Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Macedónia

SZERB KERÍTÉS: A macedón-szerb határon megkezdődött a kerítés építése

presevo.este 1
Olvasási idő: 2 perc

kerítést épít az Észak-Macedóniával közös határszakasz egy részén. A kerítést nem a migránsok, hanem a koronavírusjárvány miatt építik, de ez már csak játék a szavakkal. A lényeg ugyanaz.

Politikai huncutság

A szerbek Miratovac ában kezdték meg a építését, ahol a legtöbb migráns jutott be Szerbiába, hiába vannak a térségben rendőri és katonai létesítmények.

A belgrádi TV jelentése szerint a kerítést azért építik, hogy a tömegesen érkező feltartóztatásával megakadályozzák a terjedését.

A munkálatok ezzel összhangban a pandémiás időszakra vonatkozó kormányrendelet alapján kezdődnek meg.

A szerb elnök ezzel a megoldással elkerülheti azokat az esetleges bírálatokat, hogy lemondott a migránsokkal való “humánus bánásmódról”, és a magyar miniszterelnök nyomdokaiba lépett.

A -macedón határ 147 kilométer hosszú, de nem épül az egész szakaszon kerítés, csak az úgynevezett “miratovaci fennsíkon”, a macedón határtól a katonai létesítményekig, illetve a mezőt lezáró hegységig.

A kerítés egy szakasza már megépült a peresevói befogadó központ szomszédságában lévő vasútállomástól és a közeli autópályáig, miután az utóbbi két hónapban megnövekedett a Macedóniából Szerbiába érkező migránsok száma.

A Preševo és Miratovac közötti Cakanovac falu egyik lakója szerint a migránsok 20-30 fős csoportokban lépik át a határt, és a Cakanovacon áthaladó földúton ül érik el Preševót, ahol igencsak nagy a forgalom.

20200304 144408 scaled


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ugródeszka

A preševói befogadó központ az ugródeszka a migránsok számára.

Ott várják ki, hogy a Western Union helyi kirendeltségébe megérkezzen a pénzük, ki tudja honnan.

Onnan szervezik le útjuk folytatását, beleértve ebbe az embercsempészekkel történő kapcsolatteremtést is, és ezt nem is titkolják.

A központban mintegy 650 migráns tartózkodik, többségük Bangladesből és Afganisztánból indult el.

Észak-Macedóniából naponta 50-100 nmigráns érkezik a befogadó központba, de ugyanennyi távozik is

– nyilatkozta a Prva TV-nek Slobodan Savović, a szerbiai migrációs hivatal dél-szerbiai koordinátora.

Preševo járás származású vezetője abban bízik, hogy a kerítés megépítésével párhuzamosan megnyílik a kishatárforgalmi átkelő a döntően albán ú Miratovacnál.


A kerítés nem érdekel minket mindaddig, amíg nem nyílik meg a miratovaci átkelő. Ha az átkelő megnyílik, akkor a lakosság is segíteni fog a kerítés felépítésében

– mondta Shqiprim Arifi a Prva TV-nek.

Az eddig megépült kerítés kizárólag állami tulajdonban lévő földön van, de a Miratovacnál húzódó szakasz már magánparcellákat is érint majd, számítások szerint több mint kétszázat.

(Fotó BALK, Preševo, a befogadó központ bejáratából nézve, és a Western Union kirendeltsége a város központjában)


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: