Connect with us

Kábítószer

A horvátok 7 drogcsempész ellen emeltek vádat, és nyomoznak az Ezüst Rókák után

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

drogcsempész
Nagy kaliberű bűnözők ellen emeltek vádat Horvátországban (A kép illusztráció)
A cikk meghallgatása

Drogcsempészek a vádlottak padján. A horvát Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK) vádat emelt hét horvát állampolgár ellen, akiket azzal terhelnek, hogy részt vettek egy hatalmas kábítószer-, fegyver- és lőszercsempészbizniszben, amely során egymillió és 370 ezer eurót kerestek. Az Amerikából érkező kokaint kilogrammonként legalább 30 000 eurós áron hozták forgalomba, de foglalkoztak fegyverkereskedelemmel is. Mindeközben Zágráb egyik külvárosi negyedében egy feltehetőleg nyugdíjasokból összeverődött banda garázdálkodik.

Az FBI leplezte le a drogcsempészeket

A Franciaországgal és az Eurojusttal folytatott nemzetközi jogi együttműködés keretében tartott nyomozást követően az USKOK vádat emelt hét horvát állampolgár ellen (születési évük: 1981, 1993, 1992, 1991, 1993, 1985, 1990) bűnszervezet létrehozása, kábítószerek bűnszövetségben történő előállítása és forgalmazása, valamint fegyverek és robbanóanyagok bűnszervezetben történő beszerzése, előállítása és viselése miatt.

A vádirat olyan bizonyítékokon alapul, amelyek azt követően kerültek elő, hogy az FBI feltörte a bűnözők által a világ számos pontján használt titkosított Sky alkalmazást, és ennek köszönhetően titkos adatokhoz jutott. Az adatokat ezután továbbították a nemzeti rendőrségeknek.

Az USKOK a vádlottak személyazonosságának közlése nélkül számolt be a vádiratról, de a horvát újságírók értesülései szerint a csoportot Marko Grzunov vezette, míg a hatodik vádlott Josip Kerum, Željko Kerum volt spliti polgármester unokaöccse.

Miről van szó?

A vádirat az elsőrendű vádlottat azzal terheli, hogy 2020 augusztusa és 2022. áprilisa között Horvátországban, Hollandiában, Ecuadorban és a Dominikai Köztársaságban a kokain illegális kábítószerpiacon való forgalomba hozatala céljából a másod-, harmad- és a negyedrendű vádlott, továbbá más ismeretlen személyek bevonásával kábítószerkereskedelmi útvonalat hozott létre.

Miután az elsőrendű vádlott ismeretlen dél-amerikai személyek segítségével beszerezte a kokaint, a másodrendű vádlott Horvátországban megfelelő cégeket talált, amelyeken keresztül át lehetett csempészni a kábítószert a határon.

A másodrendű vádlott alkalmazta a harmadrendű vádlottat, aki egy zöldséggyümölcs-kereskedelemmel foglalkozó társaság alkalmazottjaként vett részt az ügyletben, és a negyedrendű vádlottat, aki egy bőrkereskedelemmel foglalkozó kereskedelmi társaság felelős személye volt.

Az utasításoknak megfelelően a harmad- és a negyedrendű vádlott elkészítette a szükséges dokumentációt, és megállapodtak abban, hogy üzleteket kötnek azokkal a dél-amerikai vállalatokkal, amelyekhez irányították őket, és amelyek a kokaincsempészet fedezésére szolgáltak.

Ezután szárazföldi szállítást is biztosítottak, forgalomba hozva és értékesítve a kábítószert, kilogrammonként legalább 30 000 eurós áron. A kokain eladásából származó pénzt a vádlottak elosztották egymás között.

A bűnszövetkezet 2020 és 2022 között több ízben illegálisan szállított fegyvert, lőszert és robbanóanyagot Olaszországba.

Az ügyészség adatai szerint összesen 31 darab különböző lőfegyvert csempésztek át Horvátországból Olaszországba, egyebek között 20 gépkarabélyt is.

Ám ez valószínűleg nem minden, mert az elsőrendű vádlott több ízben is érdeklődött a munkatársainál a fekete piacon elérhető fegyverek iránt, beleértve a géppuskákat és a páncéltörő rakétákat is.

De ez még mindig nem minden

A vállalkozó szellemű spliti bűnözők ezzel párhuzamosan egy Spanyolországtól Svédországig vezető csempészhálózat részeként is működtek, amely az EU országainak kannabiszellátását vállalta magára.

A marihuánabiznisz is igencsak virágzott, úgy hogy az USKOK a bíróságtól összesen 1 millió 320 ezer euró lefoglalását kéri.

A jegyzőkönyv miatt, itt megemlítem, hogy nem szeretem az ilyen fekete krónikás ügyeket. Ezeket csak azért csinálom, mert egyes szerkesztők meg vannak győződve róla, hogy az ilyesmi érdekli az embereket. Szerintem sokkal jobban járunk a szex-, vagy a bizarr sztorikkal, de kit érdekel a bérmunkások véleménye? (A szerkesztő meg rögtön sírva fakad.)

Például szinte nulla hírértéke van annak, hogy Zágráb egyik külvárosi negyedében egy feltehetőleg nyugdíjasokból összeverődő banda garázdálkodik, aki éjszakánként “nem odavalósi” autókra vadászik.

A betolakodó, idegen járgányokat nem kátrányban és tollban hempergetik meg, hanem mindenféle mocsokkal öntik le. A szuperfegyver valamilyen zsíros, gyantás oldat, amit a profi autómosók is csak hosszú órák kínkeserves munkájával tudnak eltávolítani, nemegyszer a fényezés kárára.

Azok az autósok szerencsésnek tudhatják magukat, akik járművét “csupán” ételmaradékkal, állati bensőségekkel, egyéb szerves anyaggal “löttyintik nyakon”, mert ezt simán le lehet mosni.

A rendőrség állítólag nagy erőkkel nyomoz, de a nyugdíjasok továbbra is fantomként elkerülik a különféle kelepcéket. Lehet hogy mozit kellene csinálni a dologból? Az Ezüst Rókák Bosszúja, vagy Öreganyám a Vigilante címmel. Most hogy benne van a korban, főszerepre Sylvester Stallonet ajánljuk.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava