Connect with us

Földrengés

SZIJJÁRTÓ PETRINJÁBAN: A Mol ötven lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Horvátországban
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszter kíséretében Petrinjába látogatott, hogy személyesen átadja a magyar humanitárius segély részét képező első két lakókonténert a földrengésben fedél nélkül maradt családok számára. Szijjártó egyben a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzésről biztosította Horvátországot, valamint a horvát nemzetet, és részvétét nyilvánította ki a halálos áldozatok miatt.

A magyar miniszter elmondta, hogy az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségre, és hozzátette, hogy a magyar kormány ezért elkezdte az ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre.

– A donációt, szám szerint 50 szigetelt, fűthető, berendezett lakókonténert a Mol adományozta, amely a legnagyobb külföldi beruházóként felelősséget érez a horvát polgárok sorsa iránt

– fogalmazott a magyar külügyminiszter.

A sajtótájékoztatóra a Horvát Hadsereg petrinjai laktanyájában berendezett válságtörzsben került szó, ahol a válságtörzs vezetője, Tomo Medved, veterányügyekért felelős miniszter, a kormány alelnöke üdvözölte Szijjártót, megköszönve Magyarország gyors és hathatós segítségét.

Gordan Grlić Radman külügyminiszter szintén Magyarország segítőkészségét dicsérte, kihangsúlyozva, hogy Szijjártó az első európai, külföldi magasrangú állami képviselő, aki személyesen kereste fel a katasztrófa színhelyét.

Nyilatkozatában Grlić Radman megemlítette a magyarországi horvát kisebbség által szervezett gyűjtőakciókat is.

Szíjjártó Péter elöljáróban Magyarország részvétét fejezte ki a földrengés halálos áldozatai miatt, és mély együttérzéséről biztosította a gyászoló családokat.

A konkrét donációt illetőleg, a magyar külügyminiszter elmondta, hogy az 50 lakókonténer mellett tervben van 6 szaniter-konténer leszállítása is, amelyek biztosítják majd az itt elszállásolt családok higiénés szükségleteit.

A magyar kormány egyúttal vállalja egy templom és egy iskola felújítást is.

A sajtótájékoztatón az újságírók végül némileg hoppon maradtak, mert az első kérdés után, hogy Szijjártó hogyan értékeli a horvát kormány válságkezelését, Tomo Medved lezárta a sajtótájékoztatót a külügyminiszterek zsúfolt programjára hivatkozva.

Az újságírói kérdésre Szijjártó egyébként azt válaszolta, hogy erősen ellenzi azt a gyakorlatot, hogy egyesek más országok belügyeivel kapcsolatban ítélkeznek.

– Nekünk nagyon elegünk van abból, hogy más jobban akar érteni a magyar belpolitikához, mint mi magunk

– mondta Szíjjártó és hozzátette, hogy a horvát kormány munkáját a horvát embereknek kell elbírálni.

A magyar külügyminiszter horvátországi villámlátogatását Fiuméban folytatja, amiről a BALK is beszámol a délután folyamán.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava