Connect with us

Hadsereg

INCIDENS ÉS KÉSZÜLTSÉG: Fokozott harckészültséget rendeltek el szerb hadsereg két déli egységénél

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stefanovic keszultseg
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Nebojša Stefanović védelmi miniszter közölte, hogy fokozott harckészültségbe helyezték a szerbiai hadsereg raškai és novi pazari egységét. A szerb közszolgálti televízió beszámolója szerint Stefanović úgy nyilatkozott, hogy Szerbia ezzel egyértelműen megüzente, hogy “a szerb nép elleni pogrom” nem ismétlődik meg.

Nebojša Stefanović látogatást tett a két szóban forgó helyőrségnél, ahol Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök társágában szemlét tartott, majd a fokozott harckészültséggel kapcsolatban közölte, hogy Aleksandar Vučić elnök kitűnő lépéseket tesz annak érdekében, hogy enyhítse a Koszovó északi részén kialakult helyzetet.

– Hadseregünk nem provokál, de kész megvédeni az embereket, ha bármi is történik, ami az életüket veszélyezteti. Fontos számomra, hogy ezek a hadsereg tagjai készen állnak. Az általunk beszerzett felszerelés és technika esetükben megfelelő kezekben van

– mondta a szerb védelmi miniszter, azokra az uniós követelésekre reagálva, hogy az érintett felek tartózkodjanak a provokációktól.

– Mit tett Belgrád? Az összes provokációt Pristina hajtotta végre: aminek Jarinjeban és Brnjakban szemtanúi vagyunk, és sajnos, amit legutóbb tapasztaltunk, a szerbek bántalmazása. Minden, ami történik, azt jelzi, hogy mennyire igaza volt Vučić elnöknek, amikor azt mondta, hogy mindez egy szervezett kampány része

– hangsúlyozta Stefanović, aki arra utalt, hogy szerb médiajelentések szerint a koszovói különleges rendőrség (Rosu) tagjai letepertek és többször is megütöttek egy szerb férfit.

A szerb védelmi miniszter elvárja, hogy az esettel kapcsolatban reagáljon az Európai Unió és a Kfor is.

– Örülök, hogy az elnök aktívan lép fel, és nem engedjük, hogy bárki is eltaposson és megalázzon bennünket. Örülök, hogy Szerbia ma sokkal erősebb, mint az előző évtizedekben. Mi (a hadsereg) továbbra is tesszük a dolgunkat anélkül, hogy bárkit is provokálnánk, de elnöki utasításra készen állunk, hogy megvédjük a népünket

– szögezte le Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, legalább két halott

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

helikopter
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A horvátországi Drniš közelében, a Čikola patak kanyonjában délután fél egy körül lezuhant egy magyar katonai helikopter, amelynek a fedélzetén három személy tartózkodott. A tragédia a Krka Nemzeti Park közelében történt, amely szintén természetvédelmi terület.

A szerencsétlenség

Az első nem hivatalos értesülések szerint a szerencsétlenséget az okozta, hogy a pilóta nem vette észre az ottani drótkötélpályát, és ezért a helikopter beleakadt, majd rögtön kigyulladt.

A zágrábi Večernji list megkereste a drótkötélpálya tulajdonosát, de az nem akart nyilatkozni a médiának. A pálya 120 méteres magasságban volt.

helikopter

TRAGÉDIA: Drótkötélpálya volt a környéken (Forrás: Večernji list)

A horvát védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy milyen magasságban repült a magyar helikopter, közben egyes értesülések szerint Mario Banožić védelmi miniszter is a helyszínre indult.

A mentők eddig két holttestet találtak meg a helikopter roncsai között, a harmadik személy után még kutatnak. A mentési akcióban mintegy 50 ember vesz részt.

Horvát értesülések szerint a magyar helikopter kiképzés keretében tartózkodott Horvátországban.

Hivatalos közlemények

A Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban.

– A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant

– írta a HM, amely szerint a mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Közölték azt is, hogy a tárca azonnal megkezdte a családok kiértesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

Közben Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki a magyar katonai helikopter horvátországi balesetében elhunyt honvédek hozzátartozóinak, és megköszönte a horvát mentőegységek munkáját.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava