Connect with us

Járvány

VÉDEKEZÉS: A maszk immár kötelező a négy évnél idősebb gyermekek számára is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai hivatalos lapban (Službeni glasnik) megjelent a fertőző betegségek megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó legfrissebb rendelet, amelynek egyes pontjai már hatályba is léptek, más pontjai pedig vasárnaptól válnak kötelezővé. A rendelet amellett, hogy részletesen elmagyarázza az országba történő belépés feltételeit, tartalmaz egy érdekes rendelkezést is, amely szerint a négy évesnél idősebb gyermekek számára is kötelező a maszk viselete.

Maszkviselés négy éves kor felett

A rendelet hatodik pontja alapján Szerbiában kötelező a maszkviselés a négy év feletti gyerekek számára a közterületnek számító zárt helyiségekben, ahol nem tartható be a két méteres távolság, illetve bárhol máshol, ahol nem jut négy négyzetméter az ott tartózkodó minden egyes személy számára.

A négy évnél idősebb gyerekeknek maszkot kell viselniük a közlekedési eszközökön is.

A gyerekek a szabadban sem vehetik le a maszkot, ha nem tartható be a két méteres távolság, mint például az üzletek vagy a gyógyszertárak előtt, a buszállomásokon, illetve minden más állomáson.

A kiskorú gyerekek vagy a speciális ellátást igénylő gyerekek szülei, illetve azok gondviselői kötelesek biztosítani, hogy az említett esetekben a négy évnél idősebb gyermekek védőmaszkot viseljenek.

Hogyan lehet belépni Szerbiába?

A rendelet tartalmazza azt is, hogy milyen feltételekkel lehet belépni Szerbiába.

A főszabály az, hogy a külföldi állampolgárok csak akkor léphetnek be Szerbiába, ha 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek, amelyet az induló ország referencialaboratóriuma adott ki.

A Szerbiába indulókat tehát utazás előtt, nem pedig a Szerbiába történő érkezéskor kell tesztelni. Így nem léphetnek be Szerbiába, akik nem rendelkeznek 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel, nekik vissza kell térniük abba az országba, ahonnan indultak.

Kivételes esetekben a teszt lehet 48 óránál régebbi is, amikor az utas önhibáján kívül lépi túl ezt az időkorlátot, mint például a vonat vagy az autóbusz késése, illetve a járat törlése, de a teszt ilyen esetben sem lehet 72 óránál régebbi.

A Szerbiában ideiglenesen tartózkodó vagy állandó lakóhellyel ott rendelkező külföldi és hazai állampolgárok, valamint a diplomáciai és a konzuli személyzet tagjai és családtagjaik tíz napos karanténra kényszerülnek, ha nem rendelkeznek a kiállítás napjától számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel.

Ez a rendelkezése azonban érvényét veszti, ha a szóban forgó személy közben negatív PCR-vizsgálatot produkál egy szerbiai referencialaboratóriumban.

A negatív teszt birtoklását és a házi karanténra vonatkozó intézkedések betartását a belügyekért felelős államigazgatási szerv ellenőrzi, a vizsgálatot végző intézmény és az egészségügyi ellenőrzésért felelős államigazgatási szerv által benyújtott adatok alapján.

Egyébként minden határátkelőhelyen írásbeli értesítést függesztenek ki az érvényben lévő intézkedésekről, amelyeket be kell tartani a koronavírus terjedésének megakadályozása és visszaszorításának érdekében Szerbiában.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava