VÍRUS ÉS MIGRÁCIÓ: Szájmaszkokat varrnak a migránsok a bujanovaci befogadó központban

Utolsó módosítás:

Szerbiában alig látni migránsokat, legtöbbjük a befogadó központokban tartózkodik, és újonnan érkezők is alig vannak. A szerbiai menekültügyi hivatal közlése szerint a központokban 8 500 migránst látnak el. – A migránsok egyre együttműködőbbé váltak, amikor látták, hogy a koronavírus komoly dolog – mondta a szerbiai migrációs hivatal vezetője. A Dél-Szerbiában lévő bujanovaci táborban veszteglő migránsok például felkínálták a segítségüket, és vannak köztük, akik maszkok gyártásába kezdtek.

Levelet írtak

A bujanovaci befogadó központban lévő migránsok levelet intéztek a szerbiai hatóságokhoz, amelyben felkínálták segítségüket a koronavírus-járvány leküzdésében.

Hivatalos közlés szerint a levelet a Szíriából és a más arab országokból érkezett migránsok írták alá.

Közöttünk vannak ápolók, munkások és földművesek, de mindenekelőtt emberek vagyunk, akik bármilyen segítség nyújtására készen állunk, amit a kormány szükségesnek tart

– olvasható a levélben, amelyben közölték, hogy szívesen vállalnak egészségügyi tevékenységet, de készek áruszállításra a karanténba került emberek számára, és akár utcasöprést is vállalnak.

A vírus nem tesz különbséget a lakosság és menekültek között, ezért ugyanazon az oldalon vagyunk a közös harcban

– irták a bujanovaci táborban tartózkodó migránsok.

A koronavírus-járványra való tekintettel a központban megszervezték a szájmaszkok varrását, amelyet a fenti képen látható iráni migráns végez.

Központ a város szélén

A bujanovaci befogadó központ a városon esik, a valamikori Svetlost akkumulátorgyár épületeiben működik.

A táborban mintegy 250 migráns tartózkodik, jó részük Pakisztánból, Afganisztánból, Palesztinából és Iránból érkezett.

Krikettező migránsok a bujanovaci tábor bejáratánál. (Fotó: BALK)

A kerítéssel körbevett központot – mint minden hasonló létesítményt – a szerb hadsereg ellenőrzi.

Korábban is létezett kapcsolat a befogadó központ és a szerb hadsereg között, a Bujanovacban és Preševoban tartózkodó migránsokra ugyanis a katonai konyhákon főztek, és főznek ma is.

A belgrádi kormány március 17-i rendelete alapján ideiglenesen korlátozták a migránsok mozgásszabadságát, ezért azok csak indokolt esetekben, a hivatal engedélyével és kísérettel hagyhatják el a befogadó központokat.

A bujanovaci befogadó központ. (Fotó: BALK)

Hajlandók az együttműködésre

A Szerbiában tartózkodó migránsoknak korábban az volt az egyetlen céljuk, hogy elhagyják az országot, és Nyugat-Európába távozzanak.

Sokan közülük Németország mellett Olaszországba, Németországba, Franciaországba vagy Belgiumba igyekeztek.

Vladimir Cucić, a szerbiai menekültügyi hivatal vezetője a belgrádi Novostinak úgy nyilatkozott, hogy a migránsok nehezen nyugodtak bele, hogy nem folytathatják tovább az útjukat Európa felé.

Azt hitték, hogy az intézkedések ellenük irányulnak. Amikor azonban látták, hogy a koronavírus komoly dolog, és az egész világ izolációba vonult, hajlandóvá váltak az együttműködésre

– jegyezte meg a szerbiai migrációs hivatal vezetője, aki szerint a migránsok között nincsenek koronavírusban szenvedők.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!