Connect with us

B A Balkanac

SZARAJEVÓI MERÉNYLET: A csevapcsicsa négyszögesítése és a szürrealista toplista

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cevap
Listen to this article

Szarajevóban röppent fel, majd jutott el idáig az internet szárnyán a kissé fura hír (hoax?), hogy a háború után első ízben kapott hajba komolyabban a csevapcsicsa istenítőinek két egymással farkasszemet néző lokális tábora. De lássuk közelebbről, miről is van szó! Előlegezőben érdemes felhívni szíves figyelmüket arra, hogy itt és most nem annyira a tartalom kérdése türemkedik ki, illetve foglal el központi helyet a vérmes disputában, hanem a kül. A tartalom mindössze annyiban fontos ezúttal e nem mindennapi tárgyban, hogy olyan állagú legyen a szóban forgó húskészítmény, amely megbízhatóan tartja a nagy odafigyeléssel kigyúrt formáját. Sütés közben is, így méltán lehet büszke rá az esetleges “elkövető”.

Netán izgatott vendégváró.

Nos, ha kicsit távolabbról kezdjük, akkor ugye a babiloniakkal nyithatunk, folytathatjuk az ógörögökkel, így Arkhimédésszel például, egészen az újabb lángelmékig, akiknek teljesen beletört a bicskájuk, vagy csak megközelítő választ tudtak adni arra az agytornás feladványra, hogyan lehet az adott kör területével hajszálpontosan megegyező területű négyszöget szerkeszteni. Ám mielőtt bonyolult számítások után annál bonyolultabb kísérletezésekbe kezdenénk, máris sietné(n)k mondani, hogy azért álljon meg a menet, a dolog nem ilyen összetett. Mert ebben az esetben tkp. csak arról van szó, hogy a bosnyák főváros egyik szekértábora kitart a csevapcsicsa hagyományosan inkább gömbölyded, kolbászkás formája mellett, kör alakú keresztmetszettel, míg az újítók, a neologizmus meggyőződéses hívei a négyszög alakút preferálják. Előzőek azzal érvelnek, hogy sütés közben a henger alakú csevapcsicsák szükség szerint könnyedén görgethetők a rácson, míg az utóbbiak pontosan azzal igyekeznek alátámasztani elképzelésük hasznosságát, amire a kocka formájú tojások gyártói is. Nevezetesen azzal, hogy azok a csevapok testegyensúly szempontjából kedvezőtlen helyzetbe kerülés esetén sem gurulnak szerte. Nehezebben kötnek ki direkt módon a parázsban, esetleg pattognak le a domboldalon az arrafelé ólálkodó ebek óriási örömére.

Ha jól értjük, mindez egy tévéműsorban hangzott el, amelyben az egyik szereplő azt is szóvá tette, hogy arra meg így mit lehetne kapásból mondani, miszerint a cs.-nek állítólag rég – még a perzsáknál – gömbalakja volt. Hogy ezzel melyik oldalt igyekezett megtámogatni a derék közbeszóló, arról nincs tudomásunk, mindenesetre nem lett verekedés a dologból. A vita után valamennyien boldogan kezet fogtak, ami nem kis dolog Szarajevóban, aztán ki-ki ment haza, vagy máshová. Valószínűleg a maga módosulatlan meggyőződésével.

cevap bos

Egyébként a csevapcsicsa történetét kutatva találhatjuk meg az EXJUGÓ LEXIKON-ban (Ex Symposion Publishing, Veszprém, 2013. /az összes példány elkelt!/), hogy a cs. története – ugye hát – tényleg a perzsákig nyúlik vissza. Ámbátor jó kérdés, hogy onnan meg hová nyúlik még hátrafele. Egy legenda szerint az első csevap az égből érkezett a földre. A perzsaszőnyegen landolt, s azóta – isteni küldeményként – nagy becsben tartják a muszlim világban, meg immár rég azon kívül is. Kegytárgy, amelyet meg lehet enni. Imát lehet mondani érte, könyörögni érette, akár várni is rá sokáig. Megégetőjét halálosan megfenyegetni, fáradt olajban és serpenyőben kisütőjét a hatóságnál azonnal feljelenteni, nyersen hagyóját mély megvetéssel sújtani. Tárgyiasult jelkép, amelynek művészi ábrázolása az absztrakt idején teljesedett ki. A szürrealisták szárnyakat is festettek neki, angyali mivoltára utalva. – És akkor álljunk is meg itt: a szürrealistáknál. (Mert angyali.)

Ugye, zömmel vagy sem, de emlékszünk még az egykori szarajevói szürrealisták mindenkit és mindent megfricskázó Monty Python-i csapatára. Arra a nagy sikerű, rádióból utóbb a tévébe átvándorló, TOP LISTA NADREALISTA c. totál abszurd műsorukra, élükön dr. Nele Karajlić fapofával. Ez a téma valahogy mintha az ő feldolgozásukba illene, mintha az ő agyukból pattant volna ki rég, csak éppen ők sincsenek már együtt, ahogy annyian arról a helyről nincsenek. És ezért nem csupán a legnagyobb úr, az idő okolható, hanem a csúcs-abszurd háború. – Persze, erre sem olyan dög nehéz rájönni. Közben el is lehetne sütni azt a sületlen viccet, mely arról szól, hogy a csevapcsicsa ideális alakja mégiscsak hengerszerű a Balkánon. Miért? Természetesen azért, mert az ballisztikai szempontból sokkal előnyösebb.

Jó, nincsenek már azok a szarajevói szürrealisták. Némelyikük nincs is többé az élők sorában. Az örök botrányhős, Karajlić, a ZABRANJENO PUŠENJE (TILOS A DOHÁNYZÁS) rockbanda frontembere, aki Emir Kusturicával utóbb a győri Mediawave fesztiválon is fellépett, előtte valamikor azzal a hangos beköpésével váltott ki megbotránkozást a valamelyik lerobbanó koncertje kellős közepén, hogy úgy látszik: bedöglött a Marsall, amit sokan félreértettek (pedig ő csak a hangszóróra gondolt, ugye? /hadd rontsuk el a viccet/), Belgrádba költözött. Nincs már hát ott az a csapat, de a szürrealizmus, úgy tűnik, maradt. – Egy régi, visszhangos merénylet helyén, a mai megoszlás városában: a bosnyák hegyek alatti Szarajevóban. Ahonnan Kusturica is elment, hogy másutt fényes várost alapítson. Ugye… stb.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava