Connect with us

Horvátország

CLAN DEL GOLFO: Horvátokat vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint a legvérszomjasabb kolumbiai drogkartellnek dolgoztak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

illusztracio
play icon A cikk meghallgatása

A horvát rendőrség azzal gyanúsítja Milan M.-t és Radivoje Saša V.-t, hogy egy olyan hálózat tagjai, amely legalább 4,3 tonna kokaint csempészett Európába, ennek értéke becslések szerint 240 millió euró. Az olasz hatóságok által közzétett európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vett két férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt a kolumbiai “Öböl Klán”-nal (Clan Del Golfo). Milan M. (37) horvát, Radivoje Saša V. (33) pedig horvát és szerb állampolgár. Mindkét gyanúsítottat kihallgatta a zágrábi megyei főügyészség, az eddigi adatok szerint sofőrök voltak, vagyis apró fogaskerekek a nagy “drog masinériában”.

Bejáratott útvonal

Az olaszok öt európai országban összesen 38 gyanúsítottat vádolnak azzal, hogy ahhoz a bűnözői csoporthoz tartoznak, amely összesen 4,3 tonna kokaint vásárolt a kolumbiai “Öböl-klántól”, és 19 különböző alkalommal szállította Európába.

Olaszország egy közös nemzetközi akciót koordinált, amelynek során hat országban – Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Hollandiában és Kolumbiában – adtak ki elfogatóparancsot az említett 38 személy ellen.

A nyomozók azt állítják, hogy a mostani akció során felszámolták a Clan Del Golfo kolumbiai drogkartell sűrű európai hálózatát, amely az árut terítette az itteni vásárlók között.

A hálózatot a calabriai ‘Ndrangheta működtette, amely a kokainkereskedelemnek köszönhetően vált a világ egyik legerősebb maffiaszervezetévé.

A két horvát állampolgár jelenleg a Remetinec börtönben várja, illetve nem várja a kiadatást Olaszországnak, egyiküket már korábban is azzal gyanúsították, hogy nagy mennyiségű kokain Dél- Amerikából Európába történő csempészésében vett részt.

Horvát-szerb legény

Mint kiderült Radivoje Saša V. esetében feltételezik, hogy bizonytalan időpontban 20 kilogramm kokaint kapott, amelyet továbbadott a szervezet többi tagjának. Azzal is gyanúsítják, hogy megszervezte a csoportja többi tagjával újabb 300 kilogramm kokainszállítmányt terítsen a saját autójával, ami arra utal, hogy egy bejáratott csempészútvonalat működtetett.

Radivoje Saša V. nyilatkozatában kijelentette, hogy az autó, amelyet az olasz nyomozók megneveztek, valóban az övé volt, de gyakran kölcsönadta a barátainak. Ellenezte, hogy a horvát hatóságok kiadják Szerbiának, hiszen már évek óta Horvátországban él, és már semmi sem köti Szerbiához, ottani dokumentumai sincsenek.

Elutasította azt is, hogy Olaszországnak adják ki, mert Horvátországban jelenleg nemi erőszak miatt büntetőeljárás folyik ellene, amely a kiadatással megszűnne.

A 37 éves Milan M.-t – aki csak szimplán horvát állampolgár – azzal gyanúsítják az az olaszok, hogy 5 kg kokaint kapott több embertől Olaszországban, amit egy teherautóhoz szállított, majd ott is hagyott – tehát bizonyos értelemben a futár szerepét töltötte be.

Az olaszok állítólag a rendőrség által készített titkos felvételekkel bizonyítani tudják a vádat.

A Clan Del Golfo horvát partvonala

Úgy tűnik továbbá, hogy azok az emberek, akik a Milan M.-ről készült felvételeken láthatók, nem mások, mint akiket az olasz rendőrség március végén tartóztatott le az Udine melletti Bagnaria Arsa városában, amikor 93 kilogramm kokaint foglaltak le, amelyet két zágrábi, Franjo A. (62) és Daniel G. (41) egy furgonban rejtett el egy közeli erdőben.

Ez azt jelentené, hogy Milan S. és Radivoje Saša V. nem az egyetlen horvát, vagy félig horvát állampolgár, akik lebuktak ebben az akcióban, mert az említett két személy már Olaszországban ül, miután a rendőrség korábban őket is a Del Golfo klánnal hozta összefüggésbe.

A kihallgatás során Milan M. tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta, hogy több mint egy hónapja a sajtóból értesült, hogy Olaszországban büntetőeljárást indítottak ellene, és hivatalból védőügyvédet neveztek ki számára.

Kijelentette: készen áll arra, hogy válaszoljon egy olasz bírósági idézésre, ha azt kézhez kapja, közben azonban Horvátországban előállították, amire semmi szükség nem volt.

Milan S. ugyanakkor azt is ellenzi, hogy kiadják Olaszországnak, mert családjával Horvátországban él, és nem bízik abban, hogy igazságos tárgyalás vár rá Olaszországban. Itt ugyan érzünk némi ellentmondást, de az alvilágnak nem csak romantikája, hanem csavaros észjárása is van. Vagy nincs.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava