Connect with us

Törökország

VILÁGNYELVEK: Shqip, turq – dy miq të mirë, avagy albán, török – két jó barát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

namazgah
play icon A cikk meghallgatása


A BALK nemrég írt arról, hogy a törökök nagy erőkkel nyomulnak a Balkánon. Állításunkat megerősíti, hogy a múlt hét végén (március 4-én) egy kormányközi megállapodás alapján az albán iskolákban választott tantárgyként bevezették a török nyelv oktatását. A törökök “vallási téren” már félig-meddig megszállták Albániát, előretörésüket a jelenlegi miniszterelnök, Edi Rama is segíti.

Visszatérés a Balkánra

A legutóbbi bizonyíték a két ország közötti barátság elmélyülésére mindössze néhány nappal ezelőtt keletkezett, és semmi kétséget nem hagy afelől, hogy a törökök nem csak gazdasági, vallási vagy egészségügyi téren, hanem az oktatásban is előre törtnek Albániában.

Az albán hivatalos közlönyben most megjelent megállapodás lehetővé teszi a török nyelv bevezetését szabadon választott idegen nyelvű tantárgyként az albán iskolákban, aminek célja “a másik fél” hivatalos nyelvének, irodalmának és kultúrájának tanítása, illetve tanulása az albán oktatási rendszeren belül.

A reciprocitás elve alapján természetesen a törökök is tanulhatnak albánul a saját iskolarendszerükön belül.

A két ország kölcsönösen fél éves szemináriumokat és nyári tanfolyamokat szervez tudósok és hallgatók számára a másik fél nyelvének minél jobb elsajátítása érdekében.

https://www.youtube.com/watch?v=- ApemNJhmpE

Dzsámikat újítanak fel a törökök

Nem sokkal a török nyelv albániai tanításának bevezetése előtt, vagyis alig két hónapja, “török kórház” építése kezdődött meg az albániai Fier városában, az építési költségek becslések szerint akár a 70 millió eurót is elérhetik.

Mindeközben folyik a dzsámik felújítása Albániban soha nem látott török anyagi és restaurátori támogatással, minden kisebb és nagyobb városban.

A legnagyobb “vallási beruházás” a főváros, Tirana központjában valósul meg, ahol gigantikus méretű dzsámi épül közvetlenül az albán parlamenttel szomszédos telken.

A tiranai Nagy Mecset, vagyis a Namazgah mecset, ha elkészül, a Balkán legnagyobb mecsetje lesz. Építéséről 2010-ben döntött Edi Rama, Tirana akkori polgármestere, aki ma a kormányfői posztot tölti be.

A mecsetnek négy minarettje lesz, mindegyik 50 méter magas, míg a központi kupola magassága 30 méter.

A mecset első emeletén kulturális központ működik majd, és egyéb létesítmények is helyet kapnak, fásított parkkal. Mindez egy tízezer négyzetméteres telken fekszik, ahol egyszerre mintegy 4,5 ezer ember imádkozhat.

A mecset építésére fordított összeget a Recep Tayyip Erdoğan által vezetett török állam biztosítja.
_____________________________
Fotó: Twitter, videó: YouTube

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava