Connect with us

Sztrájk

IRÁNYÍTÁS: Helyreállt a forgalom a tiranai repülőtéren, a törökök besegítenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tiranai repter
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc


A török segítették ki az albán kormányt a légi irányítók sztrájkjának felszámolásában a Teréz Anya Nemzetközi Repülőtéren. Először Montenegróból érkeztek a „török sztrájktörők”, de jönnek Görögország felől is. Edi Rama miniszterelnök szerint a Ilir Meta köztársasági elnök puccsot kísérelt meg ellenem amelynek egyik célja a vakcinák érkezésének megakadályozása volt.

Külföldi segítség

Az albán miniszterelnök gyorsan felszámolta a tiranai reptéren kezdődött sztrájkot, amely miatt katonai járműveket is kivezényeltek.

Edi Rama miniszterelnök még csütörtökön este bejelentette, hogy a légi irányítók egy része a kormány, és belül Belinda Balluku miniszter felhívása után visszatért a munkába.

Rama arról is tájékoztatott, hogy miután megérkeztek a török légi ​​irányítók, lehetővé vált a gépek fogadása, és tovább javulhat a helyzet miután újabb „török segítség” érkezik, ezúttal Görögország felől.

Belinda Balluku infrastrukturális miniszter a repülőtéren közölte, hogy helyreállt a forgalom, miután az előző nap a légiforgalmi irányítók sztrájkjával kialakult helyzet rendeződött. IRÁNYÍTÁS: Helyreállt a forgalom a tiranai repülőtéren, a törökök besegítenek

A repülőtér először az elengedhetetlenül szükséges járatokat fogadta, de pénteken beindul a kereskedelmi és egyéb célú forgalom is, beleértve ebbe a humanitárius, sürgősségi, diplomáciai és katonai repüléseket is.

Jön az oltóanyag

A miniszter asszony külön megemlítette, hogy a repülőtér újbóli megnyitása lehetővé tette a vakcina-szállítmányok újbóli fogadását.

Sikerült behoznunk az oltóanyagot, amelynek szerdán kellett volna beérkeznie az országba. Ez a súlyos és rendkívüli helyzet rádöbbentett bennünket arra, hogy ez egy szervezett akció volt, mert holtpontra akartak bennünket juttatni a választások napjáig

– mondta a miniszterasszony az április 25-re kiírt választásokra utalva.

Albániába csütörtökön 100 000 Sinovac típusú kínai vakcina érkezett, amelyet a tiranai vezetés Törökországból kapott.

Albániának juttatot vakcinák száma meghaladja a 400 000-t, beleértve ebbe a Pfizer, az AstraZeneca és a Szputnyik V szállítmányokat is; illetve a majdnem 300 000 adag Sinovac-vakcinát, amely Törökországból érkezett.

Edi Rama azzal egyébként azzal vádolta meg Ilir Meta köztársasági elnököt és egy ellenzéki képviselőt, hogy államcsínyt kíséreltek meg ellene azáltal, hogy sztrájkra késztették a légi irányítókat. Az albán miniszterelnök szerint a „puccsisták” egyik célja az volt, hogy megakadályozzák a vakcinák Albániába érkezését.
_______________________
Forrás: BALK, internet

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Szerbia

KB 500 EMBER: A hadiiparban kapnak munkát a Fiat elbocsátott szerbiai dolgozói

Közzététel:

a megjelenés dátuma

SZERB HADIIPAR: A bagladesi hadsereg is rendelkezik a Nora B-52-es típusú önjáró tarackkal
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Két hadiipari cégben helyezi el a szerb állam azt a körülbelül ötszáz munkást, akit elbocsátottak a Fiat Stellantis kragujeváci üzeméből. A nagyvállalat elindította az utcára kerülő munkások végkielégítésének kifizetését, a cégnél maradó több mint ezer dolgozót külföldön helyezik el.

Kifizetik őket

A Stellantis értesítette a cégtől távozó 492 munkást, hogy elindította a végkielégítésük kifizetését kifizetését a bankokon keresztül.

Ez azokra vonatkozik, akik nem vállalták, hogy a kragujeváci cég két évre tervezett átmeneti leállításának idejére a Stellantis szlovákiai és lengyelországi üzemeiben dolgoznak, vagy nem feleltek meg a külföldi munkavégzés feltételeinek.

A munkások a Fiatnál töltött minden teljes munkaévre 790 eurót kapnak, és további évi 500 euróra jogosultak azok, akik pedig 2011 előtt a Fiat, illetve a Stellantis elődjének számító Zastava gépkocsigyárban dolgoztak.

A külföldi munkára jelentkezők 3:1 arányú munkavégzést vállalnak, ami azt jelenti, hogy három hónapig lesznek távol a hazájuktól és a családjuktól, ezt követően egy hónapot tölthetnek otthon.

Ezzel lezárulni látszik a több hónapja húzódó, és időnként tüntetésekkel, útlezárásokkal és tárgyalásokkal tarkított vita, amely végül a szerb államfő közvetítésének köszönhetően oldódott meg.

Aleksandar Vučić azt követően kapcsolódott be a probléma rendezésébe, hogy visszatért a brüsszeli Balkán-EU csúcsról.

A munkások az Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel és a Stellantis képviselőivel folytatott eredménytelen megbeszéléseket követően kérték Vučićtól, hogy segítsen nekik a helyzet rendezésében, mert már csak benne bíznak.

Virágzik a hadiipar

A szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően a munkások elégedetten távoztak, mert Vučić ígéretet tett nekik arra, hogy azok sem maradnak munka nélkül, akik valamilyen okból kifolyólag nem vállalják, vagy nem vállalhatják a „külföldi melót”. Nekik a Stellantis a fent említett módon végkielégítést fizet.

A szerb elnök azt ígérte, hogy a szóban forgó közel 500 embert két hadiipari cégnél helyezik el, az egyik a kragujeváci „Zastava tervo”, a másik a Velika Plana-i „Borbeni složeni sistemi” nevű vállalat. Mindkét esetben nehéz fizikai munkákról van szó, amit nők nem végezhetnek.

Az első cég nevében szereplő „tervo” elnevezés a „terenska vozila”, vagyis a terepjáró kifejezés rövidítése, amiből már kiderül, hogy mivel is foglalkozik a 2017-ben létrehozott cég.

A másik cég nevében szintén benne van a foglalkozási terület, az elnevezés ugyanis „összetett harci rendszereket” jelent. A céget 2012-ben alakította a fegyverkereskedelemmel foglalkozó Jugoimport-SDPR, ebben a cégben állítják elő a mellékelt videóban látható Nora önjáró tarackot, és itt készül a Lazar 2 szerbiai páncélozott harci jármű is.

Kétszáz munkást még idén elhelyeznek a kapacitásaikat növelő két hadiipari vállalatnál, a fennmaradó háromszáz dolgozó a jövő év elején „állhat hadrendbe”, azaz kezdheti munkát.

Ez nemcsak az utcára kerülő munkások helyzetének megoldását jelenti, hanem arra is utal, hogy „szépen fejlődik”, vagy mondjuk inkább azt, hogy virágzik a szerbiai hadiipar.

Internetes források szerint a fent említett szerbiai Nora B-52-es önjáró tarackkal a kenyai, a bangladesi, a nigériai, a görög, a török, a szaúdi, az amerikai, az izraeli, az egyiptomi és a ciprusi hadsereg is rendelkezik, de állítólag az örmények is használták az Azerbajdzsánnal vívott legutóbbi háborúban.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Államcsíny

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Káosz a tiranai reptéren! A kormány beveti a hadsereget, a miniszterelnök államcsínyt emleget!?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

EyZsQaVWEAkRkCs
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc


Az utasok, köztük kisgyermekes családok és terhes nők várakoznak ma, csütörtök reggel négy órától a Tiranai Teréz Anya Nemzetközi Repülőtéren bármilyen tájékoztatás nélkül! A káosz oka a légi irányítók sztrájkja, elsősorban az elbocsájtások miatt, ám a korábban bejelentett rövid munkabeszüntetés politikai harccá durvult az április 25-i választások előtti „kampányharc” jegyében.

Káosz, hadsereggel súlyosbítva

Kik a politikai „bohózat” szereplői? Alapvetően a békés tiltakozásba kezdő irányítók, majd a „témára” ráugró pártok, a kormányzó Szocialista Párt, Edi Ramaval az élen, mögötte pedig az állami apparátus, a minisztériumok, a kormányszervek, a rendőrség és az ügyészség. És természetesen az ellenzéki Demokrata Párt, nem utolsó sorban pedig a köztársasági elnök, Illir Meta, aki hivatalában mostanában tette nyilatkozata szerint „örök ellenzéki”.

A teátrumban „fellépők” felsorolása után nézzük mi is történt: a légiirányítók, az Albcontrol alkalmazottai már szerda reggel bejelentették a munkabeszüntetést, amely ma 19 járatot érintett. tirana canceled

Az Albcontrol egy 100%-os állami részesedéssel rendelkező részvénytársaság, amely az albán gazdasági, fejlesztési, idegenforgalmi, kereskedelmi és vállalkozási minisztérium alá tartozik.

A BALK-nak nyilatkozó légiirányító szerint a rövid munkabeszüntetésük fő oka az a gőg, amit a kormány a feléjük mutat.

A helyzet kedden súlyosbodott, az első műszak vége után, amelyet általában reggel 7-kor kezdünk és 14 órakor fejezünk be. 13:45-kor a műszakvezetővel készültünk átadni a szolgálatot. Elindultunk, hogy hazamegyünk pihenni, és várjuk a telefonhívásokat az újabb szolgálatba lépésről, de ekkor hivatalosan értesítetek öt kollégát, hogy az egyéni munkaszerződést felmondják. Indok nem volt, sőt ugyanígy a műszakfelügyelőt is értesítették az ok és indoklás nélküli elbocsájtásról.

Az illetékes minisztérium annak ellenére cáfolja, hogy hivatalosan elbocsátották őket, hogy több érintettel e-mailben is közölték, és arra kérték őket, hogy jelezzék, ha bármilyen igényünk van az elbocsátással kapcsolatban.

Politikai cunami

Ezután indult meg a politikai cunami. Belinda Balluku infrastrukturális miniszter asszony azt állítja, hogy a dolgozókat nem bocsátották el.

Az viszont mindenképpen tény, hogy valóban felborult a szolgálati rend, az „elbocsájtott személyeket” az Albcontrol nem osztotta be munkára.

Összességében 65 alkalmazott van, akik közül néhány aktív irányító, mások pedig az adminisztrációhoz tartoznak, de szerda 14 órától a velük szolidáris irányítók hazamentek, és átmenetileg „beteget” jelentettek.

Ettől a pillanattól kezdve nem tudni, hogy ki fog dolgozni a reptéri toronyban.

Az Albcontrolnál az átlagos fizetés 157.000 albán lek havonta, ami ~1300 euró, míg korábban 2600 € volt.

A légiirányítók az ilyen nagy mértékű fizetéscsökkentés miatt a köztársasági elnökkel egyeztetek, próbáltak a miniszterelnökkel is szót érteni, valamint kérték az amerikai nagykövet közbenjárását is.

Még egy szereplő

A munkabeszüntetést kezdetét követően feltűnt a következő szereplő, a kormány is!

A polgári védelmi bizottság vezetői posztját is betöltő Niko Peleshi albán védelmi miniszter szerda késő este összehívta a Polgári Védelmi Bizottságot, amely felkérte az infrastrukturális minisztert, hogy akár a légi irányítók lecserélésével is, de mindenképpen oldja meg a működést, így ma Belinda Balluku infrastrukturális miniszter engedélyezte az irányítók cseréjét, természetesen igen magas politikai felhanggal.

Közben megjelent a hadsereg is, de csak úgy ímmel-ámmal, egyelőre csak kis számban vannak jelen, és egyelőre nem tettek semmit.

Jönnek a törökök

A BALK információi szerint török légi irányítók érkeztek Tiranába. A törökök Podgoricából autóval utaztak a tiranai reptérre.

Dritan Goxhaj, volt pilóta és a repülési műveletek korábbi vezetője szerint ezek munkába állítása legalább két hetet vesz igénybe, mivel Törökország nem ugyanazokat a szabályokat és eljárásokat alkalmazza, mint az Európai Unió.

Helyi pilóták szerint a török légi irányítók egyébként rosszabbak, mint az albánok.

A légiforgalom ugyanakkor nem állhat le, mert érkeznek a gépek az oltóanyaggal, és folyamatban van az április végén kezdődő NATO-hadgyakorlat előkészítése is.

Helyi információk szerint ma 17 órától indult volna meg a forgalom, de ezt valamilyen okból kifolyólag holnap reggel 9 órára halasztották. A légi irányítókat valószínűleg albán katonák vagy külföldről hozott sztrájktörők váltják majd, ha csak nem születik megállapodás.

Újabb szereplő is van, a tiranai ügyészség ugyanis bejelentette, hogy vizsgálatot indított a repülőtéren kialakult helyzet miatt a sztrájkban részt vevő irányítók ellen „kötelességgel való visszaélés”, vagyis kötelezettségszegés vádjával, mivel blokkolták a Teréz Anya Nemzetközi Repülőtér forgalmát.

A tudósítás írásakor a rendőrök előállították a légi irányítókat, 4 személyt őrizetbe is vettek, de a legfrissebb hírek szerint már szabadon engedték őket.

Politikai hadakozás

Edi Rama miniszterelnök az ellenzéki Demokrata Párt vezetőjét, Lulzim Bashat hibáztatja a történtekért, aki szerinte csak egy báb, a háttérben működő köztársasági elnök kezében.

Hol van Lulzim? Mit gondol a reptéri kérdésről? Mit gondol a létfontosságú tevékenység blokkolásáról? Mit gondol Albánia légi irányítótornyának elfoglalásáról, csak néhány héttel az eddigi legnagyobb albániai NATO hadgyakorlat előtt?

– kérdezi Edi Rama miniszterelnök, aki Illir Metát azzal vádolta meg, hogy államcsíny végrehajtására készült.

Ami most történik a tiranai reptéren az lényegében egy mini sztrájk politikai célokra történő felhasználása a választások és a NATO-hadgyakorlat előtt: így vált egy munkahelyi konfliktus gigantikus politikai eszközzé a választási kampány hajrájában.
__________________________
Forrás: Twitter, internet

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: