Connect with us

Kábítószer

PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
Albániát a Nyugat- Balkán legnagyobb kannabisz-termelőjeként tartják számon. 2016 óta ugyan csökkent a kannabisz termesztése, de a növény így is sokfelé megtalálható az ország bizonyos régióiban, például a Kruja-hegységben is, ahol az albán rendőrök most razziáztak.

Albán médiajelentések szerint a rendőrök 16 embert vettek őrizetbe vasárnap Kruja környékén, a fővárostól mintegy 30 kilométerre északra fekvő falvakban kannabisz termesztése vagy termesztésének elősegítése miatt.

A rendőrség közölte, hogy további 24 falusi szökésben van, 3 embert pedig életkora miatt nem állítottak elő.

Az akciót hírszerzési adatokra, drónfelvételre és az olasz rendőrség repülőgépes felvételeire támaszkodva hajtották végre.

Az üvegházakban, raktárakban, lakásokban és erdős területeken végzett alapos vizsgálat során az erősen felfegyverzett különleges rendőrök a kannabiszpalánták mellett 5 autót is lefoglaltak.

– Albánia a nyugat-balkáni országok legnagyobb kannabisztermelője, és a régió egyik legfontosabb elosztóközpontja a kemény drogok, például a heroin és a kokain keletről nyugatra történő szállítása terén

– derül ki egy nemrég közzétett nemzetközi jelentésből, amellyel a BALK is foglalkozott.

Kruja, ahol a rendőrség ma lefoglalta a kannabiszpalántákat, Albánia három fő területének egyike, ahol kannabiszt termesztenek – a másik kettő északon Dukagjin, délen pedig Vlora.

Albániában egy kilogramm kannabisz 1200-1400 euróért adható el, míg a zárt térben termesztett kiváló minőségű fajta kilogrammonként 1600-2000 euróba kerül.

Az Albániából származó kannabiszt többfelé is “exportálják”. Egy részét hajóval szállítják Vlorából, Fieriből, Himarából vagy Lezhából Olaszországba, ahol kilogramm Albániából származó kannabisz 1800-2000 euróba kerül.

Az Albániában termesztett kannabisz koncentrációja és minősége, vagyis THC-értéke (hatóanyag: tetrahidrokannabol) általában magasabb, mint a külföldön termesztett növények esetében.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava