Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

HORVÁT RTL: Ahol sajtószabadság van, ott bármit lehet? Avagy a rossz vicc és a manipuláció

2021 07 01 164610
Olvasási idő: 2 perc

 
Ilyen esetekben, mint amilyen a mostani is, mindig tanácstalan vagyok. Szabad-e szólni arról, ami most a Balkánon igencsak beszédtéma. Ha elmegyünk mellette, akkor úgy teszünk, mintha nem lenne, ha viszont beszélünk róla, akkor felvetődik a kérdés, hogy a gyalázkodók szintjére süllyedünk-e? Végül arra jutottam, hogy beszéljünk róla, mert cinkos, aki néma, lehetővé teszi ugyanis az emberi méltóság folyamatos megsértését. Ami már túlmutat a politikán. Mindenki kapaszkodjon meg, ez rosszabb, mint Zummer Fülöp.

Több, mint

A RTL ezzel a szlogennel hirdeti magát, és most valóban több volt, mint televízió, megengedhetetlenül több.

Zoran Šprajc, az RTL Direkt műsorvezetője még azt sem hozhatja fel mentségére, hogy pillanatnyi elmezavar következtében cselekedett.

És most a műsor végén politikai értelemben teljesen, de teljesen inkorrektek leszünk

– mondta a háttérműsor vezetője, és a hatás növelése érdekében ivott egy kis vizet. Majd miután nyelt egyet, a következő vicc mesélésébe kezdett:

Tudod, hogy mit csinál két meleg? Szeretkeznek. Tudod, hogy mit csinál két leszbikus? Szintén szeretkeznek. És mit csinál egy meleg és egy leszbikus? Ők vezetik Szerbiát.

Önmagában már ez is túl sok, a horvát RTL azonban ennél is tovább ment, a viccre ugyanis rávágta Zoran Milanovićot, amint igencsak harsányan nevet. De egy teljesen más helyzetben, és ez már a televíziós manipuláció magasiskolája.

A vicc miatt nemcsak a elnöknek és a szerb miniszterelnöknek kellene tiltakoznia, hanem a horvát elnöknek is, hiszen a horvát RTL őt használta arra, hogy az otrombaság jópofaságnak tűnjön.

Šprajc, te nem vagy normális!

Az népe természetesen azonnal rárepült az esetre, ki-ki a maga vérmérséklete, hőmérséklete, politikai hovatartozás vagy hova nem tartozása szerint reagált.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

“Géniusz!”, “Šprajc, te nem vagy normális!”, “Sírtam, mert ez a legrosszabb élő igazság!”

– ilyen, és hasonló kommentárok érkeztek a nézők részéről, a horvát oldalon. HORVÁT RTL: Ahol sajtószabadság van, ott bármit lehet, avagy a rossz vicc és a manipuláció

A lesújtó nem is ez, hanem inkább az, hogy a zágrábi Index közvéleménykutatása szerint a 70 százaléka vélte úgy, hogy Šprajc jó viccet mesélt, és mindössze 30% nem tartotta nevetségesnek a Zoran Šprajc által elővezetett sületlenséget.

Ami több, mint szórakoztatóipari anomália, vagyis több, mint televízió, és korántsem a horvátok “vicces kedvére” utal, amit nem csak az RTL-nek, hanem a horvát politikának is kezelnie kellene, főleg annak tudatában, hogy a köztársági öt is belemanipulálták a “nemtelen játékba”.

Az esetnek egyelőre semmiféle látható következménye nem lett, mivel a rákövetkező napon, vagyis tegnap, ismét Šprajc vezette a horvát RTL háttérműsorát, az RTL Direktet.

Szerb oldalról egy-két hozzászóló viszont megjegyezte, hogy a szerb híradókban még nem hallottak vicceket a horvátok számlájára – pedig hát ott is van minden – és feltették a kérdést, hogy ez lenne az európai norma?Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: