Connect with us

Horvátország

KI HARAPTA MEG A KUTYÁT? Rulettkirály – Postabank 1:0, avagy a horvát Robin Hood

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gaming Terace
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

 
Ahogy az újságírói szakma örök bölcsessége állítja: nem az a hír, ha az embert megharapja a kutya, ha nem az a hír, ha az ember megharapja a kutyát. Ezzel összhangban az sem hír, ha egy bank kiforgatja az embert mindenéből, az viszont mindenképpen hír, hogy valaki megvágja a bankot egy rakat pénzzel, természetesen nem álarcban, legfeljebb maszkban. Egy ilyen eseten álmélkodnak a fővárosban, ahol a minap a zágrábi Községi Polgári Bíróság elrendelt egy harminc millió kunás (cca. 4 millió euro) követelés behajtását a Horvát Postabankon.

A bank nem szívesen fizet

A sztori arról szól, hogy annakidején Jušte Puharić – akit a nagyközönség „horvát rulettkirályként” ismer, hivatásos szerencsejátékosként ugyanis egy vagyont rulettozott össze az európai kaszinókban – beperelte a Horvát Postabankot, mert az késlekedett bizonyos, Puharić tulajdonában lévő részvények eladásával, ezek pedig emiatt jóval alacsonyabb áron keltek el, mint ha időben értékesítették volna őket.

Május 21-én a varasdi Megyei Bíróság másodfokon is megerősítette a zágrábi Községi Polgári Bíróság tavalyi ítéletét, hogy a bank köteles kártérítést fizetni Puharićnak, ám a banknak valahogy nem akaródzott fizetni, amiért Puharić ügyvédei végrehajtást követeltek.

A zágrábi bíróság ismét a javukra döntött, és így elmondhatjuk, hogy Puharićnak megint bejött a rizikó, mert a végrehajtás ellen nincsen appeláta, a kérdéses négy millió eurót egyszerűen leemelik a bank számlájáról.

juste puharica

Jušte Puharić Lenin, Sztálin és Putyin társaságában

Miután mások kárán legjobb örülni, így a labdarúgó válogatott Szlovénia elleni győzelme után ez a hír a legkommentáltabb esemény volt a zágrábi csapszékekben, (zágrábi tudósítónk a Facebookkal nem mérgezi magát, helyette a kocsmának nevezett káros szenvedélynek hódol), mert a bankok közkedveltsége Horvátországban sincs az első helyen. Viszont az eset ismételten a bankszektor nem túl korrekt viselkedésére hívja fel a figyelmet.

Ha valaki utánanéz Puharić úr életművének, akkor kiderítheti, hogy a horvát „rulettkirály” kártyázik is, és állítólag nagyértékű autókat is nyert Reza Pahlavi sah istállójából, hasonlóan Gorcsev Ivánhoz, aki így szerzett Nobel-díjat.

A törvényesség keretei között

Zágrábi tudósítónk véleménye szerint a fránya horvát bankok – tisztelet a kivételnek – ugyanis azt csinálják, hogy körömszakadtáig perelnek, hátha a vontatott bírósági eljárás miatt az ügyfél fejbe lövi magát, a Szávának megy, azt is megbánja, hogy megszületett, vagyis röviden szólva: feladja a további küzdelmet. (Horvátország nem a bíráskodás gyorsaságáról híres, erről már többször is írtunk.)

Mint erre a horvát kollégák több ízben is rámutattak, a horvát bankok viselkedése nyilván megmarad a törvényesség keretei között, tevékenységük ugyanakkor sokban visszaveti a bizalmat a bankrendszerben és áltatlában mindenféle rendszerben

Az Index.hr hírportál szerint ezt erkölcstelenségnek szokás nevezni, kollokviálisan viszont átverésnek. Amikor a portál azt kérdezte a banktól, hogy miért nem fizet, a bank vezetősége, valahonnan a mennyekből azt válaszolta, hogy „a bank nem ért egyet az ítélettel, amelyet a maga szempontjai alapján nem tart megfelelőnek, ezért folyamodott a jogi védelem mechanizmusában felsőbb instanciákhoz”.

Az ottani Postabank azt ígérte, amint ezeket kimerítette, a végkimenetelnek megfelelően, haladéktalanul eleget fog tenni kötelezettségének. A Balkánon azonban van egy mondás, amely így hangzik „obećanje ludom radovanje”, vagyis az ígéretnek csak a hülye örül.

Mint később kiderült, a bank elkülönítette a keresett összeget – ez eredetileg 12 millió 677 ezer kuna volt, erre jöttek azonban a büntetőkapatok, mígnem az összegből 30 millió lett – a bank vezetése ugyanis folyamatosan abban reménykedett, hogy végül mégsem kell fizetni.

Puharićban azonban emberükre akadtak. A rulettkirálynak már nem ez az első bírósági ügye – mert nem csak rulettezett és pókerezett Európa-szerte, hanem pereskedett is – így a kisemberektől eltérően pénzzel is, ideggel is bírta a jogi huzavonát, és végül felülkerekedett, és ő lett a horvát Robid Hood.

A fáma egyelőre arról nem szól, hogy szétosztja-e a pénzt, amelyet a gazdagoktól visszaszerzett.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava