Connect with us

Horvátország

MASZKHASZNÁLATI BALHÉ: A hülyeség csimborasszója, avagy Sámson és a filiszteusok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
Horvátországban már egy hete szórakozik a közvélemény a krapinafürdői (Krapinske Toplice) általános iskola előtt gyülekező “antimaszkerek” (akik nem akarják feltenni a maszkot) esetével. A maroknyi ember Kristijan Gaćina elhatározását támogatja, aki nem engedi a fiát iskolába, mert az országos válságtörzs rendelete alapján oda csak védőmaszkkal lehet belépni. Gaćina szerint a maszk kötelező viselete sérti a gyermeki jogokat és Isten törvényeit.

A demokráciában tilos a szamárállkapocs használata

Az egész jelentéktelen ügy lenne, attól függetlenül, hogy egy pillanatban a tüntetők behatoltak az iskolába, összehordva hetet-havat, mint például, hogy a maszkviselés rákot okoz, de a horvát média melegen tartja az ügyet, így szerdán a parlament őszi ülésszakának kezdetén a képviselők kérdéseire válaszoló miniszterelnöknek is foglalkoznia kellett vele.

Andrej Plenković azzal intézte el az ügyet, hogy azokat akik betörnek az iskolákba a lehető legszigorúbban kell büntetni, ám hozzátette, hogy nem igazán érti, miért kerül sor az emberek ilyen zavaró viselkedésére, amikor a kormány igyekezett minél kevesebb megszorítással kezelni a válságot.

– Ha jártak volna külföldön, láthatták volna, hogy a horvátországi intézkedések igazán enyhék voltak

– mondta Plenković.

A krapinafürdői esetről Sir Winston Churchill mondása jutott az ember eszébe, amely szerint, amennyiben az ember a parlamentáris demokrácia ellen keresne érveket, ahhoz elég lenne öt percet eltölteni egy átlagos szavazópolgárral. A demokráciát a szabadságokkal és jogokkal visszaélő személyek éppen annyira veszélyeztetik, mint a jobb és baloldali szélsőségesek, akiknek az ilyen esetek adják az apropót a “rendcsinálás” követelésére. Ehhez természetesen éppen ők értenek a legjobban, csak éppen a polgárok egy része hajlamos elfelejteni, hogy a szélsőségesek nem képletesen értelmezik az emberek falhoz állítását vagy lámpavasra húzását.

A többi szereplő

Az iskola igazgatója Samson Štibohar, egyenlőre nem látja az ügy rendezésének lehetőségét, bár reméli, hogy végül a józan ész győzedelmeskedik. Elmondása szerint a jelenlegi helyzet az, hogy az iskola normálisan működik, 307 diák rendesen eljár az órákra, miközben egy az iskola előtt álldogál az apjával és a hangoskodó tüntetőkkel.

Valószínűleg neki is eszébe jutott a bibliai sztori, amely szerint Sámson egy szamárálkapoccsal vert agyon ezer filiszteust, de sajna, a demokráciában tilos a szamárállkapocs nevelő jellegű használata.

Így a hatóságok is tanácstalanul téblábolnak, mert egyszerűen nem tudnak eljárni az ügyben, miközben az angoltanárnő az “antimaszker” apát és a demonstráló tömeget támogatja.

A szociális gondozó is tehetetlen, mert hivatalból beszélgetni akart a szerencsétlen gyermek szüleivel, de ezek nemes egyszerűséggel nem engedték be őket a házukba.

A rendőrség eddig 26 feljelentést tett ez ügyben, apróbb-cseprőbb kihágásokért (a hivatalos személy felszólítására nem adták át személyi okmányaikat azonosítás céljából, közrendháborítás, stb.), de azon kívül, hogy ők is ott álldogálnak az iskola előtt, vajmi keveset tehetnek.

Az eset valószínűleg akkor oldódik majd meg, amikor a kötelező iskolai oktatásról szóló törvény értelmében pénzbírságot szabnak ki a nagyokos családfőre, de annak még nem teremtődtek a feltételei.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava