Connect with us

Diplomácia

BEOLVASTAK VÁRHELYINEK IS: Montenegró továbbra is nem kívánatos személynek tekinti a szerb nagykövetet, avagy a büszke népek
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A montenegrói külügyminisztérium nem vonja vissza döntését, amellyel kiutasította az országból Vladimir Božović szerb nagykövetet, aki a jelenlegi podgoricai vezetésnek nem tetsző kijelentéseket tett történelmi kérdésekben. Egyúttal felrótták Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztosnak, hogy üdvözölte Szerbia döntését, amellyel visszavonta Tarzan Milošević montenegrói nagykövet kiutasítását.

Tarzan jó, Vladimir rossz

A montenegrói külügyminisztérium mai közleményében arról értekezett, hogy Tarzan jó, Vladimir rossz, ami Belgrádból nézve nyilván fordítva igaz, vagy csak félig igaz.

Podgoricában úgy vélik, hogy Montenegró belgrádi nagykövete nem szolgált rá, hogy Szerbia persona non gratának nyilvánítsa.

– Milošević nagykövet hazáját képviselve tiszteletben tartja a Szerb Köztársaságot, visszafogottan viselkedik a befogadó országgal szemben, és nem avatkozott be annak belügyeibe, még akkor sem, amikor különböző szerbiai körök durván gyalázták és megalázták Montenegrót, és nem tisztelték nemzeti szimbólumait sem

– olvasható a montenegrói külügyminisztérium közleményében, amely szerint a szerb nagykövet közben úgy értelmezte a történelmet, ahogy nem kellett volna.

– A miénkkel ellentétben Szerbia montenegrói nagykövete folyamatosan beavatkozott annak az országnak a belügyeibe, amelyben szolgál, történelemértelmezéseivel megkérdőjelezve annak függetlenségét, tagadva a montenegrói képviselőház állásfoglalását az illegitim Podgorica parlament döntésével kapcsolatban, amelyről köztudott, hogy mit képviselt a történelmünkben

– mutatott rá a montenegrói külügyminisztérium.

A közlemény szerint a podgoricai külügyminisztérium erre többször felhívta a figyelmét, rámutatva arra, hogy nem megengedett és nem diplomatához illő magatartás tanúsít.

– Sajnos, hiába és a megértés jele nélkül. Ezért ez a kormány és ez a külügyminisztérium nem vonja vissza döntését

– szögezték le Podgoricában.

Várhelyinek is beolvastak

A napokon belül távozó podgoricai kormány szerint a történtek után a szerb miniszterelnök azzal tetézte a bajt, hogy beavatkozott Montenegró belügyeibe.

Az illetés podgoricai minisztérium szerint érthetetlen Ana Brnabić nyilatkozata, amely szerint Božović nagykövet valójában a szerb kormány hivatalos álláspontját közvetítette, amivel montenegrói értékelés szerint Szerbia megerősíti és folytatja a montenegrói belügyekbe történő durva beavatkozást.

“Kijutott a jóból” az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosának is, akit részrehajlással vádolnak, legalábbis ez olvasható ki a körülményes megfogalmazásból.

– Sajnos Várhelyi biztos úr ezúttal elmulasztotta, hogy a véleményalkotás előtt alapvető információkat cseréljen a helyzetről montenegrói partnereivel és barátaival, akikkel sokszor beszélt a régió nehezebb és kényesebb kérdéseiről. Hisszük, hogy ő, főleg olyan emberként, aki Magyarországról származik, olyan országból, amely fokozottan érzékeny az ilyen jellegű kérdésekre, mint politikus, és mint tisztségviselő, jobban megértette volna viszonyulásunkat a nagykövethez, aki folyamatosan beavatkozik a belügyeinkbe, és megsérti a fogadó ország nemzeti érdekeit

– fogalmazta meg álláspontját a podgoricai külügyminisztérium, amely hozzátette, hogy Montenegró teljes mértékben és valóban elkötelezett a regionális együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok mellett, ami “nemcsak az európai integráció egyik oszlopa”, amint arra Várhelyi rámutatott, hanem a külpolitika kulcsfontosságú eleme, amelyet Montenegró minden két- és többoldalú kapcsolatfelvétel alkalmával előmozdít

– szögezte le a közlemény, amely szerint ez Montenegró európai partnerei számára igencsak jól ismert tény.

– Ezért határozottan meg vagyunk győződve döntésünk helyességéről, tekintettel arra, hogy nem tolerálhatjuk a montenegrói állami és nemzeti méltóság meggyalázását az országba delegált diplomáciai képviselők által

– olvasható a montenegrói külügyminisztérium közleményében.

Nem mellékes körülmény, hogy mindezt a leköszönő kormány kommunikálta, mert valószínűleg úgy gondolta, hogy ezzel (is) megnehezíti az új kormány helyzetét.

A Demokratikus Front egyik vezetője szerint a szerb nagykövet montenegrói kiutasítása volt a “távozó rezsim szerbellenes politikájának az utolsó rúgása” azzal szemben, aki kimondta az igazságot, ám az új kormány megalakulása “az ördög vereségét” jelenti Montenegróban.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava