Connect with us

Horvátország

ÖRÖM: A horvát kormány üdvözölte, hogy a MOL és az INA kezébe került az OMV Slovenija

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A horvát kormány üdvözölte, hogy a INA és MOL kedden megállapodott az OMV Szlovénia részvényeinek megszerzésében. A két cég az OMV Slovenija 92,25 százalékát szerzi meg, és miután az INA már 7,75 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijában, így 100 százalékos tulajdonosok lesznek.

Miért örülnek a horvátok?

A horvát kormány azért örül a megállapodásnak, mert a szlovén piacon értékesítésre kerülő üzemanyag teljes egészében az INA fiumei (Rijeka) finomítójából származik majd, amelynek modernizálását nemrégiben jelentették be.

Fasimon Sándor, az INA igazgató bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy ezzel az tranzakcióval sikerült biztosítani a hozzáférést a Rijeka Kőolajfinomító számára kulcsfontosságúnak tartott piachoz.

Ilyen módon lehetővé tették a finomító hosszútávú fennmaradását, és egyúttal folytatták az INA és a MOL Group piaci jelenlétének erősítését a régióban.

Jönnek Yıldırımék

Az INA viszont egyenlőre nem erősítette meg az információt – igaz nem is cáfolta – amely szerint a másik nagy részvényessel, a vukovári PPD-vel kihátrálni a kutenyai (Kutina) Petrokemija tulajdonosi struktúrájából.

A műtrágyagyár szakszervezete már bejelentette, hogy a kutenyai üzem a közeljövőben tulajdonost cserél. A Petrokemija szakszervezete szerint már egy ideje titkos tárgyalások folynak a török Yıldırım Group-pal.

A Yıldırım család birtokában lévő török konszern különböző ipari ágazatokban tevékenykedik, 51 országban mintegy 14.000 embert foglalkoztat.

A szakszervezet nem ellenzi a tulajdonoscserét, ám szeretne többet tudni az esetleges változásról. Ezért a közeljövőben további értesüléseket igyekeznek majd beszerezni, többek között a horvát kormánytól is, mert az állam a Petrokemija részvényeinek 40 százalékát birtokolja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava