Connect with us

Görögország

BBC-RIPORT: Európa legnagyobb marihuánacsempész-útvonala halad át az albán-görög határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorog alban hatar kabitoszer kannabisz
Listen to this article

A brit közszolgálati tévé görögországi stábja a több értelemben is a “zöld” határon forgatott, a Haravgi Ioannina nevű faluban, ahonnan már csak egy lépés Albánia, ráadásul sem szögesdrót, sem más akadály nem jelzi a határt.

A hegyekben járőröző görög határőrök egyike arról számolt be, hogy a kannabiszt gyalog csempészik be a határ túloldalán lévő falvakban élő albánok.

Elmondása szerint a marihuánacsempészek nem éppen félénk, erős emberek, akik úgy ismerik a hegyi utakat, mint a tenyerüket, és akár napokig is boldogulnak egyedül az erdőben.

A riport szerint idén a görög rendőrség másfél tonna kannabiszt foglalt le, az előző két évben pedig kilenc tonnát.

Az általában kalasnyikovval felfegyverzett csempészek fuvaronként 40-50 kg marihuánát cipelnek a hátizsákjukban. Jól beazonosítható helyeken, például egy nagy fa vagy egy forrás közelében dugják el a drogot, amit aztán egy görög bűnszervezetek tagjai visznek el a rejtekhelyekről.

Albániában a kannabisz nagykereskedelmi ára átszámítva a kilonkénti 360 ezer forintot is elérheti, miközben a görögországi és olaszországi drogbárók ennek az árnak a kétszeresét fizetik érte.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava