Connect with us

B A Balkanac

Égyicska, aki megstuccolta Szarajevót

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

limonov

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Eduard Limonov orosz író idén, tehát 2020 márciusában bekövetkezett halála számtalan kérdést vetett fel ellentmondásos személyiségét illetően. Persze, akadt olyan, aki istenítette, és nem egy olyan, aki szerint temetésén esetleg csak az ördög papja mondhatott jólélekkel beszédet, ha egyáltalán van ilyen. Pontosan nem tudjuk, hogyan nézhetett ki Eduard temetése, ellenben azok számára, akik talán nem is hallottak róla, szóljunk pár szót az ő kétes személyéről, meg az ő „rendhagyó” művéről, mielőtt Szarajevóig érnénk.

Eduard Limonov, eredeti nevén Eduard Szavenko (született 1943-ban Dzserzinszkben) nem csak prózaíró volt, hanem kiemelkedő költő is. Utóbb politikus, az orosz Nemzeti Bolsevik Párt elnöke, amely szerint a Nyugat által inspirált peresztrojka szétverte a hazájukat, egymásnak ugrasztotta az oroszokat. De most, hogy magukhoz tértek, kilábaltak a betegségből, az az ésszerű, ha azonnal Kelet felé fordulnak őshazájuk, Ázsia felé. Ott vannak az orosz gyökerek, ott kell keresni a barátokat és a szövetségeseket. Megjegyzendő, hogy a Nemzeti Bolsevik Párt természetes szövetségesnek tartja az iszlám hívőit – mert őket is elnyomja a Nyugat –, közben demokratikusnak tűnő módon vallja, hogy mindenki lehet orosz, aki csak akar, azonban ezen az úton meg kell ismerkednie az orosz kultúrával, nem utolsósorban elsajátítania a nyelvet. edicska removebg preview

Aztán minden orosznak egy államban kellene élnie, ennek érdekében felül kell vizsgálni a határokat, hogy megfeleljenek az oroszok lakta területek etnikai határainak. Például a Krímnek, amely az ötvenes évek derekán került Ukrajnához, vagy az első világháború után ugyancsak Ukrajnához csatolt Don-medencének orosz földnek kell lennie. Hangoztatja egyúttal, hogy az erőszak mindig is a „történelem higiénés eszköze” volt. A legmagasabb rendű jó az agresszív heroikus tett. Az igazi oroszok olyanok legyenek, mint a szerbek, akik nem menekülnek el a földjükről, hanem fegyverrel kezükben kelnek mindig is a védelmére.

Kettőezer háromban Limonovot – ahogy akkoriban írtak róla: az orosz közélet egyik fő botrányhősét – négy év szabadságvesztésre ítélte a szaratovi területi bíróság. Az ügyészség ugyan tizennégy évet kért, azonban a bíró felmentette a legsúlyosabb vád, nevezetesen a törvényes államrend megdöntésére irányuló szervezkedés alól, így csak lőfegyverrel való visszaélésért kellett felelnie neki, aki szerint ő jómaga egyáltalán nem szélsőséges, mozgalma pedig valahol a Greenpeace és az Amnesty International között foglal helyet. – Tudhatta jól Eduard Limonov, hiszen előtte megjárta Amerikát, s New York-i élményeiből, némely orgiaszerű jelenetből született – egyikben egy kutya is jeleskedik emlékezetes plaszticitással megragadott módon – regénye, az Ez vagyok én, Égyicska világszerte sikert aratott. A mű magyarul is megjelent 2011-ben, M. Nagy Miklós fordításában.

És akkor Szarajevó. Égyicska Limonovról tudni kell, hogy egy többszörösen díjazott dokumentumfilm szereplőjeként is bemutatkozott mint ügyes fegyverforgató. A filmet Pawel Pawlikowski lengyel rendező készítette Szarajevó ostromának idején, amikor legádázabbul folyt a rakétázás. Helyszín a város fölé magasodó szerb állások egyike, főszerepben a pszichiáter-költő-politikus boszniai szerb vezér, Radovan Karadžić, aki végül valamikor Hágában köt ki majd, mellette pedig a mi egyetlenkénk, hárásó, Citromfej Égyicska, aki a csúcsjelenetben határozott arckifejezéssel odaül egy jókora sorozatlövőhöz, kisebb formátumú katyusához, céloz, majd lő. Boldogan, hosszan, szériában, a kamera pedig rajta. Limonovot nem zavarja, hogy zömmel „bolsevik-szövetséges” muszlimokra lődöz, esetleg lenn maradt szerbekre. Utána jön egy malacsütős, szilvapáleszes tivornya, de az már itt nem fontos. Lényeges még, amit dr. Karadžić drámaíró, a lelki zavarok tudora állapít meg: – Milyen szép hely! Kár, hogy ilyen könnyen lángra lobban. (Csonka asszociáció a szerb film világából: Lepa sela lepo gore.) danilo covers 171352

Ehhez kapcsolódóan tette fel a kérdést valamelyik európai irodalmi fórumon Krzysztof Varga lengyel-magyar származású író Danilo Kišt is játékba hozva, hogy vajon fenti kettős olvasta-e Kišt? Ennek erőterében adott hangot kételyének, hogy szétfröccsent Jugoszláviában nagy hatása lett volna ennek az „utolsó jugoszláv írónak”, persze, egyáltalában és általában véve az irodalomnak, ugyanis ha igen, akkor e sajátos „békítő krisztusi” szerepű Danilo olvasói nem engedték volna meg, hogy háború legyen, nem harapózott volna el az esztelen erőszak, nem lett volna Srebrenica. – Persze, ez az egyetemes utópiák kategóriájába tartozik, fűzte hozzá, azonban oly szép ezen elgondolkodni.

Ugyanakkor az, aki egyértelműen bizonyítja, hogy legalább Égyicska Limonov olvasta a Holtak enciklopédiája és más kitűnő művek szerzőjét, Ivan Čolović belgrádi , antropológus. Keze ügyébe került ugyanis Limonovnak A balkáni író című írása, amelyben Danilót koszos fráternek nevezi, akitől neki, Égyicskának az összes szőr feláll a hátán, szinte hányhatnékja van. Piszkos Dánieltől, aki szerinte nagyon csúnya. Össze-vissza barázdált pofa egy görbült csontvázon, keskeny váll, hangoskodó természet. Olyan, aki mindig a másik szavába vág, közben örökké a beszélgetőtárs mellét bökdösi görbe, koszos, ápolatlan ujjaival. Eduard Limonov a sorok között sejtteti, hogy ez a szerencsétlen figura, aki ráadásul rákos is, ezt a rengeteg negatív vonást azért kénytelen cipelni így borzasztó teherként, mert ereiben magyar, szerb, cigány és zsidó vér csörgedezik. Ezzel együtt maga az identitás nélküli ember. Čolović itt rákanyarodik a fasiszta ideológia lényegi vonásaira, mi meg az INKÁBB BÉKÉS KARÁCSONYT! gondolattal abbahagyjuk az írást. (Egyelőre.)
_________________
Fotók: internet

B A Balkanac

Az indiai temperamentum és a politikai korrektség (elhibázott műtétek)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

politikai korrektség, műtét
Rushdie szerint tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Ismét tollat ragadott, azaz hát dolgozni kezdett Salman Rushdie. Nekilátott újabb könyvet írni a Booker-díjas brit író, akinek az ellene tavaly elkövetett, brutálisan véres chautauquai (USA) késes támadás miatt kellett hosszabb kényszerszünetet tartania. A merényletről, amelynek következményeként fél szemére megvakult, továbbá az egyik karja csaknem megbénult Indiai Salamonunknak, régebben már írtunk. Most azzal a hírrel folytatjuk, amely szerint az írói gépezet – ha akadozva is, de – ismét beindulni látszik, míg az az egy szál merénylő, egy derék (rosszarcút nem merünk mondani!) libanoni férfiú, bizonyos Hadi Matar a sitten ül. Ahol folyton a fejét csóválja, mert nem érti, hogyan maradhatott életben egy olyan elvetemült ördögfattyú, aki annyi minden káromlót összefirkált a Prófétáról, hogy ő tkp. nem is volt képes – azzal az érzékeny gyomrával együtt – ától cetig elolvasni.

– Csak maga Allah tudhatja, miért mentette meg azt a patkányt – mormolta egy ízben a börtönőr füle hallatára, de végül megnyugtatta magát azzal, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek.

Ha jól látjuk, szóban forgó, nyugodtan őrültnek is nevezhető cselekedetével valójában kitűnő hátast adott szerencsétlenje az időközben az angol királyi becsületrend lovagjává (is) üttetett író alá. Pontosan friss, húzós témát. Mégpedig az attentátumét, amely így direkt módon kapcsolódhat az egykor ajatollahi átok sújtotta, elégetendő Sátáni versekhez. – Persze, Rushdie nyilatkozataiból megtudhatjuk, hogy az egész nem ment, meg most sem megy simán. Elsősorban ki kellett hevernie a lelki traumát, közben szinte egészében újratanulnia a gépelést, ami prózaíró esetében nem egy olyan kis piszlicsáré dolog. Már csak azért sem, mert még ha viszonylag rövidre tervezett is a mű, könnyen megnyúlik, ha szárnya nő a gondolatnak. – Esetleg hosszabban tart a múzsa csókja.

politikai korrektség

Megjegyzendő, az össz’ nehézség ellenére idén februárban megjelent egy új regénye a szerzőnek, melynek címe: Victory City (magyarul még nincs meg; vélhetően japánul sem, mert a japán fordítót maradéktalan sikerrel járó módon meggyilkolták). Egy régebben született textusról lehet itt szó. Bizonyos győzedelmes városról szólóról, vélhetően India hosszú történetében markáns szerepet játszóról. Sajnos még sehogy nem olvastuk, így aztán legérdekesebb ezzel kapcsolatban az lehet egyelőre itt, amit konkrétan az írás fizikai aktusáról mond Rushdie. Mégpedig hogy egyes ujjain nem érzi az ujjbegyeit, ezért nagyon nehéznek találja az írást. – Ráadásul, amikor leülök – vallotta valószínűleg némi sóhaj kíséretében a New Yorker újságírójának –, igyekezetemből semmi érdemleges nem születik. Írok, szenvedek, ám az eredmény csupán az üresség és a szemét elegye. Csupa olyasmi, amiket másnap törlök. Igazából még nem találtam ki ebből a sötét erdőből.

Bővebben minderről magyarul online a Literán olvashatunk, Tomcsányi Sára összeállításában. (Itt erősen zsugorított formában szerepel!) Abból is megtudhatjuk, hogy éppen elsuhant májusunkban Rushdie – a szólásszabadság örök harcosaként – átvehette a The British Book Award keretében a FREEDOM TO PUBLISH elnevezésű díjat. Ezt olyan szerzők, kiadók és könyvkereskedők kapják, kaphatják, akik az őket érő folyamatos fenyegetések ellenére is bátran fellépnek az intolerancia összes fajtája ellen. A díjazott nem jelent meg személyesen az ünnepségen, azonban küldött egy videót, amin nyíltan felszólalt az egyre ijesztőbb méreteket öltő cenzúra ellen. Mondván, hogy a publikálás szabadságát életében nem fenyegette még ekkora veszély a nyugati országokban. Utalt a zömmel konzervatív politikusok törekvéseire, amelyek az ilyen vagy olyan szempontból rázósnak minősíthető kiadványok betiltására irányulnak, meg utalt a könyvtárak elszaporodó bezárására is.

– Most itt, az Amerikai Egyesült Államokban a könyvtárak és az iskolákban elérhető olvasmányok elleni példátlan támadásról kell értesülnöm – hangsúlyozta. – Ennek nagyon tudatában kell lennünk, küzdenünk kell keményen ellene.

politikai korrektség, műtét

Feltűnő indulattal artikulált beszédének annál a részénél, amelyben az ún. POLITIKAI KORREKTSÉG ijesztő méreteket öltő gyakorlatáról szólt. (Átvitt értelemben ama elhibázott műtétekről…) Arról, amitől például Agatha Christie TÍZ KICSI NÉGER figurája az újabb kiadásokban már nem lehet „néger”, mert sérti az amerikai feketék önérzetét, hanem valami más. Átmeneti megoldásként – tudhatjuk – rövidke ideig az „indián” szerepelt helyette, de most már az sem jó, UFF! (Mert egyébként miért is lenne az indián megfelelőbb néger? – megj. B. A. B.). Rushdie egyenest elítélte Roald Dahl és Ian Fleming szövegeinek ilyen értelemben történt átírását az új kiadások egész sorában, mert szerinte tragikomikus dolog megkísérelni pl. James Bondot polkorrektté plasztikázni.

Végezetül a témát így zárta Rushdie:

– Meg kell hagyni, hogy a könyvek a saját korukból érkezzenek hozzánk, és a maguk idejében létezzenek. Ha pedig ezt nehéz elviselni, ne olvassák el, olvassanak másik könyvet.

– Vagy ne olvassanak semmit – mondanánk mi, ám az meg a könyvtáraknak nem jó.

Ördögi kör, mondhatni: SÁTÁNI. (Lírai felhangok nélkül.)

Egyébként érdekes, hogy már a „” sem tűnik a polkorrektség harcosai számára használhatónak, helyette szerintük inkább az „afroamerikai” kifejezés alkalmazandó. Persze, mondanánk, talán még el is lehetne fogadni, de az USA mégsem a világ közepe, és nem ott él Afrikán kívül az összes fekete bőrű ember. A másik súlyosan diszkriminatív kifejezés, ugye, példának okáért a „cigány”. – Hát rendben, Magyarországon (is) legyen „roma” ugyebár, csak az a probléma, hogy itt hosszú, a maga reszortjában identitásformáló története van a cigányzene műfajának, ami romára keresztelve, roma zeneként egészen mást jelent. Persze hogy van olyan, de nem az. Különben az is érdekes, hogy már a „kövér” sem komilfó. Így aztán Robin Hood nagyot vét, amikor nem a „túlsúlyos” kifejezést használja barátjával és bajtársával, Tuck atyával kapcsolatban. Pedig nem is mond olyat direkte, hogy pl.: TE KÖVÉR DISZNÓ, MÉG LESZAKAD ALATTAD AZ ÁG, AZTÁN B…6-JUK!

politikai korrektség, műtét

P. S. Ugye, ízléstelen viccnek tekinthetnénk itt, ha most a magyar „több szem többet lát” közmondást próbálnánk valamilyen formában elsütni. Végezetül mégis meg kell említenünk, hogy Szerbiában létezik egy TREĆE OKO nevű, szórakoztatónak szánt kiadvány, amely mindenféle okkult jelenséggel foglalkozik. Hemzsegnek benne a földönkívüliek meg a mindenféle furcsa lények, dalra fakadó műanyag szexbabák és egyebek, ám néha egészen értelmes cikket is lehet olvasni benne. Így például a lap valamelyik májusi számában található hosszú írás (szerzője Spomenka Milić újságírónő) arról tesz említést, hogy a politikai korrekció fogalma még a régi szovjet időkben fogant, és hogy később a náci Németországban is meghonosodott. Újabban a kilencvenes években ütötte fel a fejét, azóta egyre erőszakosabb, egyre nagyobb teret nyer, főleg angol nyelvterületen. (Hullámokban érkezik tehát…) Sok „szép” példát hoz fel az ilyen „korrigálásra” a cikkszerző, köztük említi ő is Agatha Christie-t.
Számunkra itt külön érdekességgel bír, hogy az egyik mű szereplője egy bíró, aki „indiai temperamentumú”. – Persze, csak volt idáig, az újabb kiadásban már nem.
A Harmadik szem külön figyelmet szentel a revíziónak áldozatul esett népmeséknek. Itt említi James Finn Garner amerikai szerző nagy sikerű POLITICALLY CORRECT BEDTIME STORIES (Politikailag korrekt esti mesék) című ’94-es, újabb és újabb kiadásokat megérő könyvét, amely az abszurd paródia eszközeivel él. Abban felvetődik a kérdés, vajon a hercegnek egyáltalán meg szabad-e csókolnia az alvó Hófehérkét, Piroska és a nagyi pedig lelövi a szexista vadászt; kisvártatva alternatív családot alapítanak hármasban a farkassal, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Nahát: FUSS EL VÉLE!

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava