VÍRUS ÉS EGYHÁZ: Újabb szerb főpap betegedett meg

Utolsó módosítás:

Kruševacból a zimonyi kórházba szállították David (Perović) szerb ortodox püspököt (vladikát), mert pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ez a hatvanhét éves püspök a pozitív teszt produkálása előtt többször is istentiszteletet tartott a kruševaci ortodox templomban.

A nemrég véget ért ortodox húsvéti ünnepek során a kruševaci templom a leglátogatottabb egyházi helyek közé tartozott Szerbiában.

David vladika a harmadik szerb főpap, akit kórházba szállítottak a koronavírussal történt megbetegedés miatt.


BALKankét: Hogyan tartsák meg a miséket és az istentiszteleteket?


A püspök a napokban több interjút is adott, amelyekben válaszolt arra a kérdésre is, hogy a jelek szerint a koronavírus erősebbnek bizonyult a 21. század sok vívmányánál, a templomok pedig sosem voltak olyan üresek mind manapság.

Sokaknak úgy tűnik, hogy így van, de hála Istennek, nem így van! Ez a világjárvány egyáltalán nem erősebb, mint a mi hitünk! Fontos, hogy a templomok többsége ezúttal sem volt üres, és nem maradtak el a szent liturgiák. Ismét megalázkodtunk az Úr előtt, és újra dicsőítettük Őt!

– fogalmazott a szerb főpap, mielőtt kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje.

David püspök az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a járvány miatt nem szabad felhagyni Isten imádatával, hanem az egyházhoz kell fordulni, és szentáldozással kell védekezni.

Hozzátette azonban, hogy az orvosokat sem szabad ignorálni, és együtt kell működni mindazokkal, akik jót akarnak, és védelmezik az embereket.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!