Connect with us

Migráció

SZABADKAI FELKELÉS: Migránsok menjetek haza, ezt követelték a szabadkai tüntetők

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

su1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Migránsellenes tüntetést tartottak Szabadkán a Szabadka Egyesült Polgárai elnevezésű Facebook-csoport szervezésében. A szervezők már a megmozdulás előtt rámutatnak arra, hogy “az iszlamisták megsértik a szerb alkotmányt és a szerb törvényeket, miközben a rendőrség nem tesz semmit”. A Voice vajdasági kutató-elemző központ és több civil szervezet idegengyűlölőnek nevezte az említett csoportot.

A

Körülbelül ötszáz helyi lakos vett részt a Szabadka belvárosában tartott felvonuláson, amelynek résztvevői azt üzenték a belgrádi hatóságoknak, hogy nem szeretnének migránsokat látni Szabadka utcáin és a város környékén.

A megmozdulás szervezői szerint a migránsok száma folyamatosan növekszik, és ezért az emberek nem érzik jól magukat a saját városukban.

– A gyermekeink már nem játszhatnak a játszótereken, mert ott migránsok vannak, nem mehetnek egyedül iskolába, a migránsok betörnek az otthonainkba, feltüzelik a bútorokat, és ellopják, ami a kezük ügyébe kerül. Ez már elviselhetetlen, ezért kérjük a hatóságoktól, hogy a migránsokat vigyék el a befogadó központokba, vessék orvosi vizsgálat alá őket, és ne sétáljanak ellenőrzés nélkül az utcákon

– jelentette ki Saša Demić a megmozdulást szervező informális Facebook-csoport nevében.

A felvonulás résztvevői azt is követelték, hogy Szerbia zárja le határait a migránsok előtt.

A nyílt levél

A résztvevők a megmozdulásról nyílt levelet küldtek a városi, a tartományi és a köztársasági hatóságoknak, amelyben kérték, hogy a migránsokat vegyék nyilvántartásba, vagyis végezzék el a regisztrálásukat.

– Betörnek az elhagyott és a lakott házakba egyaránt. Zaklatják a polgárokat, a nőket és a gyermekeket. Követeljük, hogy a hatóságok tartsák mederben és korlátozzák ezeknek a csoportoknak a mozgását, amíg Szabadkán, a környékén és Szerbiában tartózkodnak.

A demonstráció résztvevői a nyílt levélben azt is követelték, hogy a szerbiai hatóságok naponta tegyék közzé, hogy hány migráns lépte át az ország határait, és tette be a lábát Szerbiába.

– Tegyék közzé, hogy az újonnan érkezőknek vannak-e személyi dokumentumaik, létezik-e nyilvántartás arról, hogy kikről van szó, és honnan jöttek. Ezeknek a személyeknek átmeneti szállást kell biztosítani olyan épületekben, ahol megfelelő ellátást kaphatnak, ha már beengedték őket Szerbiába.

A tüntetés résztvevői a nyílt levélben közölték, hogy nem zavarja őket a migránsok jelenléte a kollektív szállásokon, de az nem tetszik nekik, hogy a migránsok „katonai alakzatokba fejlődve” mozognak a városban.

A demonstráció körülbelül negyvenöt percig tartott, és incidensek nélkül zajlott le.

Ez volt az első migránsellenes tüntetés Szabadkán, amelyet a Szabadka Egyesült Polgárai elnevezésű Facebook-csoport szervezett, ám nem tudni, hogy lesz-e még hasonló jellegű megmozdulás.

A szerb elnök álláspontja

Aleksandar Vučić a szabadkai megmozdulás előtt egy héttel kijelentette, hogy Szerbiának semmilyen problémája sincs a migránsokkal, és ezt a témát a „modern fasiszták” generálják, akik ezzel akarják megalázni Szerbiát a világban.

A szerb elnököt az dühítette fel, hogy Boško Obradović, az “erőteljesen jobboldali” Dveri (Oltárajtó) elnevezésű párt vezetője kijelentette, hogy olyan migrációs politikát szeretnének, amilyet Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország folytat.

Nem sokkal később Belgrád utcáin megjelent a magát „népi járőröknek” nevező csoport, és arra figyelmeztette a migránsokat, hogy rosszul járnak, ha bármilyen hülyeséget csinálnak, például kikezdenek a szerb nőkkel, vagy ha szerbeket bántalmaznak.

Ezen Vučić annyira felhergelte magát, hogy „fasiszta ganéknak” nevezte a csoport tagjait.

A csoport vezetője ellen pillanatok alatt feljelentést tett a szerb rendőrség „nemzeti, faji és vallási gyűlölet szításának bűncselekménye miatt”.

Horvátország

6-OS VILLAMOS: Gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítéltek egy pakisztáni migránst Horvátországban +18!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

6-os, 6-os villamos, gyilkos
GYILKOSSÁG A HATOS VILLAMOSON: Megszületett az elsőfokú ítélet annak a migránsnak az ügyében, aki Zágrábban megölt egy helyi lakost (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Nem múlott el incidens nélkül az ítélethirdetés. A Velika Gorica-i megyei elsőfokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy pakisztáni migránst, aki 2017-ben még kiskorúként érkezett Szerbia érintésével Horvátországba. Menedékkérelmét a horvát hatóságok jóváhagyták, így legálisan tartózkodott az országban, de egyébként sem tudták volna azonnali hatállyal kiutasítani, mert a vonat levágta az egyik lábát.

Gyilkosság a 6-os villamoson

A gyilkosság – amely miatt ítélkeztek felette – 2021 szeptember 18-án, a reggeli órákban történt Újzágrábban (Novi Zagreb), ahol Muhammad Shahzad vitába keveredett egy 52 éves horvát férfival az ottani 6-os villamoson.

A vita tettlegességig fajult, ami során Shahzad egy konyhakéssel hátulról nyakon szúrta Siniša V.-t, aki a helyszínen meghalt.

Ezt követően a pakisztáni migráns horvátországi hölgyismerősének segítségével repülőjegyet szerzett, és még aznap Rómába utazott, vagyis elhagyta az országot. A 40 eurós jegyet, és a 240 kunás Covid-tesztet az említett ismerőse fizette ki neki, akiről később még szó lesz, mert ő a történet szerves része.

A horvát rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki Shahzad ellen, miután a környező térfigyelő kamerák felvételeit átnézve megállapították a gyilkos személyazonosságát, merthogy egy régi típusú villamosról van szó, amelyen nem volt kamera.

A horvát elfogatóparancs alapján az olasz hatóságok Firenze környékén tartóztatták le az elkövetőt, aki szökése óta talán ruhát sem váltott.

A tartózkodási helyét annak köszönhetően sikerült beazonosítani, hogy két hónappal a gyilkosság után bekapcsolta a telefonját.

A bíróságon Shahzad azzal védekezett, hogy a kést önvédelemből használta, ami azonban elutasításra került, mert a bizonyítékok arra engedtek következtetni, hogy nem volt szükség védekezésre, illetve a szükséges védekezés túllépésére.

A bíróság véleménye szerint a gyilkos önvédelemről szóló állításának ellentmond, hogy a sértett háttal volt neki a szúrás pillanatában, és nem volt nála semmilyen fegyver, ami egyértelműen cáfolja, hogy támadólag lépett fel.

6-os villamos, 6-os, gyilkos

AKKUMULÁLÓDOTT STRESSZ? Muhammad Shahzad bilincsben (Screenshot)

Shahzad egyetlen szúrással ölte meg áldozatát, ez a szúrás azonban olyan erős volt, hogy a kés 14 centiméterre hatolt be az áldozat testébe, amit a bíróság súlyosbító körülményként vett számításba, a szúrás ereje ugyanis nagyfokú agresszióra utal.

A szúrást követően a kés pengéje benne maradt az áldozat testében, a műanyagból készült nyele pedig a villamos lépcsőjére esett.

A bíróság azt is súlyosbító körülménynek tekintette, hogy az elkövető repülőjegyet szerzett, és még aznap távozott az országból, ami jogi értelmezés szerint azt jelzi, hogy megpróbált kibújni a felelősség alól.

Nehéz migránskora volt

Enyhítő körülménynek minősült viszont, hogy a pakisztáni férfi egy ideig a jogszabályoknak megfelelő életet élt, és hogy nehéz élete, vagyis úgymond „nehéz migránskora” volt, mielőtt Horvátországba érkezett, ahol elvesztette az egyik lábát.

Shahzad elmondta, hogy 2016-ban hagyta el Pakisztánt, útközben a halál különböző formáinak szemtanúja volt, anikor Iránon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Horvátországba érkezett, ahol végül menedéket és papírokat kapott.

Ezt azonban az előzte meg, hogy három napos szerbiai és horvátországi folyamatos gyaloglás után Vinkovcenál (Vinkovci) négy társával együtt egy mozgó vonatra akart felugrani, de kapaszkodás közben megcsúszott a keze és a vonat alá esett, akárcsak az egyik társa is, akinek a fejét vágták le a kerekek, neki viszont a bal lába veszett oda, a jobb lába pedig roncsolódott.

Ezt követően négy hónapig volt kórházban, majd a zágrábi befogadó központban tartózkodott, a menedékjog megszerzését követően szociális lakást is kapott, de a végén mégis egy hajléktalanszállón kötött ki, hat hónapig egy étteremben dolgozott, de utána elbocsátották.

A bírósági elmeorvosi szakértő szerint – akivel a vádlott nem működött együtt – előfordulhat, hogy az elkövető esetében „akkumulálódott stressz” állt elő, és az válthatott ki ilyen erős reakciót.

Shazhad még kiskorú volt, amikor a gyermekvédelmi központban megismerte Sunčana P.-t, aki önkéntesként horvátul tanította a migránsokat, később pedig segített neki a szökésben, arról nem is beszélve, hogy a „gyilkos fegyver” is az ő konyhájából származott.

Sunčana P.-re nagy hatással volt Shazhad nehéz migránskora, és amikor a gyilkosság előtt három nappal megkereste őt, hogy segítsen neki lakást találni, a nő és az édesanyja is jóindulattal fogadta.

A pakisztáni migráns az első éjszakát a nő autójában töltötte, a következőt pedig már minden bizonnyal a lakásukban, amely mindössze 200 méterre volt a gyilkosság helyszínétől.

Szeptember 18-án, amikor elhagyta „vendéglátója lakását, Shazhad magával vitte a kék színű, fröccsentett műanyag nyelű konyhakést, amellyel aztán a villamoson leszúrta az áldozatát.

Letartóztatásakor a pakisztáni férfi ugyanazokat a ruhákat viselte, mint a bűncselekmény elkövetésekor, lábán is ugyanaz a teniszcipő volt, amelyről még a vérnyomokat sem távolította el, amelyek a 6-os villamoson elkövetett gyilkosság alkalmával kerültek rá.

Incidens a bíróságon

A Velika Gorica-i ítélethirdetésen részt vehettek az áldozat hozzátartozói is, ami eleve magában hordozta a konfliktusos szituáció kialakulásának veszélyét.

– Átkozott gyilkos! Az én gyerekem a sírban, te meg kijössz

– kiáltotta oda neki az 52 éves áldozat édesanyja, aki nemcsak a fia, hanem a saját sorsa miatt is el volt keseredve.

– Ez a börtönben vigasztalódik, ott kap ebédet, nekem meg a nyugdíjamból kell megvennem magamnak az ételt

– méltatlankodott az idős asszony, amikor az elsőfokon elítélt pakisztáni férfit kivezették a teremből, hogy visszavigyék a börtönbe, ahol cirka tíz évet tölt, mert a vizsgálati fogságot leszámítják a büntetésből.

A horvát médiában negatív hangvételű kommentárok is napvilágot láttak, a Večernji list egyik cikkéhez kapcsolódó bejegyzés szerzője azzal vádolta meg a Béketanulmányok Központja (Centar za mirovne studije) nevet viselő civil szervezetet, hogy őket terheli a felelősség Siniša V. haláláért, mert ők látták vendégül a gyilkost, tőlük kapta a konyhakést, a bíróságon pedig úgy tanúskodtak, hogy a pakisztáni férfi állítólagos lelki problémái miatt minél enyhébb büntetést kapjon.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava