Connect with us

Migráció

MIGRÁNSVÁLSÁG: Mi a hasonlóság Magyarkanizsa és a dél-szerbiai Bujanovac között?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bujanovac
Listen to this article

Nemcsak Magyarkanizsán okoznak gondot a migránsok, hanem a dél-szerbiai Bujanovac térségében is, ahol szintén félnek tőlük. Az ottani önkormányzat fokozottabb ellenőrzést szeretne a migránsok felett, és ott is követelik a migránsok mozgásszabadságának korlátozását. A szerbiai menekültügyi hivatal helyi képviselője az egyik lépést támogatja, a másik esetben viszont a vonatkozó törvény miatt tehet nem semmit.

Jobb közvilágítást!

Bujanovac és Preševo a macedón határ közelében van, mindkét városban befogadó központ működik, az egyikben kisebb, a másikban nagyobb. Bujanovacban mintegy 260 migráns ellátásáról gondoskodnak.

A szerb rendőrök általában ebbe a két városba – főleg Preševóba – viszik vissza azokat migránsokat, akik a horvát határnál lévő Šid térségében, vagy éppenséggel valamelyik magyar átkelőnél követnek el valamit, amit már nagyon nem kellett volna.

A migránsok azonban nemcsak az északi, hanem a déli országrészben is félelmet keltenek a helyi lakosságban. Bujanovacból is több panasz érkezik a migránsok viselkedésére.

Stojanča Arsić járási elnökhelyettes kijelentette a Bujanovačke hírportálnak: a járás falvainak lakói sérelmezik, hogy esténként az iskolából kijövő gyerekek, vagy a munkából hazatérő nők elé kell menniük.

Arsić ezért kezdeményezte a helyi biztonsági testület összehívását, hogy intézkedéseket hozhassanak a Bujanovacban és környékén élő lakosság védelmére.

A járási elnökhelyettes az egyik intézkedésként bejelentette a közvilágítás javítását a kiemelt helyeken, amire 450 000 dinárt (720 ezer forintnak megfelelő összeget) különítenek el.

Arsić egyúttal követeli a bujanovaci befogadó központban lévő migránsok ki- és belépésnek szigorúbb ellenőrzését.

Slobodan Savović, a szerbiai menekültügyi hivatal délkelet-szerbiai koordinátora úgy nyilatkozott a “Južne vesti” (Déli hírek) című hírportálnak, hogy kitűnő lépésnek tartja a községi vezetés gyors reagálását a helyzetre.

– Sokkal jobb most, mint akkor, amikor a probléma eszkalálódik, ha eszkalálódik. A menedékjogról és a külföldiekről szóló törvény szerint Szerbiában nyílt típusú befogadó központok vannak, ezért a menekültügyi hivatal nem korlátozhatja a migránsok mozgásszabadságát. Van belső nyilvántartásunk arról, hogy hányan léptek be és ki. A bujanovaci lakosoknak viszont tisztában kell lenniük azzal, hogy annál sokkal jobb, hogy van a városban befogadó központ, mint hogy a migránsok az utcákon legyenek.

A nők zaklatásával kapcsolatban Savović azt mondta, hogy tudomása szerint az egyik migráns cigarettát kért két hölgytől, akik ettől megijedtek.

A koordinátor úgy gondolja, hogy egészen más lesz a helyzet, hogy ha “megvilágítják” az utat, ahol az eset történt.

Rendőrségi ügyek

A rendőrség szerint az utóbbi időben két bűncselekmény és egy szabálysértés történt a bujanovaci községben (járásban).

Idén januárban egy bevándorló belerúgott egy autóba, ami a polgári törvénykönyv szerint bűncselekménynek számít, hiszen más vagyonának megrongálásáról vagy megsemmisítéséről van szó. Emiatt bűnvádi eljárás indult ellene.

Egy másik esetben egy migráns beült egy autóba, és elhajtott vele, a rendőrség azonban elfogta, a gépkocsit pedig visszaadta a tulajdonosnak.

A gyanúsítottat más járművének jogosulatlan használata miatt feljelentették, mert ez szintén bűncselekménynek számít.

Egy Bujanovac környéki ember szintén februárban tett bejelentést arról, hogy egy afganisztáni migráns meglökte őt a befogadó központ közelében.

Az ügyészség az esettel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem történt bűncselekmény, ezért a migránst szabálysértés miatt vonják felelősségre a közrend és a nyugalom megzavarásával kapcsolatos törvény alapján.

Dél-szerbiai sajtójelentések szerint a múlt év végén négy település – Žuželjica, Ljiljance, Božinjevac és Levosoje – lakosai panaszt tettek a rendőrségen a bevándorlók magatartása miatt.

Ennek következtében fokozódott a járőrtevékenység a térségben, és a bujanovaci rendőrök rendszeres találkozókat tartanak a helyi közösségek képviselőivel, hogy tisztában legyenek a felmerülő problémákkal és a térségben jelentkező kockázatokkal.

Sok hasonlóság lehet Bujanovac és Magyarkanizsa, vagy esetleg Szabadka között, egy jelentős különbség azonban van: a migránsok szempontjából az egyik a bejövő, a másik pedig a kimenő határnál van.

Ennek következtében akik megjelennek Bujanovacban, azok minden bizonnyal előbb vagy utóbb feltűnnek Magyarkanizsán vagy Szabadkán.

És lehet, hogy nem egyszer, hanem többször is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava