NEMZETSTRATÉGIAI ÉRDEK: Szárnyat bontott a koszovói-magyar barátság

Olvasási idő: 2 perc

“Balkános napja” volt a magyar külügyminiszternek, aki előbb a koszovói külügyminiszterasszonyt fogadta, majd Belgrádba utazott. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a koszovói külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország nemcsak beszél a Nyugat-Balkán támogatásának fontosságáról, hanem cselekszik is ennek érdekében, sokszor az ország méretéből fakadó kötelezettségeken túl is segíti a béke és stabilitás megteremtését. A két miniszter a sajtótájékoztató előtt megállapodást írt alá a beruházások ösztönzéséről és védelméről, az ösztöndíjakról, valamint a tudományos és felsőoktatási együttműködésről.

A magyar víruskezelés sikere

Szijjártó Péter Meliza Haradinaj-Stublla koszovói külügy- és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ha béke, nyugalom és fejlődés van a Nyugat-Balkánon, az Magyarországnak jó, ha ennek ellentéte, az Magyarországnak rossz.

Bármi történik a térségben, annak azonnali hatása van Magyarországra

– mutatott rá a magyar külgazdasági és külügyminiszter, és hozzátette, hogy a koszovói NATO-vezetésű misszióhoz (KFOR) a harmadik legnagyobb hozzájárulást Magyarország nyújtja, és a jövő év novemberétől magyar parancsnoka lesz.

Szijjártó közölte, hogy a koronavírus-járvány minden országnak nagy kihívást jelent, az egészségügyi ellátórendszereket folyamatosan olyan helyzetben kell tartani, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül.

Magyarország sikeres e szempontból, beszerezte a szükséges eszközöket és tud másoknak is segíteni, így például Koszovónak 50 ezer maszkot és 5 ezer védőruhát ad.

A külügyminiszter szerint az EU-nak legalább annyira érdeke a Nyugat-Balkán integrációja, mint magának a térségnek.

Magyarország az EU-bővítés felgyorsításában érdekelt, és mivel Koszovó teljesítette a vízummentességhez szükséges feltételeket, azt kérik Brüsszeltől és a nagy tagállamoktól, hogy ne terjesszenek elő újabb feltételeket.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az Európába migránsokat küldő régiókban egyre rosszabb a helyzet, ami újabb migrációs hullámok elindulásának a veszélyét hozhatja, és ez most már komoly egészségügyi kockázatokat is jelent.

Az elhibázott brüsszeli migrációs politika miatt a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is egyre több migráns jelenik meg, és tűrhetetlen helyzetek alakulnak ki – közölte.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Úgy látja, ha az EU nem változtat a migrációt ösztönző politikáján, akkor kiszolgáltatja a nyugat-balkáni országokat a “békés emberek életét ellehetetlenítő” migránsoknak.

A németekben bíznak

Meliza Haradinaj-Stublla közölte: országa nagyra értékeli azt a folyamatos támogatást, amelyet Magyarország nyújt Koszovónak és a Nyugat-Balkánnak.

A koszovói politikus köszönetet mondott Magyarországnak a járvány leküzdéséhez adott segítségért is.

Üdvözölte a magyarországi ösztöndíjas helyek számának emelését, ez – mondta – különösen előnyös lehet Koszovónak, hiszen az ország népessége nagyon fiatal.

Közölte: a megbeszélés egyik fő témája a gazdasági együttműködés fejlesztése volt, és várják a magyar beruházásokat Koszovóban.

A koszovói külügyminiszter kiemelte a térség euroatlanti integrációjának jelentőségét.

Kérdésre válaszolva Meliza Haradinaj-Stublla arról is beszélt, hogy nagyon fontos ügy a vízummentesség, és Koszovó az egyetlen nyugat-balkáni ország, amelynek ezt még nem sikerült elérnie, pedig az ország már nyolc éve teljesítette a feltételeket, és az EU ezt két éve hivatalosan is elismerte.

Hozzátette, hogy remélhetőleg a német EU-elnökség alatt változik a helyzet.NEMZETSTRATÉGIAI ÉRDEK: Szárnyat bontott a koszovói-magyar barátság NEMZETSTRATÉGIAI ÉRDEK: Szárnyat bontott a koszovói-magyar barátság balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!