Connect with us

Szabadka

A SZECESSZIÓ VÁROSA: (Egyelőre nem) rombolnak Szabadka védett városmagjában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szabadka szec
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Talán a Szabadkai Népszínház bontása előtt volt hasonló közfelháborodás Szabadkán, mint amilyen most alakult ki a város kettes számú övezetének részletes szabályozási tervével kapcsolatban. Talán annyi a különbség, hogy ezúttal a politikusok egy része és a polgárok ugyanazon az oldalon állnak, vagyis a bontási szándék ellen emeltek szót, nem úgy, mint korábban, amikor a Népszínház épületéről volt szó. Akkor politikusok egyre a bontás mellett foglaltak állást, mondván, nem menthető az épület, az annyira rossz állapotban van. A szabadkai városi képviselő testületben hat órás közvita folyt az új városrendezési tervről.

A Gombkötő utca

Most úgy tűnik, legalábbis egyelőre, hogy a 2-es övezet – amely magába foglalja többek között a Petar Drapšin, vagyis a Gombkötő utcát, a Rudics utcát és a Zsinagóga teret, s ezekkel együtt Szabadka legrégebbi épületeit, a védett városmagot – egyelőre megmarad olyannak, amilyen jelenleg. A Gombkötő utca egyébként valóban Szabadka egyik legrégebbi utcája, jelenleg is macskaköves, szépségére és egyediségére több alkalommal próbálták felhívni a figyelmet a civil aktivisták és a szakemberek is. A SZECESSZIÓ VÁROSA: (Egyelőre nem) rombolnak Szabadka védett városmagjában

A Gombkötő utcában már történt rombolás, amely visszafordíthatatlan kárt okozott a város autentikus kinézetének. A legendás Heisler-fürdőt 2007-ben bontották le, a helyén pedig a mai napig nem épült semmi, csak a gaz nő. A telek tulajdonosa a kataszteri adatok szerint a „Dunav Coop“.

A részletes szabályozási terv értelmében a legnagyobb változás a Gombkötő utcát, és a rá csatlakozó Bajcsi Zsilinszky Endre utcát érintette volna, ami a Városházától mindössze pár száz méterre van.

A most elutasított terv szerint az itt található épületek kilencven százalékát lebontották volna, és a helyükre 2-3 emeletes üzletközpontok, vagy lakóházak épültek volna. Ugyanez a sors várt volna a Gubec Máté és a Rudics utca páratlan oldalára, ahol szintén tervezték néhány épület lebontását.

Szerepelt a tervben egy központi garázs kiépítése is, mintegy 100 parkolóhellyel – ezt a Bajcsi Zsilinszki Endre, a nemzetközi út és a Bledi utca közé tervezték. Mindezt pedig a jelenlegi épületek rossz, romos állapotára hivatkozva fogadtatták volna el. Egyelőre azonban ez nem sikerült.

A VMSZ és a Szentírás

Már a nyilvános közvita előtt is hangot adott egyet nem értésének a Vajdasági Magyar Szövetség.

A tervet határozottan elutasította Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, aki tárgyalt Szabadka jelenlegi polgármesterével is, Stevan Bakićtyal, majd jelen volt és felszólalt a közvitán is. Ahogyan édesapja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Pásztor Bálint a közvitán határozottan arról beszélt, hogy ezt a tervet vissza kell vonni a döntéshozatali folyamatból, vissza kell küldeni a közvállalatnak, amely kidolgozta. Szavai szerint a központnak egységként védelmet kellene élveznie, és nem egyenként kell védettként tekinteni az épületekre.

A Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet is véleményezte a tervet, amely álláspontjuk szerint nincs összhangban a köztársasági törvényekkel, még alapszinten sem.

Pásztor Bálint ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon örül a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet levelének, amelyet véleménye szerint Szentírásként kell kezelni.

? A józan észnek és a szabadkaiak példa nélküli, egységes kiállásának köszönhetően, a Tervbizottság visszaküldte a 2-es…

Közzétette: Dr. Pásztor Bálint – 2021. március 18., csütörtök

Az idősebb Pásztor a közvita során arra emlékeztetett, hogy a város korábbi három magyar polgármestere a hibásak azért, hogy Szabadka központjában történelmi és kulturális jelentőségű épületeket bontottak le.

– Mindannyian az én nemzetemhez tartoznak. Soha nem mossák ezt le magukról, és a mai napig ennek isszuk a levét

– jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Egymásra mutogatnak

Pásztor István a néhai Kasza Józsefre, Kucsera Gézára és Maglai Jenőre gondolt.

Kucsera Géza 2004 és 2008 között volt a város polgármestere, abban az időben, amikor a Szabadkai Népszínház bontásáról döntöttek. Kucsera Géza Pásztor István kijelentésével kapcsolatban a Szabad Magyar Szónak a következőket mondta: A SZECESSZIÓ VÁROSA: (Egyelőre nem) rombolnak Szabadka védett városmagjában

– A rombolás valószínűleg a Népszínházra vonatkozik, mert a polgármesterségem idején csak azt bontották le, minden más csak épült. A rombolás mögött, ha annak lehet ezt nevezni, az akkori Vajdasági Magyar Szövetség állt, nem az én ötletem volt. Akkor tagja voltam a pártnak, és az én kézjegyem van azon a dokumentumon, amely alapján lebontották a színházat. Az, hogy Pásztor Istvánnak mi a magánvéleménye erről, az engem teljesen hidegen hagy. Én becsületesen végeztem a munkámat, bárcsak mindenki így tenné!

– nyilatkozta Kucsera Géza.

Maglai Jenő 2013 és 2016 között vezette a várost, ő is szintén a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként került a város élére.

– Pásztornak pártelnökként kellene először elszámolnia a szabadkai polgárok irányába. Említhetnénk sok mindent, de ott van a Radić fivérek utcai építkezés, vagyis a magyar óvoda épülete, emellett a Pannon RTV székház, valamint a Szabadkai Népszínház átépítése is. Mert Pásztor István vette rá a frakciótagokat, hogy szavazzák meg a bontási javaslatot, és Lovas Ildikó indította el a propaganda-hadjáratot, hogy meggyőzze a szabadkai polgárokat, hogy a Népszínház épületét megmenteni nem lehet, annyira rossz állapotban van. Sajnálom én ezt az egészet, de neki kellene ezzel szembenéznie

– mondta Maglai szintén a Szabad Magyar Szónak a sokak által a VMSZ nagyasszonyának tartott személyre utalva.

A volt polgármester szerint amíg Szabadkán nem lesz komoly stratégia arra vonatkozóan, hogyan kellene megőrizni a belvárost, és nem biztosítanak hozzá komoly pénzösszegeket, addig nem lehet reménykedni abban, hogy a városvédelem terén javul a helyzet Szabadkán, amelynek városmagjában lépten-nyomon utólérhető a szecesszió.
_______________
Fotók: Twitter

Szabadka

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: Elegük lett, ezért az utcára ment a szabadkaiak egy része a migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

FÁSULTSÁG? Kevesen vettek részt a szabadkai tüntetésen
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Mintegy száz szabadkai lakos, családok, fiatalok és idősek vettek részt azon a tüntetésen, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek a migránsok ellen a városban, első alkalommal Szabadka központjában. A tiltakozó megmozduláson megjelent a Járőrség (Narodna Patrola) szélsőjobboldali szervezet néhány képviselője is. A demonstráció alkalmával aláírásgyűjtés indult, amelyet kiterjesztenek Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, illetve mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak. Nem sokkal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt, ezúttal a martonosi erdőben.

Migránsok, menjetek haza!

– Stop a migránsoknak! Migránsok, menjetek haza!

Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel álldogáltak vagy üldögéltek néhányan a tüntetésen, amelyen petíciót is alá lehetett írni. Az aláírók azt kérik a szerb kormánytól, hogy azonnal intézkedjen, és hosszú távon rendezze a migránshelyzetet az országban: akadályozza meg, hogy a migránsok a déli határon be tudjanak menni Szerbiába. A demonstrálók azt is kérték, hogy a hatóságok ne engedjék be a migránsokat a határmenti településekre, a szabadkai befogadó központot pedig zárják be.

Željko Častvan a makkhetesi városrészen lakik, ahol a migránsok lőttek egymásra az erdőben. Erről a BALK is beszámolt akkor. Szerinte, azóta sem változott semmi, a taxisok továbbra is hordják oda a migránsokat.

– Ez mindannyiunk problémája. Ezek a migránsok dokumentumok nélkül, szabadon, de fegyverrel a kezükben sétálnak a városunkban. Majdnem megerőszakoltak egy lányt, megkötöztek egy gyógyszertárost. Mi kell még, hogy történjen?

– tették fel a kérdést a felszólók egy megafon segítségével.

Emiatt is döntöttek a szervezők úgy, hogy petíciót indítanak. Ahhoz, hogy parlamenti eljárásba kerüljenek a határok megerősítésére, valamint a migránsok Szerbiába történő belépésre vonatkozó követelések, 10.000 aláírás szükséges.

Az aláírásgyűjtő akciót kiterjesztik Magyarkanizsa, Zombor és Horgos területére, vagyis mindenhová, ahol a migránsok gondot okoznak.

A követelés

– Magyarország megerősíti a határvédelmét, a kerítést, újabb határőröket vesz fel. Ez azt jelenti, hogy még több migráns ragad majd Szerbiában, ezáltal pedig Szabadkán és környékén


Újabb lövöldözés

Fél nappal a szabadkai demonstrációt követően újabb lövöldözés volt a magyar határ mentén, ezúttal a Magyarkanizsához közeli martonosi erdőben. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselőtestület elnöke a helyi médiának úgy nyilatkozott, hogy a migránsok egyre agresszívabbak, a fegyverropogás pedig szinte mindennapossá vált; ő személyesen is látott betárazott pisztolyokat. Becslések szerint Horgoson jelenleg több mint ezer migráns tartózkodik, de Martonoson és környékén is mintegy 500 illegális bevándorló bujkál az erdőben.


– mondták a tüntetők, akik ezért a déli határvédelem megerősítését követelték, hogy a migránsok ne juthassanak be az országba. Egyúttal arra is kérték az illetékeseket, hogy jelöljenek ki határzónákat, ahová a migránsok nem léphetnek be.

A tüntetők a makkhetesi erdőben történt lövöldözés kapcsán azt szeretnék, ha a hatóságok nyilvánosságra hoznák az áldozatok pontos számát, nem hivatalos források szerint ugyanis több halálos áldozata is lehetett a lövöldözésnek, a szerb kormányzat azonban erről azonban azóta sem beszél a nyilvánosság előtt.

A helyiek felteszik a kérdést, hogy az állam miért nem tesz semmit?

– Mindazok, akik azt hiszik, hogy a Makkhetesen megoldódott a migránsprobléma, jöjjenek ki, és nézzenek körül. A taxisok, autókkal és furgonokkal hordják oda őket. Amikor feltesszük nekik a kérdést, hogy miért, akkor azt mondják, hogy ők szállításra szerződtek, ez a dolguk, nem pedig az, hogy ellenőrizzék bárki személyazonosságát, és igazoltatni sincs joguk az utasokat

– mondta az egyik tiltakozó, akik szerint a migránsok busásan megfizetik a taxisokat.

A Dimitrije nevű férfi úgy nyilatkozott a sajtónak, így a BALK-nak is, hogy az lenne a megoldás, ha egyáltalán nem lenne migráns az országban, viszont tisztában van azzal, hogy ez lehetetlen. Ugyanakkor felháborítónak tartja, hogy az erdőbe, ahová kirándulni jártak, most be sem teheti a lábát, mert úgy érzi, hogy nincs biztonságban.

Nem érzik magukat biztonságban

A szabadkai tüntetésen több alkalommal is elhangzott: a legnagyobb probléma az, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat.

A beszédek során azzal vádolták meg a kormányzatot és a helyi illetékeseket, hogy hazudnak, és a migránsokat okolták a legutóbbi erdőtűz előidézésével is. A felszólalók elmondták, hogy továbbra is százával vannak migránsok a határmenti övezetben.

A demonstrálók követelik, hogy mindazon migránsok esetében, akiknél kideríthető és bizonyítható az állampolgárság, toloncolják vissza őket a hazájukba.

Szerbiában jelenleg mintegy 6000 migráns tartózkodik – hivatalosan -, közülük körülbelül ezren vannak az utcákon. Legtöbbjük Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkezett. Hogy hányan vannak valójában, azt az Isten és Allah tudja, vagy még az sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava