Connect with us

Bulgária

VAN ILYEN: A showman Bulgáriában is beleköpött a levesbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A második helyen jutott be a bolgár parlamentbe a vasárnapi választáson a legújabb populista, rendszeren kívüli párt, a népszerű énekes és tévés személyiség, Sztaniszlav Trifonov vezette Van Ilyen Nép nevű párt. Ezzel alaposan megnehezítette a legtöbb voksot szerzett vezető kormánypárt, a GERB helyzetét, amely igencsak messze került a törvényhozási többségtől. Bojko Boriszov eddig háromszor töltötte be a kormányfői posztot, de mekkora most az esélye? Egyes szakértők azt sem zárják ki, hogy senki sem lesz képes kormányt alakítani, és új választásokat kell tartani.

Az új populista

Királycsináló lehet a csak “Szlaviként” ismert Sztaniszlav Trifonov, az 55 éves “celeb”, aki a legjobb pillanatban – a 2020-as korrupciós botrány miatt kezdődött tüntetési hullám előtt – alapította meg a Van Ilyen Nép (ITN) nevű pártját. A Bojko Boriszov kormányfő vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) – amely ismét a Demokratikus Erők Szövetségével (SZDSZ) indult közös listán – ugyanis csak a voksok alig több mint negyedét szerezte meg, így kénytelen lesz újabb koalíciós partner(ek) után nézni. A keresés azonban most nehezebb lesz, mint korábban, hiszen a GERB- SZDSZ listája sokat vesztett: az eddigi 95 helyett legfeljebb hetven képviselőt küldhet a 240 fős törvényhozásba. És ráadásul úgy néz ki, hogy Boriszov jelenlegi szövetségese a VMRO nem éri el a négy százalékos küszöböt, azaz nem kerül be a parlamentbe.

Az igazi nyertes

A voksok kétharmadának összeszámlálása után egyértelmű, hogy a nagy nyertes a már az 1990-es években is több tüntetést szervező Trifonov lett, aki a voksok 18 százalékát szerezte meg, és várhatóan 46 helyhez jut a parlamentben.


random image
Kattints ide a kép nagyításához!

A koalíció-keresés a számára sem lesz könnyű, hiszen a párt alelnöke, közvetlenül a voksolás előtt megerősítette, az ITN nem köt szövetséget a GERB-bel, illetve a főként a bulgáriai törökök voksaira számító Jogok és Szabadságok Mozgalmával (PDSZ), illetve a baloldalt képviselő és a harmadik helyre lecsúszott, 15 százalékon álló szocialistákkal. Mivel más lehetőség nem nagyon akad, ha Bulgária kormányt akar, Boriszovnak vagy Trifonovnak komoly kompromisszumba kell belemennie. Boriszov egyetlen esélye, ha megpróbál létrehozni egy olyan technokrata kormányt, amely ügyről ügyre változtatva a szövetségeseket, alkalmi koalíciókkal próbál meg hatalomban maradni. Trifonov azonban ebben az esetben sem fog eltűnni, a populista vezér legalább 2-3 választás során meghatározó szerepet játszhat még.

Ismerős gondok

Trifonov teljes mértékben a bolgár politikai színtér szülötte, ahol szinte minden választáson megjelenik egy olyan párt, amely azzal gyűjt be változó mennyiségű voksot, hogy a kampány során végig az éppen regnáló politikai rendszer lebontását és a korrupció elleni harcot tekinti a fő céljának.

– Az ITN tipikus új, és a status quo-t megkérdőjelező játékos. Megjelenése várható volt, az országban ugyanis krónikus mértékű az egész politikai elittel szembeni bizalmatlanság

– idézte Dimitar Ganev politológust a Szabad Európa rádió.

Populistához méltóan az ITN-nek – amely egy 2017-es Trifonov-album nevét viseli – gyakorlatilag nincs programja. A párt rugalmas és tartós gazdasági növekedést, az erőforrások hatékony kihasználását és decentralizációt ígért, de arról, hogy miképpen kívánja ezt elérni, a párt vezetői nem beszéltek. Néhány konkrét – és a népnek tetsző populista – ígéretet azért tett: 240-ről 120-főre kívánja csökkenteni a törvényhozás létszámát, meg kívánja kurtítani a politikai pártoknak adott pénzeket és lehetővé akarja tenni az elektronikus választást, hogy a távolba szakadt állampolgárok is leadhassák voksukat. Trifonov gondosan ügyelt arra, nehogy hibát kövessen el a kampány során: nem adott interjút, nem vett részt a politikai vitaműsorokban és csak a közösségi oldalakon tartotta a kapcsolatot a választókkal.

Az EU-s listák alján

Függetlenül attól, hogy a pártnak van-e programja vagy nem, tennivaló bőven akad. A 2007 óta EU-tag Bulgária az unió legszegényebb országa, s több százezren mentek el a hétmilliós országból, hogy Nyugat- Európában vagy éppen Törökországban találjanak maguknak jobb megélhetést. A korrupció is virágzik, az EU-tagok közül itt a legelterjedtebb a vesztegetés.

Trump és Zelenszkij után

A populizmus természetesen nem csak Bulgáriát jellemzi, a már saját tévécsatornával – 7/8 – is rendelkező Trifonovot sokan az ugyancsak a szórakoztatás világából érkezet Donald Trump egykori amerikai elnökhöz, illetve Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő ukrán államfőhöz hasonlítják. Bár az közös a Trifnovov és Zelenszkij útjában, hogy mindketten saját műsorukat is felhasználták a jó szerepléshez szükséges népszerűség megszerzéséhez – Zelenszkij addig játszotta a Nép szolgálója című sorozatban a jó államfőt, hogy az ukránok hittek neki, és megválasztották őt, míg Trifonov az esti műsoraiban mondott hideget-meleget a Boriszov kormányra – azért komoly különbségek is vannak közöttük. Például az, hogy míg Zelenszkij megjelenése a politika színpadán meglepetésnek számított, addig Trifonov már jó ideje aktív politikai szerepet játszott. Állítólag már megjelent a GERB alakításánál is, és csak azért nem lett Boriszov szövetségese, mert az énekes-celeb túl nagy befolyást kért a pártban.
__________________________________
Képek forrása: YouTube, internet

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava