Connect with us

Bűnügy

DÉLSZLÁV TESTVÉRISÉG: Horvát útlevelekkel utaznak a szerb maffiózók

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A szerb és a montenegrói maffiózók szívesen utaznak horvát útlevelekkel, a hamis dokumentumért 10 és 20 ezer euró közötti összeget is fizetnek. Azért “ennyire keresett” a horvát útlevél, mert tulajdonosa több, mint százhúsz országba beléphet vele vízumkötelezettség nélkül.

Ki az a Branko Bošnjak?

A belgrádi Kurir beszámolója szerint Veljko Belivuk, akit Velja Nevolja, vagyis Bajkeverő Velja néven ismer a közvélemény, Branko Bošnjak névre szóló horvát útlevél “boldog tulajdonosa” volt.

A belgrádi lap szerint Radoje Zvicer, aki a feltételezések szerint a kavači klán vezetője, több identitással is rendelkezett már, legutóbb Piter Raduj Znice néven utazott, és még mindig nem került rendőrkézre.

Médiajelentések szerint a szerb vagy montenegrói maffiózók nemcsak azért választják a régió országainak útleveleit, leginkább a horvát útlevelet, mert sok országba beléphetnek vele, hanem ezért is, mert a “nyelvi közelség” miatt a használata is könnyebb.

Hiába van egy szerb vagy montenegrói maffiózónak Jürgen Hauptmann névre szóló tökéletes német útlevele, ha a “schnitzel” szón kívül mást nemigen tud németül.

Ezért nem meglepő, hogy a szerb maffiózók horvát vagy esetleg szlovén útleveleket használnak.

– Hajlandók hatalmas összegeket fizetni a hamis útlevelekért. Leginkább a régió országainak útleveleit választják, és gyakran előfordul, hogy egy útlevélért 15 000 és 25 000 euró közötti összeget is adnak


– mondta a Kurir meg nem nevezett forrása, aki úgy tudja, hogy a horvát útlevelek a legkeresettebbek.

A belgrádi lap információi szerint horvát útlevéllel rendelkezett Igor Dedović, a škaljari klán vezetője is, akit 2020 januárjában lőttek szitává Athénban.

A szintén a škaljari klánhoz tartozó Alan Kožarnak és Danir Hadžićnak ugyanakkor szlovén útlevele volt, de nekik sincs már szükségük rá az égi tartományokban. DÉLSZLÁV TESTVÉRISÉG: Horvát útlevelekkel utaznak a szerb maffiózók

Dér Csaba is hamis útlevéllel “közlekedett”

Kožart a Magyarországon raboskodó 2020 januárjában érte utol a végzet. A több gyilkosságot elkövető, Magyarországon raboskodó Dér Csaba is meg akarta ölni őt, de a piszkos munkát tavaly év elején más végezte el helyette, mivel a vajdasági magyar származású bérgyilkost 2019. március 1-jén a prágai Amadeus szállóban őrizetbe vette a cseh rendőrség.

Állítása szerint nemcsak ő vadászott Alan Kožarra, hanem az is meg akarta ölni őt, ezért Dér talán nem is a rendőrök, hanem a másik klánhoz tartozó ellenfél elől próbált elrejtőzni.

Természetesen Dér Csaba is hamis útlevelet használt, az akkori közlemény szerint a cseh rendőrök hamis iratokat találtak nála.

A Kurir szerint több ismert alvilági alvilági figura, mint például Luka Bojović Pekar, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović Zmija, Cvetko Simić Preletač, Darko Šarić is horvát útlevéllel utazott, akárcsak a Pink Panther rablóbanda több tagja is.

A Horvátországban bujkáló Sretko Kalinić Zvernek (zver = vadállat, fenevad) szintén volt más névre szóló horvát útlevele. A Drago Cesar nevére kiállított okmányt a zágrábi rendőrőrség illetékes osztályán vette át, ami azt jelzi, hogy a bűnözők rendőrök és esetleg mások segítségét is igénybe vették.

Az utóbbi években ez többször is előfordult, például 2008-ban, 2012-ben és 2020-ban, és minden egyes esetben a belső rendszerek mondták fel a szolgálatot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava