Connect with us

Migráció

MIGRÁNSVÁLSÁG: Mi a hasonlóság Magyarkanizsa és a dél-szerbiai Bujanovac között?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bujanovac
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Nemcsak Magyarkanizsán okoznak gondot a migránsok, hanem a dél-szerbiai Bujanovac térségében is, ahol szintén félnek tőlük. Az ottani önkormányzat fokozottabb ellenőrzést szeretne a migránsok felett, és ott is követelik a migránsok mozgásszabadságának korlátozását. A szerbiai menekültügyi hivatal helyi képviselője az egyik lépést támogatja, a másik esetben viszont a vonatkozó törvény miatt tehet nem semmit.

Jobb közvilágítást!

Bujanovac és Preševo a macedón határ közelében van, mindkét városban befogadó központ működik, az egyikben kisebb, a másikban nagyobb. Bujanovacban mintegy 260 migráns ellátásáról gondoskodnak.

A szerb rendőrök általában ebbe a két városba – főleg Preševóba – viszik vissza azokat migránsokat, akik a horvát határnál lévő Šid térségében, vagy éppenséggel valamelyik magyar átkelőnél követnek el valamit, amit már nagyon nem kellett volna.

A migránsok azonban nemcsak az északi, hanem a déli országrészben is félelmet keltenek a helyi lakosságban. Bujanovacból is több panasz érkezik a migránsok viselkedésére.

Stojanča Arsić járási elnökhelyettes kijelentette a Bujanovačke hírportálnak: a járás falvainak lakói sérelmezik, hogy esténként az iskolából kijövő gyerekek, vagy a munkából hazatérő nők elé kell menniük.

Arsić ezért kezdeményezte a helyi biztonsági testület összehívását, hogy intézkedéseket hozhassanak a Bujanovacban és környékén élő lakosság védelmére.

A járási elnökhelyettes az egyik intézkedésként bejelentette a közvilágítás javítását a kiemelt helyeken, amire 450 000 dinárt (720 ezer forintnak megfelelő összeget) különítenek el.

Arsić egyúttal követeli a bujanovaci befogadó központban lévő migránsok ki- és belépésnek szigorúbb ellenőrzését.

Slobodan Savović, a szerbiai menekültügyi hivatal délkelet-szerbiai koordinátora úgy nyilatkozott a „Južne vesti” (Déli hírek) című hírportálnak, hogy kitűnő lépésnek tartja a községi vezetés gyors reagálását a helyzetre.

– Sokkal jobb most, mint akkor, amikor a probléma eszkalálódik, ha eszkalálódik. A menedékjogról és a külföldiekről szóló törvény szerint Szerbiában nyílt típusú befogadó központok , ezért a menekültügyi hivatal nem korlátozhatja a migránsok mozgásszabadságát. Van belső nyilvántartásunk arról, hogy hányan léptek be és ki. A bujanovaci lakosoknak viszont tisztában kell lenniük azzal, hogy annál sokkal jobb, hogy van a városban befogadó központ, mint hogy a migránsok az utcákon legyenek.

A nők zaklatásával kapcsolatban Savović azt mondta, hogy tudomása szerint az egyik migráns cigarettát kért két hölgytől, akik ettől megijedtek.

A koordinátor úgy gondolja, hogy egészen más lesz a helyzet, hogy ha „megvilágítják” az utat, ahol az eset történt.

Rendőrségi ügyek

A rendőrség szerint az utóbbi időben két bűncselekmény és egy szabálysértés történt a bujanovaci községben (járásban).

Idén januárban egy bevándorló belerúgott egy autóba, ami a polgári törvénykönyv szerint bűncselekménynek számít, hiszen más vagyonának megrongálásáról vagy megsemmisítéséről van szó. Emiatt bűnvádi eljárás indult ellene.

Egy másik esetben egy migráns beült egy autóba, és elhajtott vele, a rendőrség azonban elfogta, a gépkocsit pedig visszaadta a tulajdonosnak.

A gyanúsítottat más járművének jogosulatlan használata miatt feljelentették, mert ez szintén bűncselekménynek számít.

Egy Bujanovac környéki ember szintén februárban tett bejelentést arról, hogy egy afganisztáni migráns meglökte őt a befogadó központ közelében.

Az ügyészség az esettel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem történt bűncselekmény, ezért a migránst szabálysértés miatt vonják felelősségre a közrend és a nyugalom megzavarásával kapcsolatos törvény alapján.

Dél-szerbiai sajtójelentések szerint a múlt év végén négy település – Žuželjica, Ljiljance, Božinjevac és Levosoje – lakosai panaszt tettek a rendőrségen a bevándorlók magatartása miatt.

Ennek következtében fokozódott a járőrtevékenység a térségben, és a bujanovaci rendőrök rendszeres találkozókat tartanak a helyi közösségek képviselőivel, hogy tisztában legyenek a felmerülő problémákkal és a térségben jelentkező kockázatokkal.

Sok hasonlóság lehet Bujanovac és Magyarkanizsa, vagy esetleg Szabadka között, egy jelentős különbség azonban van: a migránsok szempontjából az egyik a bejövő, a másik pedig a kimenő határnál van.

Ennek következtében akik megjelennek Bujanovacban, azok minden bizonnyal előbb vagy utóbb feltűnnek Magyarkanizsán vagy Szabadkán.

És lehet, hogy nem egyszer, hanem többször is.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei bíróság elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava