Connect with us

Montenegró

TARZAN IS HAZAMEGY: Szülőhazájából utasították ki a szerb nagykövetet, Szerbia a reciprocitás elve alapján válaszolt Montenegrónak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kiutasitott nagykovet
A cikk meghallgatása

Előbb Montenegró utasította ki a szerb nagykövetet (a fenti képen), majd Szerbia nemkívánatos személynek minősítette a montenegrói kollégáját. Montenegróban várhatóan a jövő hét közepén kezdi meg munkáját az új kormány, amely akár vissza is vonhatja a jelenlegi kabinet döntését, és ezért előfordulhat, hogy a szerb nagykövetnek mégsem kell távoznia, de vajon mi lesz Tarzannal?

A szülőhazájából utasították ki

A kezdőlépést Montenegró tette meg Vladimir Božović szerb nagykövet kiutasításával, aki a podgoricai külügyminisztérium szerint beavatkozott a montenegrói belügyekbe, megsértve ezzel a vonatkozó nemzetközi jogot.

Božovićot gyakorlatilag a szülőhazájából utasították ki, miután a diplomata 1970-ben a montenegrói Nikšićben látta meg a napvilágot.

A podgoricai külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a szerb nagykövet a diplomáciai előírásokkal összeegyeztethetetlen módon viselkedett. Hiába figyelmeztették szóban és írásban magatartása elfogadhatatlanságára, a diplomata ismételten becsmérelte Montenegrót.

Božović legutóbb azzal vívta ki befogadó országa haragját, hogy Montenegró és Szerbia 1918-as, jogilag megkérdőjelezhető egyesítését a “felszabadulás kezdetének” és “szabad akaratból hozott döntésnek” nevezte.

Annak idején, 1918-ban a szóban forgó parlamenti döntés tette lehetővé Nikola Petrović Njegoš montenegrói király trónfosztását, és az ország egyesítését a Szerb Királysággal. A montenegrói parlament 2018. november 29-én semmisítette meg jogelődjének határozatát.

A szerb nagykövet kiutasítására Szerbia néhány órával később válaszolt. A kölcsönösség elve alapján Belgrád persona non gratának minősítette Tarzan Miloševićet, Montenegró szerbiai nagykövetét.

Lehet, hogy a szerb nagykövet mégsem megy?

A podgoricai kormánynak mindössze négy napja van hátra. A montenegrói parlament jövő szerdán dönt a széles körű ellenzéki szövetségen alapuló új kabinetről.

A jobboldali pártokból álló koalíció harmincéves szocialista egyeduralomnak vethet véget a balkáni országban.

Milan Knežević, a Demokratikus Front egyik vezetője szerint a szerb nagykövet montenegrói kiutasítása volt a “távozó rezsim szerbellenes politikájának az utolsó rúgása” azzal szemben, aki kimondta az igazságot, de hozzátette, hogy az új kormány megalakulása “az ördög vereségét” jelenti Montenegróban.

Knežević egyúttal annak a várakozásának adott hangot, hogy az új kormány megsemmisíti a távozó kabinet döntését, az viszont egyelőre nem világos, hogy Szerbia visszavonja-e a reciprocitás elve alapján hozott válaszát, vagy Tarzan Miloševićnek mindenképpen haza kell mennie.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava