Connect with us

Horvátország

NEMZETI STADION: Ki építse fel az új horvát nemzeti stadiont, netalán a diaszpóra?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát labdarúgók pályán elért sikerei nincsenek egyenes arányban a sportághoz szükséges infrastruktúra állapotával, amely ahelyett, hogy fejlődne, napról napra csak romlik. A legrosszabb állapotban a nemzeti stadion van, amely a tavaszi földrengés óta már nézőket is alig fogadhat. A koronavírus – ha másra nem is – arra azonban mindenképpen jó, hogy egyelőre szőnyeg alá lehessen söpörni a problémát.

Ahogy Magyarországon, úgy Horvátországban is a labdarúgás a legnépszerűbb sport, amelynek nagy hagyománya és népes rajongótábora van.

A sportág népszerűségét tovább fokozta, hogy a nemzeti válogatott a 2018-as, Oroszországban rendezett világbajnokságon ezüstérmet szerzett, amit az egész ország hónapokig ünnepelt.

A foci népszerűségétől függetlenül az elmúlt években az olyannyira szükséges infrastruktúrába szinte alig fektettek, és ez egyre szembetűnőbb.

Akad ugyan némi kivétel, általánosságban azonban elmondható, hogy a horvát stadionok állapota országszerte igencsak rossz.

A legrosszabb a helyzet a nemzeti válogatottnak és a Dinamo Zágrábnak is otthont adó 37 ezer férőhelyes Maksimir stadion esetében.

A nemzet szégyene

A fővárosi stadiont az újságok hasábjain éppen ezért a nemzet szégyenének is szokás nevezni, hiszen az 1912-ben épült, jelenlegi formáját 1998-ban elnyerő arénában katasztrofális állapotok uralkodnak.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy az építmény a főváros tulajdonában van, amelynek nincs pénze egy ekkora létesítmény folyamatos fejlesztésére és karbantartására, a stadiont használó labdarúgószövetség és a Dinamo pedig nem szívesen áldoz pénzt arra, ami nem a saját tulajdona.

A Maksimir helyzetén tovább rontott a márciusi zágrábi földrengés, aminek következtében a lelátók nagyobb hányada használhatatlanná vált, és nézők fogadására alkalmatlanná vált.

Ennek ellenére a horvát válogatott itt játssza a vírus miatt egyébként is zártkapus mérkőzéseit, pedig az országban – mi tagadás – akadnak jobb állapotban lévő stadionok.

Oldja meg a diaszpóra!

A márciusi zágrábi földrengés által okozott károk helyreállítására a horvát kormány nemrég kihirdette felújítási programját, ám abban nem szerepel a használhatatlan sportaréna felújítása.

A nemzeti stadion sorsa így bizonytalanná vált.

Az előző években többször is közéleti vita alakult ki egy új nemzeti stadion építéséről, de a tervek mindig elakadtak, amikor szóba kerültek az “anyagi vonatkozások”.

A kormány álláspontja szerint az ország legsikeresebb klubjának, a Dinamo Zágrábnak, magának kellene gondoskodnia arról, hogy megfelelő stadionban játszhasson, ám a klub vezetősége szerint “erre nincs keret”.

Ugyanakkor sokan vélik úgy, hogy a horvát válogatott által a világbajnokságon kapott nyereményt nem kellett volna szétosztani, hanem az infrastruktúra fejlesztésébe kellett volna fektetni.

A médiában közben felröppent az ötlet, hogy a stadiont a horvát diaszpóra adományaiból lenne a legcélszerűbb felépíteni, amit felajánlásokon keresztül valósítanának meg, ám erről a külhoni horvátokat (egyelőre) nem kérdezte meg senki.

Annyi biztos, hogy ha nem lépnek az ügyben, akkor sem az ország legsikeresebb csapatának, sem a nemzeti tizenegynek nem lesz hol játszania a hazai meccseket.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava