Connect with us

Államcsíny

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Káosz a tiranai reptéren! A kormány beveti a hadsereget, a miniszterelnök államcsínyt emleget!?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EyZsQaVWEAkRkCs
Listen to this article


Az utasok, köztük kisgyermekes családok és terhes nők várakoznak ma, csütörtök reggel négy órától a Tiranai Teréz Anya Nemzetközi Repülőtéren bármilyen tájékoztatás nélkül! A káosz oka a légi irányítók sztrájkja, elsősorban az elbocsájtások miatt, ám a korábban bejelentett rövid munkabeszüntetés politikai harccá durvult az április 25-i választások előtti “kampányharc” jegyében.

Káosz, hadsereggel súlyosbítva

Kik a politikai “bohózat” szereplői? Alapvetően a békés tiltakozásba kezdő irányítók, majd a “témára” ráugró pártok, a kormányzó Szocialista Párt, Edi Ramaval az élen, mögötte pedig az állami apparátus, a minisztériumok, a kormányszervek, a rendőrség és az ügyészség. És természetesen az ellenzéki Demokrata Párt, nem utolsó sorban pedig a köztársasági elnök, Illir Meta, aki hivatalában mostanában tette nyilatkozata szerint “örök ellenzéki”.

A teátrumban “fellépők” felsorolása után nézzük mi is történt: a légiirányítók, az Albcontrol alkalmazottai már szerda reggel bejelentették a munkabeszüntetést, amely ma 19 járatot érintett. tirana canceled

Az Albcontrol egy 100%-os állami részesedéssel rendelkező részvénytársaság, amely az albán gazdasági, fejlesztési, idegenforgalmi, kereskedelmi és vállalkozási minisztérium alá tartozik.

A BALK-nak nyilatkozó légiirányító szerint a rövid munkabeszüntetésük fő oka az a gőg, amit a kormány a feléjük mutat.

– A helyzet kedden súlyosbodott, az első műszak vége után, amelyet általában reggel 7-kor kezdünk és 14 órakor fejezünk be. 13:45-kor a műszakvezetővel készültünk átadni a szolgálatot. Elindultunk, hogy hazamegyünk pihenni, és várjuk a telefonhívásokat az újabb szolgálatba lépésről, de ekkor hivatalosan értesítetek öt kollégát, hogy az egyéni munkaszerződést felmondják. Indok nem volt, sőt ugyanígy a műszakfelügyelőt is értesítették az ok és indoklás nélküli elbocsájtásról.

Az illetékes minisztérium annak ellenére cáfolja, hogy hivatalosan elbocsátották őket, hogy több érintettel e-mailben is közölték, és arra kérték őket, hogy jelezzék, ha bármilyen igényünk van az elbocsátással kapcsolatban.

Politikai cunami

Ezután indult meg a politikai cunami. Belinda Balluku infrastrukturális miniszter asszony azt állítja, hogy a dolgozókat nem bocsátották el.

Az viszont mindenképpen tény, hogy valóban felborult a szolgálati rend, az “elbocsájtott személyeket” az Albcontrol nem osztotta be munkára.

Összességében 65 alkalmazott van, akik közül néhány aktív irányító, mások pedig az adminisztrációhoz tartoznak, de szerda 14 órától a velük szolidáris irányítók hazamentek, és átmenetileg “beteget” jelentettek.

Ettől a pillanattól kezdve nem tudni, hogy ki fog dolgozni a reptéri toronyban.

Az Albcontrolnál az átlagos fizetés 157.000 albán lek havonta, ami ~1300 euró, míg korábban 2600 € volt.

A légiirányítók az ilyen nagy mértékű fizetéscsökkentés miatt a köztársasági elnökkel egyeztetek, próbáltak a miniszterelnökkel is szót érteni, valamint kérték az amerikai nagykövet közbenjárását is.

Még egy szereplő

A munkabeszüntetést kezdetét követően feltűnt a következő szereplő, a kormány is!

A polgári védelmi bizottság vezetői posztját is betöltő Niko Peleshi albán védelmi miniszter szerda késő este összehívta a Polgári Védelmi Bizottságot, amely felkérte az infrastrukturális minisztert, hogy akár a légi irányítók lecserélésével is, de mindenképpen oldja meg a működést, így ma Belinda Balluku infrastrukturális miniszter engedélyezte az irányítók cseréjét, természetesen igen magas politikai felhanggal.

Közben megjelent a hadsereg is, de csak úgy ímmel-ámmal, egyelőre csak kis számban vannak jelen, és egyelőre nem tettek semmit.

Jönnek a törökök

A BALK információi szerint török légi irányítók érkeztek Tiranába. A törökök Podgoricából autóval utaztak a tiranai reptérre.

Dritan Goxhaj, volt pilóta és a repülési műveletek korábbi vezetője szerint ezek munkába állítása legalább két hetet vesz igénybe, mivel Törökország nem ugyanazokat a szabályokat és eljárásokat alkalmazza, mint az Európai Unió.

Helyi pilóták szerint a török légi irányítók egyébként rosszabbak, mint az albánok.

A légiforgalom ugyanakkor nem állhat le, mert érkeznek a gépek az oltóanyaggal, és folyamatban van az április végén kezdődő NATO-hadgyakorlat előkészítése is.

Helyi információk szerint ma 17 órától indult volna meg a forgalom, de ezt valamilyen okból kifolyólag holnap reggel 9 órára halasztották. A légi irányítókat valószínűleg albán katonák vagy külföldről hozott sztrájktörők váltják majd, ha csak nem születik megállapodás.

Újabb szereplő is van, a tiranai ügyészség ugyanis bejelentette, hogy vizsgálatot indított a repülőtéren kialakult helyzet miatt a sztrájkban részt vevő irányítók ellen “kötelességgel való visszaélés”, vagyis kötelezettségszegés vádjával, mivel blokkolták a Teréz Anya Nemzetközi Repülőtér forgalmát.

A tudósítás írásakor a rendőrök előállították a légi irányítókat, 4 személyt őrizetbe is vettek, de a legfrissebb hírek szerint már szabadon engedték őket.

Politikai hadakozás

Edi Rama miniszterelnök az ellenzéki Demokrata Párt vezetőjét, Lulzim Bashat hibáztatja a történtekért, aki szerinte csak egy báb, a háttérben működő köztársasági elnök kezében.

– Hol van Lulzim? Mit gondol a reptéri kérdésről? Mit gondol a létfontosságú tevékenység blokkolásáról? Mit gondol Albánia légi irányítótornyának elfoglalásáról, csak néhány héttel az eddigi legnagyobb albániai NATO hadgyakorlat előtt?

– kérdezi Edi Rama miniszterelnök, aki Illir Metát azzal vádolta meg, hogy államcsíny végrehajtására készült.

Ami most történik a tiranai reptéren az lényegében egy mini sztrájk politikai célokra történő felhasználása a választások és a NATO-hadgyakorlat előtt: így vált egy munkahelyi konfliktus gigantikus politikai eszközzé a választási kampány hajrájában.
__________________________
Forrás: Twitter, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékKáosz, hadsereggel súlyosbítvaPolitikai cunamiMég egy szereplőJönnek a törökökPolitikai hadakozás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékKáosz, hadsereggel súlyosbítvaPolitikai cunamiMég egy szereplőJönnek a törökökPolitikai hadakozás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékKáosz, hadsereggel súlyosbítvaPolitikai cunamiMég egy szereplőJönnek a törökökPolitikai hadakozás Listen to this article The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékKáosz, hadsereggel súlyosbítvaPolitikai cunamiMég egy szereplőJönnek a törökökPolitikai hadakozás Listen to this article In recent days, there has been quite...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékKáosz, hadsereggel súlyosbítvaPolitikai cunamiMég egy szereplőJönnek a törökökPolitikai hadakozás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of...

Egy hét legjava