BIHÁCSI TUDÓSÍTÁS: Bezárják a “sáros poklot”, ha minden igaz

Utolsó módosítás:

Megszületett a megállapodása a boszniai-hercegovinai belbiztonsági miniszter és az Una-Sana Kanton kormánya között a vučjaki tábor bezárásáról. A Bihácstól mintegy öt kilométerre lévő tábor maga volt a sáros pokol. Bihácsban a megállapodás nem éreztette a hatását, a város továbbra is tele van migránsokkal, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) ugyanis még további két tábort működtet a városban. Azokba azonban lehetetlen bejutni az IOM szarajevói központjának az engedélye nélkül.

A Bira nem bír el több migránst

A bihácsi Bira befogadó központ környékén a déli órákban semmi rendkívülit sem lehetett tapasztalni.

A kerítésen kívül-belül migránsok. Akik korábban “lakhatási engedélyt” kaptak, azok belül voltak, a többiek viszont kívül ólálkodtak.

A hőmérséklet elérheti akár a mínusz 20 fokot is.

A kerítésen kívül ácsorgók szeretnének bejutni a Birába, mert a “lakhatási engedély” azzal járna, hogy a téli hónapokban fedél lenne a fejük felett. És néha enni is kapnának.

Bihács térségében nagyon hidegek a telek, a hőmérséklet elérheti akár a mínusz 20 fokot is, ezért nem tanácsos a szabad ég alatt aludni.

A bihácsi Bira befogadó központ

A Nemzetközi Migrációs Szervezet által működtetett befogadó központ azonban már hónapokkal ezelőtt megtelt, új lakókat azóta nem vesznek fel a Birába.

Ezért a vučjaki táborból nem is a Birába viszik a migránsokat, hanem várhatóan a Szarajevó közelében lévő Blažuj laktanyába.

Ebben állapodott meg Bosznia-Hercegovina belbiztonsági minisztere és az Una-Sana Kanton miniszterelnöke miniszterelnöke, amit a Bira körül ólálkodók a déli órákban még nem tudtak.

Intenzíven dolgozunk a Blažuj laktanya felszerelésén, és nagyon hamarosan elkészülünk vele. A jövő hét végére a vučjaki tábort bezárjuk

– mondta Dragan Mektić belbiztonsági miniszter, aki ennél tovább is ment.

Elkészültek a tervek a (Velika Kladusában lévő) Miralban és a Birában tartózkodó migránsok áthelyezésére is. Egy nagyobb átmeneti központot hozunk létre, hogy lehetővé tegyük a városi közösségek működését.

Ez azt jelentené, hogy a bosznia-hercegovinai hatóságok a migránsok jó részét eltávolítanák a horvát határ közeléből.

A “sáros pokol” eltűnik

A bosznia-hercegovinai belbiztonsági miniszter arról is beszélt, hogy a vučjaki táborból eltávolítják a sátrakat, és megtisztítják a terepet, hogy esély se maradjon a visszatérésre.

Nem mintha bárki is szívesen ment volna oda, az első migránsokat éppen a helyi hatóságok terelték a vučjaki táborba.

Most viszont a migránsok nem akarnak távozni. Nekik a pokol is jobb annál, mint hogy visszafelé menjenek.

A migránsok azért vonakodnak, mert távolabb kerülnek a horvát határtól, ha a Szarajevóba közelében lévő Blažuj laktanyába viszik őket vissza.

A migránsoknak a pokol is jobb annál, mint hogy visszafelé menjenek.

Mektić azonban kijelentette, hogy nem foglalkoznak azzal, mit szeretnének a migránsok, mert ők illegálisan tartózkodnak Bosznia-Hercegovinában, ezért nem mondhatják meg, hogy hol szeretnének lenni, és nem szólhatnak bele a hatóságok dolgába.

Mustafa Ružnić a kantonális kormány vezetője örül, hogy végre létrejött a megállapodás, és megoldódik a vučjaki tábor és a többi központ kérdése.

A cazini Sedra és a bihácsi Borići befogadó központ, amelyekben a veszélyeztetett kategóriákba tartozó migránsok élnek, jól működik. A gyerekek iskolába járnak, amivel mi az Una-Sana Kantonban példát mutatunk

– mondta a kormányfő, aki azt reméli, hogy a migránsok újabb hulláma már nem veszélyezteti a kantonját.

Van valamennyi időnk arra, hogy felkészüljünk az újabb migránshullámra. Addig azonban létre kellene hozni az átmeneti központot, ahova a migránsokat irányíthatnánk, amivel csökkene a Bihácsra és a Velika Kladušára nehezedő nyomás.

Ružnić úgy nyilatkozott, hogy a migránsok Szarajevóba történő átszállításába bevonják az Una-Sana Kanton rendőrségét, az autóbuszokat viszont a bosznia-hercegovinai belbiztonsági minisztérium biztosítja.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!