ÁLLATI VÍRUS: A szerb denevérek nem terjesztik a betegséget, és a szerb kutyák?

Utolsó módosítás:

A koronavírus elvben emberről emberről terjedő betegség, bár korábban felmerült, hogy a kígyók és a denevérek fertőzték meg az emberiséget. Aztán a tobzoskát vádolták meg, hogy a koronavírus gazdaállata. Négylábú barátainknak – például a kutyák – is megbetegedhetnek a maguk koronavírusától, de megfertőzhetik-e az embert? Egy televíziós beszámoló szerint Szerbiában a denevérek nem fertőznek, de nézzük mi a helyzet a kutyákkal!

Gazdaállatok

Az internetes portálok már januárban szinte kész tényként kezelték azt a “bibliai fordulatot”, hogy ezúttal is a kígyó a felelős az emberiség szenvedéséért.

Komoly egészségügyi honlapok világosították fel a gyanútlan olvasókat tudományosan, hogy a kutatók szerint egy szénhidrát-származékokat tartalmazó összetett fehérjében végbement változások miatt tudnak a koronavírus fajok kígyóról emberre terjedni.

Ezzel egyúttal felmentették a denevéreket a vád alól, hogy megajándékozták az emberiséget az utóbbi idők “legpopulárisabb nyavalyájával”.


BALKankét: Ön szerint mi okozta a járványt?


Egyes távol-keleti országokban nemcsak a kutyát, a kígyót, hanem a denevért is megeszik az emberek.

A most pusztító koronavírus hasonlít a denevérek által hordozott vírusra, az egyik kínai faj esetében ugyanis 96%-os azonosságot mutat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanarról a vírusról van szó

– nyilatkozta a belgrádi Prva TV-nek Milan Paunović a Szerbiai Természettudományi Múzeum igazgatója, aki szerint a tudósok még mindig keresik azt az állatfajt, amely a járványt előidézte.

A tudósok úgy vélik, hogy a betegség állati eredetű, de még mindig nem sikerült kideríteni a koronavírus forrását. Egyes feltételezések szerint létezhetnek közvetítő állatok is, amelyek közrejátszottak a betegség terjesztésében

– tette hozzá Paunović, aki szerint a Szerbiában élő több mint harminc denevérfaj közül egyik sem terjeszti a betegséget.

És mi van a kutyákkal?

A Balkánon rengeteg húst esznek, de denevérrel vagy kígyóval nem nagyon “kényeztetik a vendégeket”, a mindennapi étrendnek pedig egyáltalán nem része. Ahogy a kutya sem.

Aggodalomra tehát ilyen szempontból nincs ok, mert a kutyák által hordozott koronavírus nem bolha, hogy a kis kedvencről átugorjon a gazdira. Ugyanez érvényes a macskák esetében is.

A kutyákat és a macskákat is megbetegíti a koronavírus, de az ő betegségük fajon belül marad, vagyis a macskától csak macska, kutyától csak kutya kaphatja el a betegséget. Az Egészségügyi Világszervezet eddigi adatai szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy ezek a háziállatok átvihetik az emberre a koronavírust.

– jelentette ki Sanja Radosavljević, a Animal Rescue Serbia sajtófelelőse.

A szerb állatmentő szerint nem árt azonban vigyázni, mert a háziállatok bizonyos értelemben mégis lehetnek az “emberi vírus” közvetítői, ha fertőzött környezetbe kerülnek.

Ilyenkor a szőrükön ugyanúgy megragadhat a vírus, mint az emberek ruháján, cipőjén vagy hajában, ezért sétáltatás után tanácsos lemosni a kutyák mancsát, valamint a farok, az orr és a szem környékét.

Az állatok ölelgetését és puszilgatását pedig kevésbé veszélyes időkre kell halasztani.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!