Connect with us

Afganisztán

AFGÁNOK A BALKÁNON: Ismét felmerült a török szerepvállalás a kabuli reptéren, megyünk-e mi is?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az USA és NATO-partnerei az evakuálás leállítására készültek, miközben csütörtökön az Iszlám Állam két súlyos terrortámadást hajtott végre a kabuli repülőtéren. Ezzel párhuzamosan a tálibok felkérték Törökországot, hogy a jövőben nyújtson technikai segítséget a reptér működtetésében, és olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a CIA segíti a tálibokat az Iszlám Állammal szemben.

Közös ellenség?

A 2020 februári USA-tálib megállapodás szerint az Egyesült Államoknak hivatalosan augusztus 31-én kell befejeznie katonai jelenlétét Afganisztánban. Arra senki sem számított, hogy az utolsó pillanatokig kaotikus állapotoknak nézünk elébe.

Augusztus 24-ig több mint 70.000 embert evakuáltak a nyugati országok, de csütörtöktől már megkezdték az légikikötőt őrző katonák számának csökkentését is. A kisebb nemzetek egyre-másra jelentik be műveleteik befejezését, beleértve Törökországot, Hollandiát, Németországot, vagy éppen Magyarországot. A koalíció naponta akár 20.000 embert is ki tudott menekíteni, de a hírek szerint még további ezrek rekedtek a reptéren kívül nyugati útlevéllel. A tálibok bejelentése szerint az afgán állampolgárokat már nem engedik ki a repülőtérre, csak azokat, akik rendelkeznek külföldi úti okmányokkal. AFGÁNOK A BALKÁNON: Ismét felmerült a török szerepvállalás a kabuli reptéren, megyünk-e mi is?

Eközben súlyos terrortámadás rázta meg a repteret, két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, az egyik támadás eredményeként az előzetes hírek szerint mintegy 60 afgán és 13 amerikai katona halt meg, több tucat sérült lehet. A támadást az Iszlám Állam helyi szervezete vállalta magára. Érdekes módon előző nap több nyugati vezető egy közeli terrortámadás veszélyére hívta fel a figyelmet, úgy tűnik a hírszerző szervezetek most jól végezték a munkájukat.

A támadásra válaszul Biden elnök viszontlépést ígért, de olyan hírek is megjelentek, hogy az amerikaiak adatokat adnak át a Talibánnak annak érdekében, hogy azok megtalálják az Iszlám Állam merényletének kitervelőit. A CIA eddig is rendszeres egyeztetésben volt/van a tálibokkal, Richard Burns, a szervezet igazgatója a napokban titokban Kabulban járt. A tálibokkal való együttműködése nélkül nem lehet kontroláltan elhagyni a repülőteret augusztus 31-én: a fényképek szerint a reptéri tömegben egyszerre voltak/vannak jelen az USA katonái és a tálib fegyveresek.

Balkáni menedék

Az evakuálás még egyszer rávilágított a NATO-segítség fontosságára. Az Észak- Atlanti Szövetség tagországai a megelőző hónapokban több alkalommal is kritikával éltek (persze, csak informálisan), amiért Washington előbb kihagyta őket az tálibokkal folytatott tárgyalásokból és megállapodásból, majd annak végrehajtási terveibe se avatta be kellően szövetségeseit. Az USA-val együttműködő tolmácsok ügye először csak a közvéleményt borzolta, már Kabul összeomlását megelőzően egyre nőtt a nyomás a kimenekítésükre.

Mint a hírekből látszik, közben kiderült, hogy a többi szövetséges sem végezte el a házi feladatát rendesen. Bár csak Joe Bident éri rendszeres kritika, azt látjuk, hogy Nagy- Britannia vagy Németország is ezrével evakuálta a „saját” afgánjait, de még Magyarország is több családot menekített ki. Mi lett volna ezekkel az emberekkel, ha az USA időben lép a saját tolmácsai ügyében?

Washington a nagy kapkodásban a világ minden részére próbálta elhelyezni a több tízezresre becsült afgán együttműködőket és családjaikat. Europába csak Ramsteinbe és három balkáni országba: Koszovóba, Albániába és Észak- Macedóniában. A három utóbbi ország esetében nincsenek pontos adatok, Pristina egyáltalán nem közölt számokat, a másik két országban összesen 1000-1500-na lehetnek.

 Bár a balkáni országoknak alapvetően semmilyen érdekük nem fűződik az afgán menekültek akárcsak ideiglenes relokációjához, a döntésük jól rávilágít arra, hogy ez egyben külpolitikai kérdés is. 

A NATO-hoz frissen csatlakozott Észak- Macedónia, illetve a szerény haderővel rendelkező Albánia esetében egyértelműnek tűnik, hogy a szolidaritás és a kétoldalú kapcsolatok erősítése a cél. Ugyan ez igaz Koszovóra is, ahol az ország létrehozása körül amerikai bábáskodás adja meg az alapot. Az ezért érzett hála eredménye lehetett a koszovói döntés.

A három balkáni ország azonban kérdéses, hogy mennyire lesz képes az afgán menekültek ideiglenes ellátásra önállóan, hiszen a kis létszámú hadseregek (Koszovó esetében csak biztonsági erők), az infrastruktúra hiánya, a polgári védelem képességeinek fejlettlensége mind megnehezítik a sikeres reagálást. Éppen ezért az is elképzelhető, hogy a NATO valamilyen módon segíteni fog ezeknek az országokban. A katonai szövetség továbbra is jelentős erőkkel van jelen Koszovóban, és most nem is elsősorban a fegyverekre, hanem a logisztikai támogatásra gondolunk, amely egyrészt könnyen mozgósítható, másrészt lehetővé teszi további NATO-országok erőinek érkezését a kontinensről egy humanitárius válság esetén.

Pávatánc?

A térség másik befolyásos szereplője eközben úgy tűnik valamiféle pávatáncot járhat Afganisztánban.

Emlékezhetünk még, hogy amikor Recep Tayyip Erdoğan török elnök felvetette, hogy Törökország az amerikai kivonulás után folytatja a kabuli reptér őrzését (ehhez csatlakozott volna Magyarország), akkor a táliboktól csak volt a válasz.

Most, hogy a nemzetközi jelenlét véget ér, és Ankara is felszámolta már a jelenlétét, a Talibán Mozgalom azzal a kéréssel fordult a törökökhöz, hogy térjenek vissza a kabuli nemzetközi repülőtérre, és adjanak „technikai segítséget” a további üzemeltetéshez. Bár a török katonai jelenlétet továbbra is kizárta a fundamentalista mozgalom, a kérés rávilágít arra a visszatérő problémára, hogy nincs szakemberük a komplexebb rendszerek működtetéséhez, főleg azután, hogy a hozzáértő emberek tízezreit hagyták távozni az országból.

Albánia

ÖNGÓL: Több, mint 150 afgán rekedt Albániában a nem hiteles kanadai dokumentumok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kanada
KANADAI CSAPATOK AFGANISZTÁNBAN: Kanada leghosszabb háborúja, amelyet kizárólag önkéntesek vívtak, akik újra és újra beálltak a sorba (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

2021 októberében a FIFA azt ünnepelte, hogy több, mint 150 embert menekített ki a tálibok által ellenőrzött Afganisztánból. A szervezet arra számított, hogy a sportolókból és emberi jogi aktivistákból álló afgán csoportot rövid idő alatt Kanadába telepítik át. A tálib hatalomátvételt követően az észak- ország több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezte, köztük női vezetők, emberi jogi aktivisták és újságírók számára nyújtott volna védelmet, hogy megóvja őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától. Most viszont kiderült, hogy 150 afgán rekedt Albániában, mert nincsenek rendben a Kanadától kapott papírjaik.

Nem hamisak, de nem is hitelesek

A beutazáshoz szükséges dokumentumok Marilou McPhedran kanadai szenátor irodájából származnak. Ámbár McPhedran segítségével a csoport elhagyta Afganisztánt, most nem tudja megtenni a transzatlanti utat Kanadába, mert az ottawai szövetségi kormány szerint a dokumentumok nem hitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

A hírt először a The Globe and Mail kanadai napilap közölte egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Kanada

A kanadai szenátor állítólag a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapott sablon alapján állította ki a dokumentumokat (Forrás: Twitter, Marilou McPhedran)

A FIFA korában arra számított, hogy a teljes csoportot, amelynek sportolók és emberi jogi aktivisták a tagjai, rövid időn belül Kanadába telepítik át, merthogy megkapták a kanadai úti okmányokat. A dokumentumokat McPhedran irodája küldte a FIFÁ-nak, amely aztán szétosztotta azokat az afgánok között.

Az afgánok nevét is tartalmazó okmányok alapján két évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a kanadai hatóságok, vagy éppenséggel az ottawai kormány engedélyezte az afgánok számára a beutazást, ez azonban azóta sem történt meg, az afgánok Albániában vesztegelnek.

Az eset nagy visszhangot váltott ki Albániában és Kanadában is. Az albán hatóságok folytatják a dokumentumok hitelességének vizsgálatát, miközben (vélhetően a FIFÁ-val karöltve) gondoskodnak az érintett afgánokról.

Kiszivárgó hírek szerint a FIFÁ-val kapcsolatban álló 163 afgán menekült, akiknek nem engedélyezték a Kanadába történő beutazást, az elmúlt másfél évet egy albániai szállodában töltötte.

Lényegében arról van szó, hogy a kérdéses okmányok bár nem hamisak, de nem is közhitelesek, és ezáltal érvénytelenek.

Egy kanadai szövetségi illetékes szerint, akit nem nevezett meg a Globe, összesen 228 afgán volt kapcsolatban a FIFÁ-val, és kapott okmányokat McPhedran irodájától.

Ezek az afgánok most két folyamatban lévő bírósági eljárásban próbálják kötelezni a kanadai kormányt, hogy fogadja el a dokumentumokat, és engedélyezze számukra a belépést Kanadába.

A meg nem nevezett kanadai illetékes szerint ugyanakkor az afgánok egyike sem nyújtott be hivatalos kérelmet, hogy az ottawai kormány afgán menekültekre vonatkozó különleges bevándorlási programjának keretében utazzon Kanadába.

Folyik a huzavona

Közben folyik a huzavona a kérdéses okmányok körül, mivelhogy az ügyben van egy jogértelmezési csavar, vagyis keletkezett egy hiátus, fekete lyuk, vagy nevezzük bárminek, a valódi közhiteles okmányokat ugyanis a kanadai törvények szerint vagy a szövetségi bevándorlási minisztérium, vagy a kanadai globális ügyek minisztériuma bocsátja ki, és nem egy szenátor irodája.

Ezek után aligha meglepő a kanadai kormánynak az álláspontja, miszerint a szenátor asszony irodájából származó dokumentumok nem közhitelesek, és az ügyet a rendőrséghez utalták, ami azt jelzi, hogy okirathamisításra gyanakodnak.

Kanada

Afgán menekültek egy szerbiai befogadó központban (Forrás: BALK)

McPhedran ugyanakkor fenntartotta azt az álláspontját, hogy ő és irodája jóhiszeműen küldte ki a szenátori dokumentumokat, hogy segítsen a veszélyben lévő afgánokon, a dokumentumok kiállításához szükséges sablont pedig a védelmi miniszter kabinetfőnökétől kapta.

Egy bírósági beadványban McPhedran közölte, hogy irodája 640 ilyen levél kiadásában közreműködött, vagyis még előbukkanhatnak „nem közhiteles afgánok”.

A középutas vagy mérsékelten konzervatívnak tekinthető Globe and Mail az üggyel kapcsolatban megállapította, hogy Kanada és más NATO-szövetségesek nagyrészt kudarcot vallottak azoknak az afgánoknak a megmentésére tett erőfeszítésekben, akiknek a brutális fundamentalista tálib rezsim 2021. augusztusi hatlomátvételével párhuzamosan menedékjogot ígértek.

Azokban az időkben a FIFÁ-ra óriási nyomás nehezedett, hogy segítsen megmenteni a női sportolókat, mert fennállt a veszélye, hogy a tálibok esetleg üldözik őket.

A FIFA segít

A FIFA szóvivője az üggyel kapcsolatban a Globe-nak elmondta, hogy a csoport 2021. novemberben történt kimenekítése óta a nemzetközi labdarúgószövetség fedezi az afgán sportolók, a hozzájuk kapcsolódó személyek és a jogvédők költségeit, vagyis fizetik a számukra biztosított szállást, étkezést, egészségügyi ellátást és az egyéb felmerülő számlákat.

A csoport számára emellett tanácsadási támogatást, angolórákat és személyenként havi 50 dolláros ösztöndíjat is biztosítanak.

A BALK úgy tudja, hogy központi megbízás alapján Albániában egy magyar női festőművész segít a menekült nőknek és gyerekeknek, hogy a művészet segítségével dolgozzák fel a traumákat.

A FIFA-szóvivő elmondta, hogy a csoportba tartozó gyermekek iskoláztatását, óvodáját és egyéb gondozását az UNICEF és a Save the Children intézi, ezek a szervezetek a csoport tagjainak jogi támogatást nyújtanak az állandó lakóhely biztosításához.

Az előzményekhez tartozik, hogy miután az amerikai és a NATO-erők kivonulása után a tálibok 2021-ben visszaszerezték a hatalmat Afganisztán felett, Albánia beleegyezett, hogy legalább egy évre több ezer afgán menekültet fogad be.

Ez alapvetően azokra az Egyesült Államokba tartó afgánokra vonatkozott, akik vízumellenőrzés alatt álltak, és a vízumhoz szükséges átvilágítás befejezésére vártak.

Amikor 2021-ben világossá vált, hogy Kanada nem fogadja be az FIFA által kimenekített afgánokat, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség azon kezdett dolgozni, hogy egy harmadik országot találjon nekik, ahol letelepedhetnek.

A forrás szerint a szervezet arra számít, hogy sikerül megoldást találni, ugyanakkor „alternatívaként” elvárja, hogy Kanada tartsa tiszteletben a McPhedran szenátor asszony által kiadott dokumentumokba foglalt kötelezettségvállalásokat.

Harmadik lehetőségként az is felmerülhet, hogy az afgánok Albániában maradnak, ha ebbe netalán beleegyeznek, merthogy nem ezt ígérték nekik, és „nem ilyen lóról álmodtak”.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava