Connect with us

Macedónia

ÚJ CSALÁDTAG: Észak-Macedónia hivatalosan is a NATO tagja lett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Miközben a koronavírus tartja félelemben Európát, Észak- Macedóniának kevésbé kell félnie. Nem a koronavírustól, hanem az egyéb ellenségektől, miután az ország hivatalosan is a NATO tagjává vált, Észak- Macedónia képviselői ugyanis az Egyesült Államok külügyminisztériumában letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait. Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő a múlt héten írta alá a szükséges dokumentumokat, ezzel minden akadály elhárult a nyugat-balkáni ország NATO-tagsága elől.

A nagycsalád

Észak- Macedónia az észak-atlanti szövetség 30. tagállama lett, és ezzel még nagyobbra növekedett a “NATO-család”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben azt mondta, hogy Észak- Macedónia abba a családba lépett be, amelyhez immár harminc nemzet és csaknem egy milliárd ember tartozik.

– Olyan család ez, amelynek tagállami együtt nagyobb biztonságban érzik magukat, függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal nézünk szembe

– fogalmazott a főtitkár.

– Észak- Macedónia régóta hozzájárul az euroatlanti biztonsághoz, többek között azzal is, hogy részt vesz a NATO afganisztáni és koszovói missziójában

– tette hozzá Stoltenberg.

Ez már a csúcspont

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy Észak- Macedónia NATO-csatlakozása a szkopljei kormány és a macedón népe erőfeszítéseinek csúcspontját jelenti.

– Macedónia tagságával a szélesebb körű integrációt, demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást támogatja az egész régióban, miközben megmutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva marad a csatlakozni kívánó többi ország előtt

– fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

Észak- Macedónia NATO-tagságához Görögország, Bulgária és Törökország is gratulált.

A katonai szövetség tájékoztatása szerint Észak- Macedónia zászlaját a NATO brüsszeli székhelyén szűk körben vonják fel.

Az ország zászlaját egyidejűleg felvonják a dél-belgiumi Monsban, valamint az amerikai Norfolkban található parancsnokságokon is.

Kicserélték a névtáblát

A szövetségi dokumentumokban korábban Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv állam a NATO 2018. júniusi csúcstalálkozóján kapott meghívást a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

A NATO a tíz évvel korábban tartott csúcsértekezletén kötötte ki, hogy azonnal meghívják Macedóniát a katonai szervezetbe, miután sikerül rendeznie a Görögországgal folytatott névvitát.

A macedón kormány 2019 februárjában jelentette be, hogy a Görögországgal kötött megállapodás és az alkotmánymódosítás nyomán hivatalosan is Észak- Macedóniára változott az ország neve.

A katonai szövetségnek az új nevén már tagja lehetett a NATO-nak, amit Jens Stoltenberg főtitkár jelentett be.

– Üdvözöljük az Athén és Szkopje közötti történelmi megállapodást. Úgy döntöttünk, hogy meghívjuk az országot a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

– mondta a főtitkár.

Oroszország ellenezte a bővítést, ezzel ugyanis Szerbiára, illetve boszniai Szerb Köztársaságra csökkent a moszkvai befolyás a Balkánon.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava