Connect with us

Bosznia

BOSZNIAI LIBERÁLISOK: A Mein Kampf szintén non-paper volt
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


A balkáni liberálisok online konferenciát tartottak a szlovén miniszterelnöknek tulajdonított non-paper ügyében. A véleménycserét a Liberális Délkelet-európai Hálózat (LIBSEEN) szervezte, amelynek elnöke Roman Jakič, volt szlovén védelmi miniszter.

Kemény szavak

A non-paper botrányt kirobbantó politicki.ba beszámolója szerint a konferencián felszólalt Predrag Kojović, a bosznia-hercegovinai Naša stranka (A Mi Pártunk) vezetője is. A párt tagja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE) nevet viselő pártcsaládnak.

Kojović úgy vélte, hogy a legnagyobb veszélyt az okozhatja, ha a dokumentumot a nemzetközi közösség alábecsüli.

– Egy adott pillanatban Adolf Hitler Mein Kampfja is non-paperként működött

– mondta a bosznia-hercegovinai liberális vezető.

– A Bosznia- Hercegovina felosztásáról (Franjo) Tuđmana és a (Slobodan) Miloševića között létrejött karađorđevói megállapodás szintén non-paper volt. Ezek az őrültek veszélyes fantazmagóriái. Ezért van szükség nemzetközi nyomásra, hogy minden EU-vezető, különösen azok, akiknek az országai a bosznia-hercegovinai békét szavatoló tanács tagjai, álljanak ki, és világosan mondják el, hogy mit gondolnak erről a dokumentumról. Itt az ideje, hogy az EU megmutassa, hogy valamilyen értékek mentén egyesült-e, vagy csak földrajzi és gazdasági társulás. Arra is szükség van, hogy a NATO is világosan foglaljon állást a balkáni határváltozásokkal kapcsolatan

– jelentette ki a szerb származású Kojović, aki szerint a most nyilvánosságra került non-paper visszhang Milorad Dodik boszniai szerb és Dragan Čović hercegovinai horvát vezető tevékenységére. Az egyiket a belgrádi, a másikat a zágrábi kormány támogatja.

Első vagy utolsó lépés?

A konferencián felszólalt Vesna Pusić, Horvátország volt kül- és európai ügyekért felelős minisztere is, aki jelenleg a 2017-ben alakult Polgári Liberális Szövetség, a Glas (Građansko-liberalni savez) tagja, amely még az alakulás évében csatlakozott az ALDE-hoz. A Glas magyarra kétféleképpen fordítható, szövegkörnyezettől függően hangot vagy szavazatot jelent.

Pusić szerint a szlovén miniszterelnöknek tulajdonított non-paper Jugoszlávia szétesésének nem az utolsó dokumentuma, hanem ha esetleg végrehajtják, akkor az első lépés lesz az Európai Unió szétesése felé.

A konferencián felszólalt Emil Kirjas, a Liberális Internacionálé alelnöke és az észak-macedóniai külügyminisztérium volt tisztségviselője is, aki összekapcsolta a szlovén (vagy nem szlovén, de mégiscsak létező) non-papert a határok újrarajzolásának globális tendenciájával, különös tekintettel a Macedóniával szembeni követelésekre.

Az online konferenciát Roman Jakič, a LIBSEEN elnöke és Szlovénia korábbi védelmi minisztere vezette.

A politicki.ba cikkének zárómondata szerint a konferencia után egyértelmű, hogy a liberálisok a non-paperek tekintetében egységesen fognak viselkedni, és lépnek fel az EU intézményeiben is. Álláspontjuk szerint a határok nem változnak, és minden ilyen irányú kísérlet halálos lehet, nemcsak a nyugat-balkáni országok, hanem az egész Európai Unió számára.
________________
Fotó: LIBSEEN

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava