerb elnök Hrkalović ügyével kapcsolatban. A gyilkosság időpontjában, tehát 2017-ben, Dijana Hrkalović a szerbiai bűnügyi rendőrség (Uprava kriminalističke policije, UKP) titkára volt, az elkövetők szabadon bocsátásakor pedig a belügyminisztérium államtitkára, vagyis Nebojša Stefanović akkori belügyminiszter, most honvédelmi miniszter, helyettese.

De nézzük mi is történt! A környéken lévő kamerák rögzítették a gyilkosság, mondhatjuk azt, a kivégzés pillanatait. A felvételek megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott! (Másoknak se nagyon!) ???

A képen látható egyik férfi, a már meglőtt Vlastimir Milošević fut üldözője elől, de a nagy vérveszteség miatt összeesik, az őt követő férfi – akiről hivatalosan általában csak sugallják, hogy Bajkeverő Velja volt, utóléri, és a hat golyót ereszt az áldozat fejébe egy hangtompítós Skorpionból.

Ezt Belgrádban úgy nevezik, hogy “overa”, vagyis “ellenőrzés”, aminek a célja, hogy az elkövető megbizonyosodjon az áldozat haláláról.

A vádirat szerint előre kitervelt gyilkosságról volt szó, az elkövetők egy 2016 októberében vásárolt autóval mentek a helyszínre, vagyis Vlastimir Milošević lakásához, az autóra egy lopott rendszámot szereltek. A gyilkos a lépcsőház bejáratánál várt az áldozatra, akire tíz lövést adott le, de Milošević még kiszaladt az utcára, és egészen a sínekig futott.

Vlastimir Miloševićnek azért kellett meghalnia, mert 2014-ben részt vett egy verekedésben a belgrádi Partizan egyik szurkolói csoportjával, amelyet Aleksandar Stanković, ismertebb nevén Sale Mutavi vezetett, ő Belivuk mentorának számított, amiért az életével fizetett, de az már egy másik történet, amelynek egyes szálai ugyancsak kötődnek ennek a cikknek a főszereplőjéhez, Dijana Hrkalovićhoz, ám arra most nem térünk ki, inkább a címszereplő személyére koncentrálunk.

Dijana Hrkalović, a múzsa

Elemzések és számadások készítésekor érdemes figyelembe venni, hogy milyen előzmények terhelnek vagy motiválnak egyes szereplőket, és mindez miként befolyásolja a tudatukat és a tudatalattijukat, vagy hogy abból mit akarnak megmutatni a nyilvánosságnak.


Dijana Hrkalović Inastagram-bejegyzései a nyár közepéig nyúlnak vissza, azóta tett fel fotókat és egy videót erre a közösségi hálóra, és szinte mindegyikhez írt valamit, általában egy idézetet Charles Bukowskitól, akit “imádnivaló rohadéknak” is neveztek már, de nem csak ez tölti ki Hrkalović oldalát. Miért érdekes mindez? Mert a szóban forgó személy a pszichológia doktora – ez most ismétlés, de kimondottan fontos, amellett hogy a szerb alvilág múzsája.

Az Instagram segítségével Hrkalovićról megtudjuk, amit a Balkán esetében szinte bárkiről feltételezhetünk, hogy a történelem súlya alatt összeroppant a családja.

– Szerb vagyok, Likából származom (Horvátország), a családom Doljani faluban élt. Nagyapámat, apám apját, ezen a napon (augusztus 4-én) a Vihar hadműveletben gyilkolták meg, mert nem akarta elhagyni a szülőföldjét. Senkitől sem félt, nagyon bátor és keményfejű volt. Megtiszteltetés számomra, amikor azt mondják rólam, hogy rá hasonlítok

– írta Dijana Hrkalović ehhez a fényképhez, amelyet “az akkor meghalt bátor embereknek” ajánlott fel, és üzenetnek szánt azok számára, akiknek a harca ma is tart.

Bukowskiról majd máskor, most csak a tőle vett idézetekről ejtsünk néhány szót. Az idézeteket általában arra használjuk, hogy elfedjük velük az eredeti gondolatokat, vagy a személyiségünkben fellelhető deformációkat. Hrkalović esetében szinte az összes Bukowski-idézet a kettőségről szól, amit ő maga nem tudott feloldani, pedig ha valakinek, akkor neki végképp képesnek kellett volna lennie rá.

“Burning in water, drowning in flame” – idézi Bukowskit az alvilággal flörtölő volt rendőrségi és titkosszolgálati alkalmazott, majd egy másik helyen hozzáteszi, szintén Bukowskival, hogy “people run from rain but sit in bathtubs full of water”.

Egyszerre szikár és kövér

Ezt az elemzést, arcképvázlatot akár itt be is fejezhetnénk, ha ez csak egyetlen ember tragédiájáról, önazonossági problémáiról szólna, de nem arról szól. Hrkalović karrierje a Szerb Haladó Párt tagjaként pillanatok alatt az egekbe szökött, képzetsége bármire predesztinálta volna, de a benne “égő vagy fulladozó” ellentmondások szétveszítették a “normális élet kereteit”.

– Egyszerre szikár és kövér

– jellemzi egyik hősét Dušan Kovačević szerb drámairó, aki szerint erre az a magyarázat, hogy ellentmondásos személyiségről van szó. Amiből a Balkánon nem egy van.

Hrkalović 2014-ben került a szerb belügyminisztériumba, előtte rövid ideig a szerbiai titkosszolgálat, a BIA kötelékében üldözte vagy pártolta a bűnt, hogy maradjunk az ellentmondásoknál. A Prva Televízió összeszámolta, hogy 78 személy vesztette életét az alvilági leszámolásokban, amióta ő feltűnt a belügyminisztériumban, és csak öt gyilkosságot sikerült megoldani.

– A ő tevékenységének következtében szemtanúi lehettünk a szerbiai belügyminisztérium kriminalizálódásának. Előfordulhat azonban, hogy ő csak egy karika ebben a láncban, ezért további fontos személyekre derül fel éppen az ő letartóztatásának köszönhetően

– jelentette ki Ratomir Antonović, a Nagy Konstantin nevét viselő belgrádi biztonsági egyetem tanára. Ezt nem zárta ki a fent említett interjúban Aleksandar Vučić szerb elnök sem, aki azzal dicsekedett el, hogy a Veljko Belivuk féle bűnözői csoport vezetőinek februári letartóztatása óta egyetlenlen maffialeszámolás sem történt Belgrádban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava