Connect with us

Földrengés

SZIJJÁRTÓ PETRINJÁBAN: A Mol ötven lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

patrinja szijjarto
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszter kíséretében Petrinjába látogatott, hogy személyesen átadja a magyar humanitárius segély részét képező első két lakókonténert a földrengésben fedél nélkül maradt családok számára. Szijjártó egyben a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzésről biztosította Horvátországot, valamint a horvát nemzetet, és részvétét nyilvánította ki a halálos áldozatok miatt.

A magyar miniszter elmondta, hogy az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségre, és hozzátette, hogy a magyar kormány ezért elkezdte az ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre.

– A donációt, szám szerint 50 szigetelt, fűthető, berendezett lakókonténert a Mol adományozta, amely a legnagyobb külföldi beruházóként felelősséget érez a horvát polgárok sorsa iránt

– fogalmazott a magyar külügyminiszter.

A sajtótájékoztatóra a Horvát Hadsereg petrinjai laktanyájában berendezett válságtörzsben került szó, ahol a válságtörzs vezetője, Tomo Medved, veterányügyekért felelős miniszter, a kormány alelnöke üdvözölte Szijjártót, megköszönve Magyarország gyors és hathatós segítségét.

Gordan Grlić Radman külügyminiszter szintén Magyarország segítőkészségét dicsérte, kihangsúlyozva, hogy Szijjártó az első európai, külföldi magasrangú állami képviselő, aki személyesen kereste fel a katasztrófa színhelyét.

Nyilatkozatában Grlić Radman megemlítette a magyarországi horvát kisebbség által szervezett gyűjtőakciókat is.

Szíjjártó Péter elöljáróban Magyarország részvétét fejezte ki a földrengés halálos áldozatai miatt, és mély együttérzéséről biztosította a gyászoló családokat.

A konkrét donációt illetőleg, a magyar külügyminiszter elmondta, hogy az 50 lakókonténer mellett tervben van 6 szaniter-konténer leszállítása is, amelyek biztosítják majd az itt elszállásolt családok higiénés szükségleteit.

A magyar kormány egyúttal vállalja egy templom és egy iskola felújítást is.

A sajtótájékoztatón az újságírók végül némileg hoppon maradtak, mert az első kérdés után, hogy Szijjártó hogyan értékeli a horvát kormány válságkezelését, Tomo Medved lezárta a sajtótájékoztatót a külügyminiszterek zsúfolt programjára hivatkozva.

Az újságírói kérdésre Szijjártó egyébként azt válaszolta, hogy erősen ellenzi azt a gyakorlatot, hogy egyesek más országok belügyeivel kapcsolatban ítélkeznek.

– Nekünk nagyon elegünk van abból, hogy más jobban akar érteni a magyar belpolitikához, mint mi magunk

– mondta Szíjjártó és hozzátette, hogy a horvát kormány munkáját a horvát embereknek kell elbírálni.

A magyar külügyminiszter horvátországi villámlátogatását Fiuméban folytatja, amiről a BALK is beszámol a délután folyamán.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Földrengés

BIZONYTALAN TALAJ: Nagy európai földrengési térkép

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

foldrenges ket terkep
A Svájcban bemutatott földrengési térképek Európára vonatkoztatva (Forrás: Seismo)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban – érthető okok miatt – nagy érdeklődést váltott ki a legfrissebb európai földrengési térkép, amelyet nemrég mutattak be Svájcban az “Európai földrengésveszély- és kockázati modellek” elnevezéssel megtartott konferencián. A modelleket ábrázoló két térkép az olaszországi Eucentre, valamint az Európa-szerte folyó kutatások négy éves eredményeit foglalja össze. Horvát részről az EU-alapokból finanszírozott kutatásban a Zágrábi Egyetem Építőmérnöki Kara vett részt.

Földrengési stratégia

Az aktualizált modell megerősíti, hogy a Balkán (és szomszédsága) nemcsak lőporoshordó, hanem földrengéses terület is. Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a leginkább veszélyeztetett országok Európában, amelyeket más balkáni államok követnek. Az olyan városokat, mint Zágráb, Tirana, Szófia, Lisszabon, Brüsszel és Bázel átlagon felüli földrengéskockázat fenyegeti a talajmozgásnak kevésbé kitett városokhoz képest.

Horvátországban a leginkább földrengéses területnek Zágráb, Varasd, Csáktornya, Zára (Zadar), Split, Dubrovnik, Ston valamint Imotski és környéke számít.

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről Horvátország  térségében

Földrengési térkép az utóbbi egy évben a 3 fokosnál nagyobb földrengésekről Horvátország térségében (Forrás: Volcano Discovery)

A földrengéseket nem lehet megakadályozni vagy pontosan megjósolni, de a földrengések kockázati modelljein alapuló hatékony mérséklési intézkedések jelentősen csökkenthetik a hatásukat.

A 2020-as európai földrengésveszély- és kockázati modellek összehasonlítható információkat nyújtanak a földrengések miatt várható talajmozgási szintek térbeli eloszlásáról, gyakoriságáról, valamint az épített környezetre és az emberi jólétre gyakorolt hatásáról.

Ez a megközelítés elengedhetetlen olyan hatékony transznacionális katasztrófaelhárítási stratégiák kialakításához, amelyek támogatják a biztosítási kötvények vagy az aktualizált építési szabályzatok európai szintű meghatározását, például Eurocode 8 esetében, de nemzeti szinten is.

A 20. században az európai földrengések több mint 200 000 áldozatot követeltek, és több mint 250 milliárd eurós veszteséget okoztak. A földrengések veszélyeinek és kockázatainak átfogó értékelése elengedhetetlen a katasztrofális földrengések hatásainak csökkentéséhez.

Az újonnan közzétett földrengésveszély-modell és az első európai földrengéskockázati modell képezi az alapját a mérséklési intézkedések bevezetésének, és hozzájárul a közösségek ellenálló képességének növeléséhez. Ráadásul jelentősen javítja annak megértését, hogy hol a legvalószínűbb egy erős földrengés, és milyen következményekkel járhatnak az újabb európai földrengések.

A földrengésveszély előrejelzése a múltbeli földrengések, valamint a geológia, tektonika és helyi talajviszonyok ismeretében készült, és ezek alapján a talaj jövőbeli lehetséges mozgását írja le Európa bármely pontján.

Az új modell

Az európai földrengésveszéllyel kapcsolatos új modell (ESHM20) felváltja a korábbi, 2013-as modellt. A modell új verziójába ágyazott adatkészletek átfogóbb értékeléshez vezettek. Következésképpen kiigazították a talajmozgásra vonatkozó becsléseket, ami alacsonyabb veszélyességi fokot eredményezett Európa legtöbb részén, kivéve néhány nyugat-törökországi, görögországi, albániai, romániai, dél-spanyolországi és dél-portugáliai régiót, ahol a talajmozgással kapcsolatban erősebb folyamatokat figyeltek meg.

Földrengési térkép: Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően

Rejtélyes lyukak keletkeztek a legutóbbi horvátországi földrengést követően (Forrás: Twitter)

Az aktualizált modell azt is megerősíti, hogy Törökország, Görögország, Albánia, Olaszország és Románia a legveszélyeztetettebb országok Európában, őket követik a balkáni országok. De még azokban a régiókban is, ahol alacsony vagy mérsékelt becslések vannak a talajmozgásról, bármikor előfordulhatnak pusztító földrengések.

Az Európai Földrengéskockázati Modell 2020 (ESRM20) szerint az 1980-as évek előtti épületek, a városi területek és a földrengésveszélyes zónák a leginkább veszélyeztetett övezetek.

Bár a legtöbb európai országban újabb szabályozásokat és szabványokat alkalmaznak a megfelelő földrengésvédelem biztosítása érdekében, még mindig sok a régebbi vagy az alulerősített épület, ami nagy kockázatot jelent a lakók számára.

A földrengések leginkább néhány nagyváros számára jelentenek veszélyt, mint például Isztambul és Izmir Törökországban, Catania és Nápoly Olaszországban, Bukarest Romániában és Athén Görögországban, amelyek a múltban számos földrengés történt. A földrengések miatt évente átlagosan 7 milliárd eurós gazdasági veszteség keletkezik, ennek 80%-a a szóban forgó négy országra esik.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava