Connect with us

Koronavírus

ÁLLATI VÍRUS: A szerb denevérek nem terjesztik a betegséget, és a szerb kutyák?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

deneverek
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A koronavírus elvben emberről emberről terjedő betegség, bár korábban felmerült, hogy a kígyók és a denevérek fertőzték meg az emberiséget. Aztán a tobzoskát vádolták meg, hogy a koronavírus gazdaállata. Négylábú barátainknak – például a kutyák – is megbetegedhetnek a maguk koronavírusától, de megfertőzhetik-e az embert? Egy televíziós beszámoló szerint Szerbiában a denevérek nem fertőznek, de nézzük mi a helyzet a kutyákkal!

Gazdaállatok

Az internetes portálok már januárban szinte kész tényként kezelték azt a „bibliai fordulatot”, hogy ezúttal is a kígyó a felelős az emberiség szenvedéséért.

Komoly egészségügyi honlapok világosították fel a gyanútlan olvasókat tudományosan, hogy a kutatók szerint egy szénhidrát-származékokat tartalmazó összetett fehérjében végbement változások miatt tudnak a koronavírus fajok kígyóról emberre terjedni.

Ezzel egyúttal felmentették a denevéreket a vád alól, hogy megajándékozták az emberiséget az utóbbi idők „legpopulárisabb nyavalyájával”.


[totalpoll id=”7240″]

Egyes távol-keleti országokban nemcsak a kutyát, a kígyót, hanem a denevért is megeszik az emberek.

A most pusztító koronavírus hasonlít a denevérek által hordozott vírusra, az egyik kínai faj esetében ugyanis 96%-os azonosságot mutat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanarról a vírusról van szó

– nyilatkozta a belgrádi TV-nek Milan Paunović a Szerbiai Természettudományi Múzeum igazgatója, aki szerint a tudósok még mindig keresik azt az állatfajt, amely a járványt előidézte.

A tudósok úgy vélik, hogy a betegség állati eredetű, de még mindig nem sikerült kideríteni a koronavírus forrását. Egyes feltételezések szerint létezhetnek közvetítő állatok is, amelyek közrejátszottak a betegség terjesztésében

– tette hozzá Paunović, aki szerint a Szerbiában élő több mint harminc denevérfaj közül egyik sem terjeszti a betegséget.

És mi van a kutyákkal?

A Balkánon rengeteg húst esznek, de denevérrel vagy kígyóval nem nagyon „kényeztetik a vendégeket”, a mindennapi étrendnek pedig egyáltalán nem része. Ahogy a kutya sem.

Aggodalomra tehát ilyen szempontból nincs ok, mert a kutyák által hordozott koronavírus nem bolha, hogy a kis kedvencről átugorjon a gazdira. Ugyanez érvényes a macskák esetében is.

A kutyákat és a macskákat is megbetegíti a koronavírus, de az ő betegségük fajon belül marad, vagyis a macskától csak macska, kutyától csak kutya kaphatja el a betegséget. Az Egészségügyi Világszervezet eddigi adatai szerint nincsenek bizonyítékok arra, hogy ezek a háziállatok átvihetik az emberre a koronavírust.

– jelentette ki Sanja Radosavljević, a Animal Rescue Serbia sajtófelelőse.

A szerb állatmentő szerint nem árt azonban vigyázni, mert a háziállatok bizonyos értelemben mégis lehetnek az „emberi vírus” közvetítői, ha fertőzött környezetbe kerülnek.

Ilyenkor a szőrükön ugyanúgy megragadhat a vírus, mint az emberek ruháján, cipőjén vagy hajában, ezért sétáltatás után tanácsos lemosni a kutyák mancsát, valamint a farok, az orr és a szem környékét.

Az állatok ölelgetését és puszilgatását pedig kevésbé veszélyes időkre kell halasztani.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a „jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az „idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát-magyar határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent Split-Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a „tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: