Connect with us

Bulgária

VAN ILYEN: A showman Bulgáriában is beleköpött a levesbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

slavi trifonov
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A második helyen jutott be a bolgár parlamentbe a vasárnapi választáson a legújabb populista, rendszeren kívüli párt, a népszerű énekes és tévés személyiség, Sztaniszlav Trifonov vezette Van Ilyen Nép nevű párt. Ezzel alaposan megnehezítette a legtöbb voksot szerzett vezető kormánypárt, a GERB helyzetét, amely igencsak messze került a törvényhozási többségtől. Bojko Boriszov eddig háromszor töltötte be a kormányfői posztot, de mekkora most az esélye? Egyes szakértők azt sem zárják ki, hogy senki sem lesz képes kormányt alakítani, és új választásokat kell tartani.

Az új populista

Királycsináló lehet a csak „Szlaviként” ismert Sztaniszlav Trifonov, az 55 éves „celeb”, aki a legjobb pillanatban – a 2020-as korrupciós botrány miatt kezdődött tüntetési hullám előtt – alapította meg a Van Ilyen Nép (ITN) nevű pártját. A Bojko Boriszov kormányfő vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) – amely ismét a Demokratikus Erők Szövetségével (SZDSZ) indult közös listán – ugyanis csak a voksok alig több mint negyedét szerezte meg, így kénytelen lesz újabb koalíciós partner(ek) után nézni. A keresés azonban most nehezebb lesz, mint korábban, hiszen a GERB- SZDSZ listája sokat vesztett: az eddigi 95 helyett legfeljebb hetven képviselőt küldhet a 240 fős törvényhozásba. És ráadásul úgy néz ki, hogy Boriszov jelenlegi szövetségese a VMRO nem éri el a négy százalékos küszöböt, azaz nem kerül be a parlamentbe.

Az igazi nyertes

A voksok kétharmadának összeszámlálása után egyértelmű, hogy a nagy nyertes a már az 1990-es években is több tüntetést szervező Trifonov lett, aki a voksok 18 százalékát szerezte meg, és várhatóan 46 helyhez jut a parlamentben.


random image
Kattints ide a kép nagyításához!

A koalíció-keresés a számára sem lesz könnyű, hiszen a párt alelnöke, közvetlenül a voksolás előtt megerősítette, az ITN nem köt szövetséget a GERB-bel, illetve a főként a bulgáriai törökök voksaira számító Jogok és Szabadságok Mozgalmával (PDSZ), illetve a baloldalt képviselő és a harmadik helyre lecsúszott, 15 százalékon álló szocialistákkal. Mivel más lehetőség nem nagyon akad, ha Bulgária kormányt akar, Boriszovnak vagy Trifonovnak komoly kompromisszumba kell belemennie. Boriszov egyetlen esélye, ha megpróbál létrehozni egy olyan technokrata kormányt, amely ügyről ügyre változtatva a szövetségeseket, alkalmi koalíciókkal próbál meg hatalomban maradni. Trifonov azonban ebben az esetben sem fog eltűnni, a populista vezér legalább 2-3 választás során meghatározó szerepet játszhat még.

Ismerős gondok

Trifonov teljes mértékben a bolgár politikai színtér szülötte, ahol szinte minden választáson megjelenik egy olyan párt, amely azzal gyűjt be változó mennyiségű voksot, hogy a kampány során végig az éppen regnáló politikai rendszer lebontását és a korrupció elleni harcot tekinti a fő céljának.

– Az ITN tipikus új, és a status quo-t megkérdőjelező játékos. Megjelenése várható volt, az országban ugyanis krónikus mértékű az egész politikai elittel szembeni bizalmatlanság

– idézte Dimitar Ganev politológust a Szabad Európa rádió.

Populistához méltóan az ITN-nek – amely egy 2017-es Trifonov-album nevét viseli – gyakorlatilag nincs programja. A párt rugalmas és tartós gazdasági növekedést, az erőforrások hatékony kihasználását és decentralizációt ígért, de arról, hogy miképpen kívánja ezt elérni, a párt vezetői nem beszéltek. Néhány konkrét – és a népnek tetsző populista – ígéretet azért tett: 240-ről 120-főre kívánja csökkenteni a törvényhozás létszámát, meg kívánja kurtítani a politikai pártoknak adott pénzeket és lehetővé akarja tenni az elektronikus választást, hogy a távolba szakadt állampolgárok is leadhassák voksukat. Trifonov gondosan ügyelt arra, nehogy hibát kövessen el a kampány során: nem adott interjút, nem vett részt a politikai vitaműsorokban és csak a közösségi oldalakon tartotta a kapcsolatot a választókkal.

Az EU-s listák alján

Függetlenül attól, hogy a pártnak van-e programja vagy nem, tennivaló bőven akad. A 2007 óta EU-tag Bulgária az unió legszegényebb országa, s több százezren mentek el a hétmilliós országból, hogy Nyugat- Európában vagy éppen Törökországban találjanak maguknak jobb megélhetést. A korrupció is virágzik, az EU-tagok közül itt a legelterjedtebb a vesztegetés.

Trump és Zelenszkij után

A populizmus természetesen nem csak Bulgáriát jellemzi, a már saját tévécsatornával – 7/8 – is rendelkező Trifonovot sokan az ugyancsak a szórakoztatás világából érkezet Donald Trump egykori amerikai elnökhöz, illetve Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő ukrán államfőhöz hasonlítják. Bár az közös a Trifnovov és Zelenszkij útjában, hogy mindketten saját műsorukat is felhasználták a jó szerepléshez szükséges népszerűség megszerzéséhez – Zelenszkij addig játszotta a Nép szolgálója című sorozatban a jó államfőt, hogy az ukránok hittek neki, és megválasztották őt, míg Trifonov az esti műsoraiban mondott hideget-meleget a Boriszov kormányra – azért komoly különbségek is közöttük. Például az, hogy míg Zelenszkij megjelenése a politika színpadán meglepetésnek számított, addig Trifonov már jó ideje aktív politikai szerepet játszott. Állítólag már megjelent a GERB alakításánál is, és csak azért nem lett Boriszov szövetségese, mert az énekes-celeb túl nagy befolyást kért a pártban.
__________________________________
Képek forrása: YouTube, internet

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President Rumen Radev has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava