Connect with us

Horvátország

A NAGY VAKCINÁCIÓ: Nem érdekel, ha a csecsen maffiától is vesszük, csak legyen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Horvátország az AstraZenecától rendelte a legtöbb vakcinát, egészen pontosan 3,6 millió darabot, amit az Európai Unióval egyeztetve 2.705.000 adagra redukáltak. A vérrögképződés körüli hercehurcát követően az uniós országok több mint fele azonban felfüggesztette vagy leállította a brit-svéd cég oltóanyagának használatát, ami lehetett akár politikai bosszú is, mert a gyógyszercég nem szállított időben. A nagy riadalom közepette Horvátországban is sok ember, egészen pontosan az előjegyzettek 30%-a mondta le az AstraZenecát. Ezt a helyzetet használta ki zágrábi tudósítónk, hogy beoltassa magát és feleségét, és most itt mondja el a tapasztalatait.

Az oltás

Hétfőn délután nejem társaságában megjelentem az újzágrábi Siget negyed egészségházában és megkaptam a koronavírus elleni oltást. Természetesen az AstraZenecát.

Egyrészt azért ezt, mert nyilvánosan bejelentettem, hogy kipróbálom személyesen is, másrészt pedig azért, mert Horvátországban nagyon kevés az oltóanyag.

Ha nem kérdezek rá a háziorvosunkra, hogy esetleg a nagy pánikból kifolyólag nincs-e véletlenül felesleges AstraZeneca-oltószer, akkor a becslések szerint, valamikor Újév tájékán kerültem volna sorra.

Tehát felvettem a vakcinát, és még mindig élek. Erre abból lehet következtetni, hogy megszületett ez a “szösszenet”, milyen jó műfaj is ez, majdnem olyan jó, mint a karcolat.

Az egyedüli mellékhatás egy kis hidegrázás volt, valami olyasmi, mint ami régebben az influenza elleni oltásoknál előfordult. Az oltás helye kicsit duzzadt, nem fáj, de érzékeny a nyomásra, de ezidáig ez lenne minden a mellékhatásokból.

Nem csorog az orrom, van étvágyam, sőt cigarettázni is birok. Ezt a dohányosok lassan kivesző törzse érti csak, az ember általában ugyanis onnan tudja, hogy valami baja van, ha nem esik jól a cigi. (A dohányzást a BALK nem támogatja, sőt kifejezetten ellenzi, de lehet, hogy ez volt a szerző utolsó kívánsága, ezért a szerkesztő most eltekint az iménti utalás törlésétől.)

Mindenesetre én az oltásra fogadtam. Mert sokkal könnyebb túlélni a védőoltást, mint a koronavírust.

A csecsen maffia

Ma reggel beleborzongtam a gondolatba, hogy milyen lehet maga a vírus, ha az oltástól a hideg kirázza az embert. Ez egy olyan dolog, amit nem szeretnék megtudni.

Ugyanakkor arra igazán kíváncsi lennék, hogy vajon mi játszódhat le az európai politikusok fejében, amikor fátyoltáncot lejtenek az oltóanyag kérdése körül.

Politikai kommentátorként eltöltött pár évtizedes tapasztalatom azt sugallja, hogy az EU nagyobbik fele, beleértve az Európai Bizottságot is, teljesen tanácstalan. Még Merkel mutti is kétségbeesetten tördeli a kezét, illetve veszekszik saját országával, hogy legyen-e továbbra is lockdown, vagy se.

Közben emberek halnak meg, és egyre fiatalabb korosztályokat támad meg a betegség, miközben mutáns törzsek felbukkanásáról értesülhetünk, nap mint nap.

Pedig a dolog egyszerű: bele kellene nyugodni, hogy a Big Pharma átverte Európát, és ezért onnan kellene beszerezni oltóanyagot, ahol van. Vagy ahogyan ezt Zoran Milanović horvát köztársasági elnök megfogalmazta:

– Nem érdekel, ha a csecsen maffiától vesszük is, csak legyen.

A horvát kormány viszont nem mer lépni, féltve az euroatlanti kapcsolatokat. Mert a Fehér Háznak nem nagyon tetszene, ha Zágráb most hirtelen orosz vagy kínai oltószert vásárolna.

America first

Mindez történik aközben, hogy a Biden-féle washingtoni vezetés az oltás tekintetében átvette Donald Trump jelszavát: America first. Az Egyesült Államok hazai célra használja fel, vagyis pestiesen szólva “lenyúlja az oltóanyagot”, és otthon olt gőzerővel.

Ezek után nem lehet egyszerű miniszterelnökként megjelenni egy horvátországi sajtótájékoztatón, és ismételgetni a “nincs semmi baj” mantrát, ahogyan ezt Andrej Plenković teszi, pedig ő is tudja, és ki is mondta már, hogy ami történik, az nem más, mint az oltóanyag elrablása.

Hivatalosan azonban arról győzködi a horvát állampolgárokat, hogy a vakcina érkezik, és Horvátország egyre többet kap belőle.

Ban Toskić, a horvát háziorvosok szervezetének vezetője szerint a horvát rendelőkben ezzel párhuzamosan a feldühödött emberek tettlegességgel fenyegetik a háziorvosokat, és nem ajánlják nekik, hogy sötétben találkozzanak.

Az elégedetlen páciensek azzal is fenyegetőznek, hogy felveszik a beszélgetést, és kiteszik a közösségi oldalakra, hogy mindenki értesüljön arról az igazságtalanságról, amely szerint az orvosok megtagadják tőlük a vakcinát.

Ez az a pillanat, amikor a Facebook vagy a Twitter fegyverré válik.

______________________
Fotók: BALK, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava