Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

SZANDZSÁKI KÉPVISELET: Törökország főkonzulátust nyitott a szerbiai Novi Pazarban, soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok

szandzsák SZANDZSÁKI KÉPVISELET: Törökország főkonzulátust nyitott a szerbiai Novi Pazarban, soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok 677z381 payar novi 1

Olvasási idő: 2 perc

Törökország főkonzulátust nyitott a szerbiai Novi Pazarban, és ezzel tovább növelte jelenlétét a Balkánon. Mevlüt Çavuşoğlu török ​​külügyminiszter elmondta: nagyon büszke arra, hogy hazája elsőként tette meg ezt a lépést. Nikola Selaković szerb külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy a Törökországgal fenntartott kapcsolatok nagyon fontosak Aleksandar Vučić elnök politikája szempontjából.

Mindenki büszke

Novi Pazar városát túlnyomórészt bosnyákok lakják. A város a bosnyákok kulturális központja Szerbiában. Mevlüt Çavuşoğlu török ​​külügyminiszter nagyon büszke arra, hogy hazája elsőként nyitott főkonzulátust Novi Pazarban.


A város különleges helyet foglal el a török ​​szívekben

– tette hozzá Çavuşoğlu a főkonzulátus megnyitásakor.

Novi Pazart 1459-1461 között hozta létre İshakoğlu İsa Bey/Isa Beg Ishaković boszniai szandzsákbég, Bosznia fővárosának, Szarajevónak és Észak-Macedónia fővárosának, Szkopjénak az alapítója.

A megnyitó ünnepség a Szerbia és a Török Köztársaság himnuszának felhangzásával kezdődött, majd Nikola Selaković szerb külügyminiszter rámutatott, hogy a konzulátus megnyitása Aleksandar Vučić szerb elnök és Recep Tayyip Erdoğan török ​államfő közötti 2019-es megállapodás eredménye.

Idén van a Szerbia és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 142 évfordulója, és büszkék vagyunk arra, hogy országaink közötti kapcsolatok a legmagasabb szintre emelkedtek, amelyeket a bizalom, a barátság és a kölcsönös együttműködés jellemez

– hangsúlyozta Selaković, aki szerint Törökország és Szerbia egyformán fontosnak tartja a békés és virágzó Balkánról kialakított vízió megvalósítását.

Basar Basol szintén büszke és ráadásul boldog is, hogy ő lehet Törökország első főkonzulja, akit Novi Pazarban neveztek ki.

Én és a csapatom azon fogunk dolgozni, hogy a régiónkban élő polgárainkat és szandzsaki testvéreinket szolgáljuk

– mondta Basol, akinek valószínűleg más dolga is lesz.Más dolguk is lesz

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök videót tett közzé a konzulátus megnyitásával kapcsolatban, amelyben elmondta hogy a főkonzulátus hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok további fejlődéséhez.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt tartotta Erdoğan legfontosabb üzenetének, hogy Törökország felszámolja az “áruló” Fetullah Terrorista Szervezet (FETO) jelenlétét a Balkánon, amiben nyilván a főkonzulátusnak is szerepet szánnak, vagyis egy ilyen szándék végrehajtása alól az új képviselet sem vonhatja ki magát.

A török elnök ​​videóüzenetben megköszönte szerb kollégájának, Aleksandar Vučić, hogy támogatta Törökország harcát a FETO terrorcsoport ellen.

A másik cél és feladat nyilván a nyelvi és vallási kapcsolat megteremtése, fenntartása és bővítése lesz.

Meglátogattam a Török Kulturális Központot, ahol 240 diák tanul törökül, ami nagy érdeklődésről tanúskodik. Tudjuk, hogy szandzsáki testvéreink teljes szívükből szeretik Törökországot, de nekik is tudniuk kell, hogy Törökország különleges érzéseket táplál a Szandzsák iránt

– mondta a török ​​diplomácia vezetője.

Törökország jelentős összegeket fordít arra, hogy megerősítse jelenlétét az úgynevezett nyugat-balkáni térségben.

A konzulátus megnyitásakor Hami Aksoy török ​​belgrádi nagykövet elmondta, hogy Törökország hozzá kíván járulni a szandzsaki régió jólétéhez és fejlődéséhez.

Befektetéseink napról napra nőnek. Új gyárakat, utakat és hidakat építünk Szerbiában. Természetesen célunk az, hogy növeljük beruházásainkat Szandzsákban és Novi Pazarban. Ez a főkonzulátus egyaránt hozzájárul a Szerbiával fenntartott kapcsolataink és a régió fejlődéséhez

– fogalmazott a nagykövet, amire bizonyíték hogy török támogatással utak épülnek, Szerbia pedig tervezi, hogy elviszi a városba a Balkáni vezetéken keresztül érkező orosz gázt.

Törökország a főkonzulátus megnyitásával tehát megtörte a jeget. Az ünnepségen török részről elhangzott az is, hogy Bosznia-Hercegovina is diplomáciai misszió megnyitására készül a délnyugat-szerbiai városban.

Iratkozz fel a napi hírlevélre!

szandzsák SZANDZSÁKI KÉPVISELET: Törökország főkonzulátust nyitott a szerbiai Novi Pazarban, soha nem voltak ilyen jók a kapcsolatok balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés