Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Egészségügy

VÖRÖS VILLÁM: A szerbek szolidárisak a lengyel tüntetőkkel, a szerb pópák ugyanakkor ugyanazt képviselik, mint a lengyel papok

szerb templom
Olvasási idő: 2 perc

Meghátrált a , és elhalasztotta az abortusz további szigorításának bevezetését, miután a kérdés felkavarta az érzelmeket. Európa legkeményebb abortusztörvénye azért nem szigorodott tovább, mert a rendszerváltás óta nem látott tömegtüntetések rázták meg az országot. Stanisław Gądecki érsek, a lengyel katolikus egyház feje azonban kitart amellett, hogy az “életszentség tekintetében az egyház semmilyen kompromisszumot nem köthet”. Szerbiának viszonylag liberális abortusztörvénye van, de a pópák hasonló álláspontot képviselnek, mint a lengyel papság.

Testi autonómia

Szerbiában a nők, de egyes esetekben még a férfiak is szolidaritásukat fejezték ki a közösségi médiában azokkal a lengyelekkel, akik már legalább egy hete az abortusz szinte teljes körű betiltása ellen.

A Facebookon sokan vörös villámot tettek ki a profilfotóikra – ami a lengyelországi tiltakozás szimbóluma -, hogy ezzel fejezzék ki szolidaritásukat, a feministák pedig tüntettek belgrádi nagykövetsége előtt.

A lengyel lépés nem csak az abortuszt érinti, hanem egyúttal a ellen is, azoknak a lengyel embernek a lenézése, akik kitartóan, folyamatosan, indokoltan és jogosan vonulnak az utcákra, hogy követeljék az alapvető emberi jogaik betartását

– nyilatkozta a belgrádi TV-nek Staša Zajović, a Nők Feketében (Žene u crnom) elnevezésű szerbiai feminista és pacifista csoport alapító tagja, aki szerint a tilalom a sötét középkort idézi.

Szerbiában a törvények nem korlátozzák az abortuszt, a vonatkozó előírások szerint a nő döntésén múlik, hogy megszakítja-e a terhességet.

Abortuszt csakis a terhes nő kérésére lehet végrehajtani, erre azonban csak az jogosult, aki elmúlt 16 éves.

Az orvos ugyanakkor köteles jelezni a nő számára az abortusz veszélyeit és következményeit, illetve megismertetni őt a nem kívánt terhesség elleni védekezés egyéb módszereivel és eszközeivel.

Mi az , és mi a nő joga?

A Szerb Ortodox Egyház már korántsem ilyen megengedő, hiszen álláspontja szinte szó szerint megegyezik lengyel katolikus egyháznak, illetve általában véve a római katolikus egyháznak a véleményével.


kis festett kabatok222kis festett kabatok
Az egyház véleménye világos: az életet csakis az Úr veheti el, és mindaddig ez lesz az álláspont, amíg az egyház létezik

– nyilatkozta Boško Savić szerb pap, aki szerint ugyanis aki majd megszületik, az már a terhesség ideje alatt is ember.

A nőnek joga van arra, hogy anya legyen, de nem az ő joga, hogy elvegyen egy életet

– tette hozzá a Prva TV-nek nyilatkozó szerb egyházfi, aki szerint más aspektusokból is szükség van az abortusz tilalmára.

Bajok vannak a populáció csökkenésével, és problémák jelentkeznek a születések számarányával, Az egyház sohasem nyugszik bele az abortusz fenntartásába, a vallás ugyanis igazán a családon ül élhető meg, ezért a család valójában egy “kis egyház”.

Kórházi források szerint Szerbiában a művi terhességmegszakítás a beavatkozás jellegétől függően legalább 25 ezer dinárba (75 ezer forintnak megfelelő összegbe) kerül az állami és a magánkórházakban egyaránt, ezért a szegényebb közösségekben nem mindenki számára érhető el.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412 Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: