Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koronavírus

KORONAVÍRUS: Önkéntesek segítik az időseket a Vajdaságban, vetőmagot is kapnak a kistermelők

traktorok
Olvasási idő: 2 perc

Önkéntesek segítik a teljes kijárási tilalommal sújtott időseket a Vajdaságban, emellett a legrászorultabb mezőgazdasági termelők segítséget kapnak, hogy az új típusú - gazdasági következményeit könnyebben viseljék. Mivel a 65 év felettiek számára teljes kijárási tilalom van érvényben Szerbiában, a Vajdasági Szövetség önkénteseket toborzott, akik elvégzik a bevásárlást és a gyógyszerbeszerzést az idősek számára.

Nem politikai akció

Az idősek hétvégenként egy napon reggel 4 és 7 óra között végezhetik el a szükséges bevásárlást, ha ezt egyedül meg tudják tenni. A 65 év felettiek a kijárási tilalom miatt a nyugdíjukat sem tudják felvenni, így az önkéntesek egyszeri felhatalmazással ezt is megteszik.

, a elnöke az MTI-nek elmondta, valamivel több mint hétszáz önkéntes segíti az időseket -szerte.

Mint mondta, hétköznapokon átlagosan 800-1000 megkeresés érkezik hozzájuk.

Pásztor szerint az idősek segítése nem politikai akció, a cél az, hogy minden segítségre szorulót támogassanak.


[totalpoll id=”7162″]

Egy zsák vetőmag

Emellett széles körű összefogással a VMSZ kukoricavetőmag-adományozást szervezett a leginkább rászoruló mezőgazdasági termelők számára. Olyanok igényelhették a vetőmagot, akik öt hektárnál kisebb földterülettel rendelkeznek, ők a legrászorultabbak

– hívta fel a figyelmet a VMSZ elnöke.

Mint mondta, a pályázók több mint kétharmada 65 év feletti.

Körülbelül 1500 támogatott kap egy-egy zsáknyi -vetőmagot, ami valamivel több mint fél hektár termőföld bevetésére elegendő.

A támogatás értéke körülbelül 30 euró (mintegy 11 ezer forint).


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A támogatást olyan magánvállalkozók biztosították, akik korábban a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának győztes pályázói voltak, és fontosnak tartották, hogy ezzel a gesztussal is jelét adják a támogatás fontosságának, illetve hogy a korábban megnyert támogatásból az egész közösséget segítsék.

Pásztor István reményét fejezte ki, hogy mások is példát vesznek az adományozókról.

Falu és város

A VMSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi élet nem hasonlítható össze a nagyvárosokban folyó élettel, és mindenkinek az az érdeke, hogy a mezőgazdasági munkálatokat elvégezzék, hiszen “aki nem vet, az nem is arathat, és a mi számunkra elképzelhetetlen, hogy a föld parlagon maradjon”.

Mint mondta, azt látja, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók minden pillanatot kihasználnak a feladatok elvégzésére, de a mezőgazdasági térségekben a rendőrség is sokkal elnézőbb, és ha egyértelműen látszik, hogy valaki mezőgazdasági munkálatokat akar végezni, akkor nem büntetik meg, és a kijárási tilalom megszegőivel szemben is elnézőbbek.

A járvány megelőzése céljából Szerbiában bezárták a piacokat is, így a kistermelők nem tudják értékesíteni termékeiket, “ezért jelentős energiákat mozgósítottunk, hogy elindítsunk egy online piacot, hogy legalább az interneten egymásra találjanak az eladók és a vásárlók”.

Ezzel nem lehet teljes mértékben semmissé tenni azokat a következményeket, amelyeket a eredményeznek, de valamennyit segíthetünk

– mutatott rá a legnagyobb délvidéki magyar elnöke.


Szerbiában március 15-én hirdettek szükségállapotot.

A nyugat-balkáni ország ezt követően teljesen lezárta határait a ki- és bejövő forgalom előtt, bezártak az , a vendéglátóhelyek, a piacok, a sportpályák, a parkok, és kijárási tilalmat vezettek be, amely a legújabb intézkedések szerint hétköznapokon 17 és 5 óra között, hétvégenként pedig szombat 13 óra és hétfő 5 óra között van érvényben.

A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412
Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: