Connect with us

Koszovó

MEGKAPJÁK: A koszovói szerbek is felvehetik az oltást, csak nem Koszovóban, hanem Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

raska vakcina
play icon A cikk meghallgatása

Tavaly év végén kisebbfajta vihart kavart, hogy a Szerbia által beszerzett vakcinából a belgrádi kormány juttatott a koszovói szerbeknek is, és a Koszovóhoz tartozó Leposavićban elkezdte beadni nekik az oltást. A pristinai kormány felháborodott, a külügyminiszter asszony pedig gyorsan twitterezett egyet, mert szerinte Szerbia gyógyszeripari termékeket csempészett be Koszovóba. Szerbia ezért most nem Koszovóban adja be az oltást az ottani szerbeknek, hanem három olyan szerbiai városban, amely a koszovói határ mentén fekszik. A baj az, hogy el kell érte menni.

Raška

Petar Petković, a szerb elnöki hivatal mellett működő koszovói iroda igazgatója pénteken a raškai egészségházban oltatta be magát, hogy ezzel mutasson példát a koszovói szerbeknek.

A vakcina felvétele után Petković elismerően szólt arról, hogy Aleksandar Vučić elnöknek köszönhetően Nagy- Britannia után Szerbia a második ország az átoltottság tekintetében.

A szerb elnököt dicsérő szavakat követően az irodavezető a helyzethez és a pozíciójához méltóan “visszabírálta” a koszovói vezetést.

– Pristinában egyrészt meg akarják semmisíteni az általunk beszerzett vakcinákat, másrészt pedig üldözik az orvosainkat, mintha a legnagyobb bűnözők lennének, ezért Szerbia központi részén arra törekszünk, hogy mindenkit beoltsunk, aki csak szeretné

– jelentette ki Petković.

A “koszovói szerbekért felelős politikus” elmondta, hogy a védőoltást a koszovói nemzettársak három településen, Raškában, Bujanovácban és Kuršumlijában, vehetik fel.

Raškában beadták a vakcinát Goran Rakićnak, a koszovói Szerb lista vezetőjének is, aki jelenleg alelnök az ügyvivő pristinai kormányban, valamint közigazgatási és helyhatósági miniszter is.

Az élet néha produkál furcsa helyzeteket, ami a Balkánra különösképpen igaz.

Rakić az oltás felvétele után először felmagasztalta Aleksandar Vučić szerbiai elnököt, majd kijelentette, hogy az említett három településen nem csak a koszovói szerbeket oltják be, hanem a Koszovó más nemzetiségű állampolgárait is, ami szavai szerint vonatkozik az albánokra is, persze, csak akkor, ha ők is akarják.

Kuršumlija

Belgrádi médiajelentések szerint a koszovói szerbek már tíz napja szervezetten, autóbuszokkal érkeznek Kuršumlijába, ahol közülük eddig mintegy ezerötszázan kapták meg a védőoltást.

Kuršumlijára is jutott egy szerbiai miniszter, aki egészségügyi szempontból, és példamutatás gyanánt oltatta be magát. Itt Dalibor Jevtić közösségi és visszatelepítési (szerb menekültügyi) minisztert oltották be.

A belgrádi Prva TV úgy tudja, hogy a koszovói szerbek az elkövetkező napokban is szervezetten érkeznek a koszovói határmentén lévő Kuršumlijába, hogy felvegyék a védőoltást.

Bujanovac

Beoltatta magát Bujanovac első albán származású községi vezetője is, de ő az átlagpolgároktól eltérően nem a kínai Sinopharm, hanem a Pfizer-féle vakcinát adatta be magának.

A helyi újság szerint Arifi az oltásra történt jelentkezés alkalmával a Pfizer oltóanyagára “nevezett be”.

Ezzel kapcsolatban a bujanovaci egészségház vezetője elmondta, hogy az egészségház dolgozóit korábban az amerikai cég vakcinájával oltották be, és ebből maradt néhány adag, így teljesülhetett a községi vezető kívánsága.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Arifi ezzel kinek mutatott példát.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava