Connect with us

Államcsíny

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Káosz a tiranai reptéren! A kormány beveti a hadsereget, a miniszterelnök államcsínyt emleget!?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Az utasok, köztük kisgyermekes családok és terhes nők várakoznak ma, csütörtök reggel négy órától a Tiranai Teréz Anya Nemzetközi Repülőtéren bármilyen tájékoztatás nélkül! A káosz oka a légi irányítók sztrájkja, elsősorban az elbocsájtások miatt, ám a korábban bejelentett rövid munkabeszüntetés politikai harccá durvult az április 25-i választások előtti “kampányharc” jegyében.

Káosz, hadsereggel súlyosbítva

Kik a politikai “bohózat” szereplői? Alapvetően a békés tiltakozásba kezdő irányítók, majd a “témára” ráugró pártok, a kormányzó Szocialista Párt, Edi Ramaval az élen, mögötte pedig az állami apparátus, a minisztériumok, a kormányszervek, a rendőrség és az ügyészség. És természetesen az ellenzéki Demokrata Párt, nem utolsó sorban pedig a köztársasági elnök, Illir Meta, aki hivatalában mostanában tette nyilatkozata szerint “örök ellenzéki”.

A teátrumban “fellépők” felsorolása után nézzük mi is történt: a légiirányítók, az Albcontrol alkalmazottai már szerda reggel bejelentették a munkabeszüntetést, amely ma 19 járatot érintett.

Az Albcontrol egy 100%-os állami részesedéssel rendelkező részvénytársaság, amely az albán gazdasági, fejlesztési, idegenforgalmi, kereskedelmi és vállalkozási minisztérium alá tartozik.

A BALK-nak nyilatkozó légiirányító szerint a rövid munkabeszüntetésük fő oka az a gőg, amit a kormány a feléjük mutat.

– A helyzet kedden súlyosbodott, az első műszak vége után, amelyet általában reggel 7-kor kezdünk és 14 órakor fejezünk be. 13:45-kor a műszakvezetővel készültünk átadni a szolgálatot. Elindultunk, hogy hazamegyünk pihenni, és várjuk a telefonhívásokat az újabb szolgálatba lépésről, de ekkor hivatalosan értesítetek öt kollégát, hogy az egyéni munkaszerződést felmondják. Indok nem volt, sőt ugyanígy a műszakfelügyelőt is értesítették az ok és indoklás nélküli elbocsájtásról.

Az illetékes minisztérium annak ellenére cáfolja, hogy hivatalosan elbocsátották őket, hogy több érintettel e-mailben is közölték, és arra kérték őket, hogy jelezzék, ha bármilyen igényünk van az elbocsátással kapcsolatban.

Politikai cunami

Ezután indult meg a politikai cunami. Belinda Balluku infrastrukturális miniszter asszony azt állítja, hogy a dolgozókat nem bocsátották el.

Az viszont mindenképpen tény, hogy valóban felborult a szolgálati rend, az “elbocsájtott személyeket” az Albcontrol nem osztotta be munkára.

Összességében 65 alkalmazott van, akik közül néhány aktív irányító, mások pedig az adminisztrációhoz tartoznak, de szerda 14 órától a velük szolidáris irányítók hazamentek, és átmenetileg “beteget” jelentettek.

Ettől a pillanattól kezdve nem tudni, hogy ki fog dolgozni a reptéri toronyban.

Az Albcontrolnál az átlagos fizetés 157.000 albán lek havonta, ami ~1300 euró, míg korábban 2600 € volt.

A légiirányítók az ilyen nagy mértékű fizetéscsökkentés miatt a köztársasági elnökkel egyeztetek, próbáltak a miniszterelnökkel is szót érteni, valamint kérték az amerikai nagykövet közbenjárását is.

Még egy szereplő

A munkabeszüntetést kezdetét követően feltűnt a következő szereplő, a kormány is!

A polgári védelmi bizottság vezetői posztját is betöltő Niko Peleshi albán védelmi miniszter szerda késő este összehívta a Polgári Védelmi Bizottságot, amely felkérte az infrastrukturális minisztert, hogy akár a légi irányítók lecserélésével is, de mindenképpen oldja meg a működést, így ma Belinda Balluku infrastrukturális miniszter engedélyezte az irányítók cseréjét, természetesen igen magas politikai felhanggal.

Közben megjelent a hadsereg is, de csak úgy ímmel-ámmal, egyelőre csak kis számban vannak jelen, és egyelőre nem tettek semmit.

Jönnek a törökök

A BALK információi szerint török légi irányítók érkeztek Tiranába. A törökök Podgoricából autóval utaztak a tiranai reptérre.

Dritan Goxhaj, volt pilóta és a repülési műveletek korábbi vezetője szerint ezek munkába állítása legalább két hetet vesz igénybe, mivel Törökország nem ugyanazokat a szabályokat és eljárásokat alkalmazza, mint az Európai Unió.

Helyi pilóták szerint a török légi irányítók egyébként rosszabbak, mint az albánok.

A légiforgalom ugyanakkor nem állhat le, mert érkeznek a gépek az oltóanyaggal, és folyamatban van az április végén kezdődő NATO-hadgyakorlat előkészítése is.

Helyi információk szerint ma 17 órától indult volna meg a forgalom, de ezt valamilyen okból kifolyólag holnap reggel 9 órára halasztották. A légi irányítókat valószínűleg albán katonák vagy külföldről hozott sztrájktörők váltják majd, ha csak nem születik megállapodás.

Újabb szereplő is van, a tiranai ügyészség ugyanis bejelentette, hogy vizsgálatot indított a repülőtéren kialakult helyzet miatt a sztrájkban részt vevő irányítók ellen “kötelességgel való visszaélés”, vagyis kötelezettségszegés vádjával, mivel blokkolták a Teréz Anya Nemzetközi Repülőtér forgalmát.

A tudósítás írásakor a rendőrök előállították a légi irányítókat, 4 személyt őrizetbe is vettek, de a legfrissebb hírek szerint már szabadon engedték őket.

Politikai hadakozás

Edi Rama miniszterelnök az ellenzéki Demokrata Párt vezetőjét, Lulzim Bashat hibáztatja a történtekért, aki szerinte csak egy báb, a háttérben működő köztársasági elnök kezében.

– Hol van Lulzim? Mit gondol a reptéri kérdésről? Mit gondol a létfontosságú tevékenység blokkolásáról? Mit gondol Albánia légi irányítótornyának elfoglalásáról, csak néhány héttel az eddigi legnagyobb albániai NATO hadgyakorlat előtt?

– kérdezi Edi Rama miniszterelnök, aki Illir Metát azzal vádolta meg, hogy államcsíny végrehajtására készült.

Ami most történik a tiranai reptéren az lényegében egy mini sztrájk politikai célokra történő felhasználása a választások és a NATO-hadgyakorlat előtt: így vált egy munkahelyi konfliktus gigantikus politikai eszközzé a választási kampány hajrájában.
__________________________
Forrás: Twitter, internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava