Connect with us

Bulgária

VAKCINÁS HALÁL? Bulgária ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca alkalmazását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök elrendelte az AstraZeneca alkalmazásának felfüggesztését. Ennek részelteiről szólva a bolgár egészségügyi miniszter elmondta, hogy ez megelőző és ideiglenes intézkedés, miután csütörtök este meghalt egy 57 éves nő az ország középső részén lévő Joakim Gruevo (Йоаким Груево) faluban, akit aznap oltottak be az említett vakcinával. A miniszter megjegyezte, hogy az AstraZeneca beadásának folytatásáról végleges döntés azután születik, hogy elkészül a nő halálának okát feltáró halottkémi jelentés. A bolgár miniszterelnök más szempontokat is említett.

A bolgár áldozat

Kosztadin Angelov bolgár egészségügyi miniszter szerint a nőnek sok egészségügyi problémája volt, és korábban egy műtéten is átesett, ráadásul túlsúlyosnak számított. A bolgár hírügynökség (BTA) arról számolt be, hogy az áldozat súlyos érelmeszesedéssel és szívproblémákkal is küszködött.

A nő halála előtt légzési nehézségekre, és súlyos légszomjra panaszkodott, de halála után szervezetében nem találtak vérrögöket, ami a hasonló nyugat-európai esetekben állítólag előfordult.

A bolgár egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy Bulgáriában nincs ok aggodalomra azok esetében, akik már megkapták az AstraZeneca oltást, mivel a bolgár eset vonatkozásában nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést a nő halála és az oltás felvétele között.

Megjegyzéseiből az is kiderült, hogy az oltás, amelyet az elhunyt beteg kapott, nem abból az AstraZeneca szállítmányból származik, amelynek használatát más EU-országokban már felfüggesztették.

– A vakcina nem kívánt mellékhatásai 1000 személy közül körülbelül 3-nál fordulnak elő, és ez elfogadott

– mondta a bolgár egészségügyi miniszter.

Újabb szállítmány

Az AstraZeneca vakcinából éppen pénteken érkezett 800 000 adag, amelyet egyelőre raktároznak, és csak azután adják be, hogy a bolgár gyógyszerügynökség döntést hoz az ügyben.

Bojko Boriszov miniszterelnök pénteken elrendelte az AstraZeneca oltások felfüggesztését, ő azonban már nem csak hazai vonatkozásokat említett.

– Addig fel kell függesztenie az oltást az AstraZenecával, amíg nem érkezik pontos és egyértelmű írásos határozat az Európai Gyógyszerügynökségtől, hogy beadható-e az AstraZeneca vakcina, vagy sem

– idézte a kormány sajtóirodája a miniszterelnök szavait, amelyek az egészségügyi hatóságokkal tartott munkamegbeszélésen hangzottak el.

A közlemény Boriszovra hivatkozva jelezte, hogy az oltási terv végrehajtása a másik két jóváhagyott vakcinával tovább folytatódik.

A történteket követően Bulgáriában leállították a COVID-19 elleni oltás elektronikus regisztrációját mindaddig, amíg az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos helyzet nem tisztázódik. Azoknak, akik már online regisztráltak, értesítést küldenek, és automatikusan későbbi időpontot biztosítanak számukra.

Bulgáriában az oltási kampány a rendelkezésre álló Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinák beadásával folytatódik, ezek száma azonban nagyon korlátozott. A megrendelt 3,9 millió Pfizer vakcinából eddig csak 193 000 érkezett meg, és a hasonló helyzet a Modernával is, amelyből a bolgárok 1 millió vakcinát várnak, ám eddig jóval kevesebbet kaptak meg. A Janssen-vakcina adagjai április közepén várhatók.

Vállalkozások, turisták és iskolák

A megbeszélés során Boriszov azt is kérte, hogy a napokban készítsenek tervet, amely meghatározza az egészségügyi kritériumokat a következő turisztikai szezonra a Bulgáriába érkező turisták számára.

A bolgár miniszterelnök megjegyezte, hogy május végéig forrásokat biztosítottak a kormány munkahelymegtartó intézkedéseinek folytatására, és támogatják azokat a szülőket, akiknek online oktatásban részesülő gyermekeik vannak.

Denica Szacseva munkaügyi és szociálpolitikai miniszter elmondta, hogy a “Keep Me” (Tarts meg) elnevezésű program keretében a bezárt vállalkozásoknak eddig 40 millió levát fizettek ki.

A fent már említett egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet a COVID-19 növekvő terjedésére a gyermekek és a fiatalok körében, ami egyébként egyre inkább általánossá váló jelenség a Balkánon.

Kraszimir Valcsev oktatási és tudományos miniszter elmondta, hogy az elmúlt napokban a fertőzés gyors terjedéséről számoltak be az iskolákban. Ezért ajánlásokat tettek a helyi koronavírus-munkacsoportok számára, hogy legalább két hétre rendeljék el az online oktatásra való áttérést az 5–12. évfolyamok számára azokban a régiókban, ahol magas a fertőzések előfordulása.

Ezzel kapcsolatban Boriszov megjegyezte, hogy a regionális megközelítést nem azért használják, mert kormányszinten “félnek dönteni”, hanem azért, mert vannak olyan városok és települések, ahol kevesebb a fertőzött, és ezért “értelmetlen mindenkit központi intézkedés alá vonni”.
_______________
Fotó: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava