Connect with us

Horvátország

CLAN DEL GOLFO: Horvátokat vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint a legvérszomjasabb kolumbiai drogkartellnek dolgoztak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

illusztracio
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A horvát rendőrség azzal gyanúsítja Milan M.-t és Radivoje Saša V.-t, hogy egy olyan hálózat tagjai, amely legalább 4,3 tonna kokaint csempészett Európába, ennek értéke becslések szerint 240 millió euró. Az olasz hatóságok által közzétett európai elfogatóparancs alapján őrizetbe vett két férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt a kolumbiai „Öböl Klán”-nal (Clan Del Golfo). Milan M. (37) horvát, Radivoje Saša V. (33) pedig horvát és szerb állampolgár. Mindkét gyanúsítottat kihallgatta a zágrábi megyei főügyészség, az eddigi adatok szerint sofőrök voltak, vagyis apró fogaskerekek a nagy „drog masinériában”.

Bejáratott útvonal

Az olaszok öt európai országban összesen 38 gyanúsítottat vádolnak azzal, hogy ahhoz a bűnözői csoporthoz tartoznak, amely összesen 4,3 tonna kokaint vásárolt a kolumbiai „Öböl-klántól”, és 19 különböző alkalommal szállította Európába.

Olaszország egy közös nemzetközi akciót koordinált, amelynek során hat országban – Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Hollandiában és Kolumbiában – adtak ki elfogatóparancsot az említett 38 személy ellen.

A nyomozók azt állítják, hogy a mostani akció során felszámolták a Clan Del Golfo kolumbiai drogkartell sűrű európai hálózatát, amely az árut terítette az itteni vásárlók között.

A hálózatot a calabriai ‘Ndrangheta működtette, amely a kokainkereskedelemnek köszönhetően vált a világ egyik legerősebb maffiaszervezetévé.

A két horvát állampolgár jelenleg a Remetinec börtönben várja, illetve nem várja a kiadatást Olaszországnak, egyiküket már korábban is azzal gyanúsították, hogy nagy mennyiségű kokain Dél-Amerikából Európába történő csempészésében vett részt.

Horvát-szerb legény

Mint kiderült Radivoje Saša V. esetében feltételezik, hogy bizonytalan időpontban 20 kilogramm kokaint kapott, amelyet továbbadott a szervezet többi tagjának. Azzal is gyanúsítják, hogy megszervezte a csoportja többi tagjával újabb 300 kilogramm kokainszállítmányt terítsen a saját autójával, ami arra utal, hogy egy bejáratott csempészútvonalat működtetett.

Radivoje Saša V. nyilatkozatában kijelentette, hogy az autó, amelyet az olasz nyomozók megneveztek, valóban az övé volt, de gyakran kölcsönadta a barátainak. Ellenezte, hogy a horvát hatóságok kiadják Szerbiának, hiszen már évek óta Horvátországban él, és már semmi sem köti Szerbiához, ottani dokumentumai sincsenek.

Elutasította azt is, hogy Olaszországnak adják ki, mert Horvátországban jelenleg nemi erőszak miatt büntetőeljárás folyik ellene, amely a kiadatással megszűnne.

A 37 éves Milan M.-t – aki csak szimplán horvát állampolgár – azzal gyanúsítják az az olaszok, hogy 5 kg kokaint kapott több embertől Olaszországban, amit egy teherautóhoz szállított, majd ott is hagyott – tehát bizonyos értelemben a futár szerepét töltötte be.

Az olaszok állítólag a rendőrség által készített titkos felvételekkel bizonyítani tudják a vádat.

A Clan Del Golfo horvát partvonala

Úgy tűnik továbbá, hogy azok az emberek, akik a Milan M.-ről készült felvételeken láthatók, nem mások, mint akiket az olasz rendőrség március végén tartóztatott le az Udine melletti Bagnaria Arsa városában, amikor 93 kilogramm kokaint foglaltak le, amelyet két zágrábi, Franjo A. (62) és Daniel G. (41) egy furgonban rejtett el egy közeli erdőben.

Ez azt jelentené, hogy Milan S. és Radivoje Saša V. nem az egyetlen horvát, vagy félig horvát állampolgár, akik lebuktak ebben az akcióban, mert az említett két személy már Olaszországban ül, miután a rendőrség korábban őket is a Del Golfo klánnal hozta összefüggésbe.

A kihallgatás során Milan M. tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta, hogy több mint egy hónapja a sajtóból értesült, hogy Olaszországban büntetőeljárást indítottak ellene, és hivatalból védőügyvédet neveztek ki számára.

Kijelentette: készen áll arra, hogy válaszoljon egy olasz bírósági idézésre, ha azt kézhez kapja, közben azonban Horvátországban előállították, amire semmi szükség nem volt.

Milan S. ugyanakkor azt is ellenzi, hogy kiadják Olaszországnak, mert családjával Horvátországban él, és nem bízik abban, hogy igazságos tárgyalás vár rá Olaszországban. Itt ugyan érzünk némi ellentmondást, de az alvilágnak nem csak romantikája, hanem csavaros észjárása is van. Vagy nincs.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

„Batris hajók” az Adrián: vajon mikor jelenik meg az első?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Hajók, Adria
A világ első elektromos konténerhajója (Forrás: YouTube)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Ha igaz, az első elektromos meghajtású hajóknak két-három éven belül kellene megjelenniük az Adriai-tengeren. A Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium bejelentette a személyhajók és elektromos katamaránok beszerzését. A tárca tudatta a HINA, nemzeti hírügynökséggel, hogy hat hajó, három személyhajó és három nagy sebességű hajó – napenergiával működő katamarán – beszerzését legkésőbb 2026 második negyedévére tervezik, amelyek nulla CO2-kibocsátással rendelkeznek.

„Batris hajók” az Adrián

Már fejlesztés alatt áll egy költség-haszon elemzést is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány, amely meghatározza, hogy melyik vonalakon van a legnagyobb szükség a flotta korszerűsítésére, ennek kézhezvételét követően döntenek a tender kiírásáról.

A terv szerint ezt más beruházások is kísérik az elektromos meghajtású hajókat kiszolgáló infrastruktúrába a közforgalmú kikötőkben

– áll a Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium közleményében.

Ha esetleg bárki azon agyal, hogy lesz-e, illetve honnan lesz a horvátoknak erre pénzük a bizonytalan financiális világhelyzet közepette, a válasz egyszerű: a pénz az EU-tól jön, mint már annyiszor.

Vagy minisztériumi „mandarin” nyelven:

A minisztérium arra emlékeztet, hogy a tengeri tömegközlekedési szolgáltatások minőségének javítása, a lakott szigetek elérhetőségének javítása és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentésének biztosítása érdekében Horvátország 2022 februárjában aláírta az Európai Bizottsággal a 2021–2026-os időszakra vonatkozó nemzeti helyreállítási- és rezilienciatervről szóló dokumentumot.

A Jadrolinija már fejest ugrott az e-hajózásba

Januárban a Jadrolinija tengeri szállítóvállalat pályázatot írt ki, és közbeszerzési eljárást indított három elektromos személyhajó építésére, amelyek becsült értéke 45 millió euró, és amelyeket részben európai alapokból finanszíroznának, mint ahogy erre más esetben is volt már példa.

Ezek a elektromos meghajtású személyhajók, amelyek utas- és teherszállításra szolgálnak, egyenként 389 utas befogadására alkalmasak, nyolc fős személyzettel.

hajók, Adria

A Jadrolinija komphajója az Adrián (Forrás: YouTube)

A hajó maximális hossza 52 méter, szélessége 12 méter. A Jadrolinija az elektromos hajókat a Mali Lošinj-Susak, a Šibenik-Vodice és Suđurađ-Dubrovnik államilag működtetett hajózási vonalakon szeretné használni.

A pályázatra a február 22-i benyújtási határidő lejártáig hét beadvány érkezett, a Jadrolinijának 60 napja van a dokumentáció áttekintésére, és miután eldöntik, hogy ki felel meg az összes követelménynek, kihirdetik, hogy a jelentkezők közül ki vehet részt a további eljárásban.

Hogy hazai, mármint horvát hajógyár építi-e az új hajókat, egyenlőre nem tudni, de a szakértők véleménye szerint talán ez lenne a legokosabb.

Vannak hajógyáraink, amelyek építhetnek ilyen hajókat, és nem látok okot arra, hogy ne vegyünk részt ebben a munkában

– mondta Ozren Bego, a spliti FESB Villamosmérnöki, Gépészmérnöki és Hajógyártási Kar Energetikai Tanszékének docense, aki úgy véli, hogy a kormánynak és a hatóságoknak maximális támogatást kell nyújtaniuk a kompok és az elektromos személyhajók építésének fejlesztéséhez.

Szerinte az elektromos hajók építésének gyorsabban kell fejlődnie Horvátországban, mint az elektromos autókénak.

A kínaiakat nem lehet kihagyni

Bego a HINA-nak úgy nyilatkozott, hogy az elektromos meghajtású hajók fejlesztésében a spliti Jadroplov hajózási társaság vezeti a mezőnyt, ők tervezték az Adria egyik legnagyobb kompját, amely ezer utast és 400 járművet képes szállítani elektromos meghajtással.

Ha a komp építésének finanszírozása hamarosan megoldódik, két éven belül már hajózhat is

– mondta a professzor, de egyúttal rávilágított egy olyan mozzanatra is, ami nyilván nem nyeri meg sem az USA, sem ennek megfelelően Brüsszel tetszését sem.

Hajók, Adria

Érkezik a komp a spliti kikötőbe (Forrás: YouTube)

Senki sem kérdőjelezi meg a horvát hajógyárak képességét, hogy ilyen, és ehhez hasonló hajókat építsen, ám a szépséghiba az, hogy ebben a projektben sem kikerülni, sem átugrani nem lehet a kínaiakat, akik az elektromos hajózáshoz használatos elemeket gyártják. Pontosabban a világ termelésének 90 százalékát tudhatják magukénak ezen a téren.

A konverterrel még megbirkózik a horvát ipar, de az csak az elektromos meghajtás kisebbik része.

A fent idézett szakértő véleménye szerint a e-meghajtás körülbelül 20 millió euróba kerül a nevezett komphajó esetében, és ebből 16 millió az akkumulátoros elemek ára, ezek pedig Kínából származnak.

A kínaiakat tehát nem lehet megkerülni, vagy legalábbis nem fizetődik ki.

Akárhogy is, a Jadroplov jövendőbeli komphajójának akkumulátorai tíz órányi megszakítás nélküli hajózást tesznek lehetővé, ami azt jelenti, hogy feltöltés nélkül hajózhatnak át Olaszországba.

A Jadroplov azért döntött az ilyen nagy kapacitású akkumulátorok mellett, mert a szigeteken lévő kikötőkben nincs meg a szükséges infrastruktúrára a töltésükhöz.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: