Connect with us

Határok

ÁTJÁRHATÓBB: A bukaresti kormány jóváhagyta két új román-magyar közúti határátkelő megnyitását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BZ59oq CEAA VBh
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc


A román kormány szerdai ülésén memorandumban hagyta jóvá kétoldalú megállapodás megkötését a magyar kormánnyal két új közúti határátkelőhely megnyitásáról Kisvarjaspuszta (Variasu) és Dombegyház, illetve Ottlaka (Grăniceri) és Elek között.

Mindkét – eddig alkalomszerűen megnyitott – határátkelő az Arad és Békés megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári bukaresti látogatásán állapodott meg Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel újabb határátkelők megnyitásáról.

A magyar közmédiának nyilatkozva Szijjártó Péter akkor úgy értékelte:

Nevetséges és egyben szomorú, hogy létezik tíz olyan, a határon átvezető út, amely megépült, közelebb hozhatná egymáshoz a határ mentén élő közösségeket és településeket, de ezek használatát még nem engedélyezték. A magyar fél vállalja a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, és azt kéri román partnereitől, hogy a tíz út használatba vételét engedélyezze.

A Kisvarjaspuszta-Dombegyház és Ottlaka-Elek határátkelőt már 2017 óta használják alkalomszerűen a térség lakói a magyar-román határszakasz nyolc másik megépült átkelőjéhez hasonlóan.

A határon átvezető utak az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg 2007 és 2013 között annak reményében, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez.

Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a belső határellenőrzés nélküli térségnek.
______________
Fotó: Twitter

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Európai Unió

VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

ales hojs
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
A szlovén belügyminisztérium közlése szerint új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brežicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt.

A 23 rendőrből álló egység – amelyet a tervek szerint később 52 főre növelnek – az illegális migrációval és emberkereskedelemmel kapcsolatos műveletekben, valamint a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben vesz részt. Járművekkel, éjjellátó kamerákkal és drónokkal ellenőrzi majd a határt.

Aleš Hojs belügyminiszter a helyszínen elmondta: bár a migráció látszólag csökkenő tendenciát mutat, a menekültkérdés globális alakulása arra utal, hogy ez megváltozik. VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét

A határ ezen része különösen veszélyeztetett. Itt az ideje megfelelően felkészülni
– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: az Európai Unióban tárgyalások folynak arról, hogyan lehet megfelelően ellenőrizni a schengeni külső határokat, és visszaküldeni a migránsokat a nem uniós országokba.

Amíg azonban nem születik ilyen megállapodás, önökre kell támaszkodnunk
– mondta a miniszter a szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A szlovén rendőrség ez év első öt hónapjában 2440 illegális határsértőt tartóztatott fel, ami több mint 25%-kal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Határok

ÚJABB GÓCPONT: Ismét napirenden a határmódosítás?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

polarr osro
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

 
A Balkánon, úgy látszik, nem élhetnek a határmódosítás gondolata nélkül: most Montenegró szeretné újratárgyalni Horvátországgal a szárazföldi határok ügyét. Mint ezt a zágrábi Večernji list külügyminiszteri forrásokra hivatkozva hírül adta, Zdravko Krivokapić új montenegrói miniszterelnök bejelentette a tárgyalások újraindítását, illetve a határügyekkel foglalkozó bizottság létrehozatalát.

Rossz helyen van a Prevlaka-félsziget

A montenegróiak véleménye szerint a Prevlaka-félsziget, illetve a Kotori-öböl (Boka Kotorska) bejáratát ellenőrző Oštro-fok kifejezetten rossz helyen van, miután Horvátország, és nem Montenegro területét képezi.

Podgorica továbbá a tengeri határt is vitatja, főként azért, mert esetleges kőolaj- és földgáz lelőhelyeket gyanít Horvátország legdélebbre fekvő vizei alatt.

A horvát fél kissé értetlenkedve, de meglehetősen nyugodtan fogadta a szomszédból érkező hírt, miután a két állam között 2002-ben aláírt protokoll értelmében a Prevlaka-félsziget a Horvát Köztársaság területét képezi.

A tengeri határ véglegesítése még várat magára, ezt a horvát diplomácia szerint vagy bilaterális megállapodással lehet rendezni, vagy a Hágai Nemzetközi Bíróságon.

A montenegrói miniszterelnök viszont elégedetlen a protokoll állításaival – a szövegben az áll, hogy a szárazföldi határ de facto megoldott -, véleménye szerint ugyanakkor mind a szárazföldi, mind a tengeri határról tárgyalásokat kell folytatni.

Ez a nézetellentét a fő oka annak, hogy a végleges határrendezés kísérletei ez idáig sikertelenek maradtak
– mondta a montenegrói kormányfő.

Reménykedni szabad, csak nincs miben

A horvát álláspont szerint a montenegrói elképzeléssel az a gond, hogy nem veszi figyelembe a realitásokat, a volt Jugoszlávia államai közötti határrendezés során ugyanis a kiindulópontok mindig a tagköztársaságok egykori határai voltak, amelyek a szövetségi állam szétesése után államhatárokká léptek elő.

Ezt az álláspontot támogatja a nemzetközi jog, és a mára szinte már elfeledett Badinter-féle bizottság állásfoglalása is.

Az említett nemzetközi bizottság 1992. január 11-én kelt, 3-as számú jelentésében megerősítette, hogy Jugoszlávia szétesését követően ezt az elvet kell alkalmazni.

A 2002-ből származó, említett protokoll értelmében az ideiglenes tengeri határt egy, a Konfin-foktól és az Oštro-foktól 555,6 méterre fekvő pont közötti egyenes vonal képezi.

A horvát partmenti vizeket itt zónaként tüntetik fel, amelyben külön jogrend van érvényben, és amelyben egyenjogúan járőrözhet mindkét állam.

A helyzetet némileg komplikálja, hogy Montenegró 2011-ben szénhidrogén-kutatási övezetként olyan blokkokat is megnevezett, amelyek átnyúlnak a horvát vizekre.

Bár valószínűleg a montenegrói javaslat sikertelenségre van ítélve, a két országnak előbb-utóbb rendezni kell a határkérdést, mert az EU már jó ideje megköveteli, hogy az unióhoz csatlakozni kívánó országok rendezzék szomszédjaikkal a vitás kérdéseket.

Mondani sem kell, hogy az EU-tag Horvátország ebben a tekintetben lépéselőnyt élvez, amit a hétvégén Podgoricába látogató Goran Grlić-Radman külügyminiszter személyesen is elmagyarázhat a montenegrói kormányfőnek.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Horvátország uniós csatlakozását Szlovénia éppen egy vitatott tengeri határ miatt késleltette.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: