Connect with us

Bűnügy

DÉLSZLÁV TESTVÉRISÉG: Horvát útlevelekkel utaznak a szerb maffiózók

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putovnica removebg preview 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
A szerb és a maffiózók szívesen utaznak horvát útlevelekkel, a hamis dokumentumért 10 és 20 ezer euró közötti összeget is fizetnek. Azért „ennyire keresett” a horvát útlevél, mert tulajdonosa több, mint százhúsz országba beléphet vele vízumkötelezettség nélkül.

Ki az a Branko Bošnjak?

A belgrádi Kurir beszámolója szerint Veljko Belivuk, akit Velja Nevolja, vagyis Bajkeverő Velja néven ismer a közvélemény, Branko Bošnjak névre szóló horvát útlevél „boldog tulajdonosa” volt.

A belgrádi lap szerint Radoje Zvicer, aki a feltételezések szerint a kavači klán vezetője, több identitással is rendelkezett már, legutóbb Piter Raduj Znice néven utazott, és még mindig nem került rendőrkézre.

Médiajelentések szerint a szerb vagy montenegrói maffiózók nemcsak azért választják a régió országainak útleveleit, leginkább a horvát útlevelet, mert sok országba beléphetnek vele, hanem ezért is, mert a „nyelvi közelség” miatt a használata is könnyebb.

Hiába van egy szerb vagy montenegrói maffiózónak Jürgen Hauptmann névre szóló tökéletes német útlevele, ha a „schnitzel” szón kívül mást nemigen tud németül.

Ezért nem meglepő, hogy a szerb maffiózók horvát vagy esetleg szlovén útleveleket használnak.

– Hajlandók hatalmas összegeket fizetni a hamis útlevelekért. Leginkább a régió országainak útleveleit választják, és gyakran előfordul, hogy egy útlevélért 15 000 és 25 000 euró közötti összeget is adnak


– mondta a Kurir meg nem nevezett forrása, aki úgy tudja, hogy a horvát útlevelek a legkeresettebbek.

A belgrádi lap információi szerint horvát útlevéllel rendelkezett Igor Dedović, a škaljari klán vezetője is, akit 2020 januárjában lőttek szitává Athénban.

A szintén a škaljari klánhoz tartozó Alan Kožarnak és Danir Hadžićnak ugyanakkor szlovén útlevele volt, de nekik sincs már szükségük rá az égi tartományokban. DÉLSZLÁV TESTVÉRISÉG: Horvát útlevelekkel utaznak a szerb maffiózók

Dér Csaba is hamis útlevéllel „közlekedett”

Kožart a Magyarországon raboskodó 2020 januárjában érte utol a végzet. A több gyilkosságot elkövető, Magyarországon raboskodó Dér Csaba is meg akarta ölni őt, de a piszkos munkát tavaly év elején más végezte el helyette, mivel a vajdasági magyar származású bérgyilkost 2019. március 1-jén a prágai Amadeus szállóban őrizetbe vette a cseh rendőrség.

Állítása szerint nemcsak ő vadászott Alan Kožarra, hanem az is meg akarta ölni őt, ezért Dér talán nem is a rendőrök, hanem a másik klánhoz tartozó ellenfél elől próbált elrejtőzni.

Természetesen Dér Csaba is hamis útlevelet használt, az akkori közlemény szerint a cseh rendőrök hamis iratokat találtak nála.

A Kurir szerint több ismert alvilági alvilági figura, mint például Luka Bojović Pekar, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović Zmija, Cvetko Simić Preletač, Darko Šarić is horvát útlevéllel utazott, akárcsak a Pink Panther rablóbanda több tagja is.

A Horvátországban bujkáló Sretko Kalinić Zvernek (zver = vadállat, fenevad) szintén volt más névre szóló horvát útlevele. A Drago Cesar nevére kiállított okmányt a zágrábi rendőrőrség illetékes osztályán vette át, ami azt jelzi, hogy a bűnözők rendőrök és esetleg mások segítségét is igénybe vették.

Az utóbbi években ez többször is előfordult, például 2008-ban, 2012-ben és 2020-ban, és minden egyes esetben a belső rendszerek mondták fel a szolgálatot.

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava