HARMADIK NAGY NÉPI FELKELÉS: Nincs áttörés, nincs párbeszéd, de van hosszú hétvége

Olvasási idő: 2 perc

Rendkívüli hatósági biztonsági intézkedések közepette tarthatták meg Szófiában a „nagy népi felkelés 3.” névre keresztelt akciójukat kedden azok a tüntetők, akik már 76 napja a bolgár főváros központjában követelik Bojko Boriszov kormányfő és Ivan Gesev főügyész lemondását. A 17 órára meghirdetett tiltakozó akció egy időre megakasztotta a forgalmat a szófiai egyetem előtti útkereszteződésnél, valamint az ahhoz közeli Sas-hídnál is, de sátrakat most nem állítottak fel az úttesten a tüntetők.

Soha nem látott rendőri jelenlét

Sajtóbeszámolók szerint soha nem látott rendőri és csendőri biztosítással készültek a hatóságok a tiltakozók akciójára.

A rohamsisakos, pajzsos, gumibotos rendfenntartók háromszoros kordont vontak a parlament épülete köré, és megakadályozták, hogy bárki átjusson a rendőri és csendőri erők vonalain.

A tüntetők továbbra is a korrupcióval vádolt Bojko Borisziv jobbközép kormányának a lemondását követelik, valamint Ivan Gesev főügyész leváltását, akit felelősnek tartanak azért, hogy a kormányzat tehetetlen az oligarchákkal szemben, a főügyész pedig hosszabb idő óta a kormány kiszolgálója.

A tiltakozókat csak szigorú ellenőrzés után engedték a keddi tüntetés színhelyére, átvizsgálták személyi holmijaikat is, hogy ne vihessenek tiltott tárgyat a tüntetésre.

A 17 órára meghirdetett „harmadik nagy népi felkelés” egy időre megakasztotta a forgalmat a szófiai egyetem előtti útkereszteződésnél, valamint az ahhoz közeli Sas-hídnál is, de sátrakat most nem állítottak fel az úttesten a tüntetők.

A keddi már a harmadik volt a „nagy népi felkelések” bulgáriai sorozatában, amellyel szolidaritási akciókat hajtottak végre a tüntetők szimpatizánsai Plovdivban egy kisebb felvonulás keretében, Ruszéban pedig a Duna-híd ideiglenes lezárásával.

Az alliteráció

A „nagy népi felkelés” (Велико народно въстание) elnevezés bolgárul alliterál a Nagy nemzetgyűlés (Велико народно събрание) névvel.

Ez arra utalhat, hogy a tüntetők ezt szánják válaszul a kormányzatnak arra a tervére, hogy elérje a különleges felhatalmazású, alkotmányozó Nagy nemzetgyűlés összehívását, és ennek érdekében írjanak ki választásokat.

Az első „nagy népi felkelést” szeptember 2-án, a parlament őszi ülésszakának a kezdetén tartották, a másodikat szeptember 6-hoz, a bolgár egyesítés napjához időzítették, míg a harmadikat szeptember 22-ére, a bolgár függetlenség napjára hirdették meg.

Az 1878-ban aláírt San Stefanó-i megállapodás értelmében Bulgária autonóm fejedelemség maradt az Oszmán Birodalom formális fennhatósága alatt.

Veliko Tarnovóban 1908. szeptember 22-én I. Ferdinánd herceg (fejedelem) kikiáltotta a bolgár függetlenséget.

Így megszűnt a Bolgár Fejedelemség függő viszonya az Oszmán Birodalomtól, létrejött a Bolgár Királyság, Ferdinánd pedig felvette a X. századtól a középkori bolgár uralkodók által is használt cári címet.

Egyelőre nem tudni, hány bolgár élt azzal a lehetőséggel, hogy a keddi munkaszüneti nap mellé pihenőnapként kiveszi szabadsága terhére a hét hátralévő napjait, hogy eltölthessen néhány napot a Fekete-tenger melletti üdülőhelyek valamelyikén.

Az ottani szállodások már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy a függetlenség napjának ünnepén tárt kapukkal várják a hazai turistákat.HARMADIK NAGY NÉPI FELKELÉS: Nincs áttörés, nincs párbeszéd, de van hosszú hétvége HARMADIK NAGY NÉPI FELKELÉS: Nincs áttörés, nincs párbeszéd, de van hosszú hétvége balkanac nagy