Connect with us

Horvátország

ORBÁN VIKTOR: Az eszéki csapat néhány éven belül akár horvát bajnok is lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tett a horvátországi Eszéken, az Osijek labdarúgó klubnál, ahol Ivan Meštrović az egyesület elnöke, és egyben kisebbségi társtulajdonosa fogadta. A jelenleg a horvát bajnokság harmadik helyén álló NK Osijek hivatalos honlapja szerint a találkozón jelen voltak a csapat játékosai, a szakmai stáb, valamint a klub második csapatának labdarúgói is. Orbán Viktor elégedetten beszélt arról, amit a klubnál tapasztalt.

Együttműködés a Puskás Akadémiával

Az eszéki klub magyar többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzletember, a Puskás Akadémia elnöke. Orbán Viktor az eszéki klubnál külön kitért arra, hogy annak idején az eszéki labdarúgó projektet támogathatónak ítélte, és ahogy azt tapasztalja, az ügy jó irányba halad.

– Örömmel vettem, hogy így fogadtak egy ilyen patinás klubnál, mint amilyen az önöké. Tíz esztendeje már jártam itt a Puskás Akadémia utánpótlás csapataival, és már akkor megismerkedhettem az itteni edzőkkel, klubvezetőkkel. Akkor még jóval kisebb egyesületről beszélhettünk a mai viszonyokhoz képest, fenntartani sem volt könnyű. Megismertem az akkori nehéz helyzetet, és ahhoz képest mára a közös munkának köszönhetően teljesen más szintre emeltük a város futballját olyanra, amilyet Eszék megérdemel.

Az eszéki klub honlapja hosszabban idézi a magyar kormányfő szavait az NK Osijek talpra állításáról.

– Gyors sikerre nem számítottam, de néhány fontos és biztató dologra hamar felfigyeltem. Horvátországban a labdarúgó utánpótlásban sokkal hamarabb beérnek a fiatalok, mint Magyarországon, és sokkal korábban mutatkozhatnak be az első csapatban. Ezért is kértünk fel két edzőt önöktől, hogy a Puskás Akadémián is megmutathassák, hogyan kell dolgozni az utánpótlásban. Kiderült, hogy ennek az együttműködésnek van jövője és, az is, hogy a horvátok sokkal nyitottabbak a közös munkára, mint azt korábban gondoltuk. Fontos volt persze, azt is bizonyítanunk, hogy nem kisajátítani szeretnénk a klubjukat, sokkal inkább segíteni. Nem volt persze, könnyű mindennek a módját megtalálni, ezért is szeretném mindenkinek megköszönni, aki ebben részt vett és valamilyen formában segített, külön is Meštrović úrnak, aki horvát részről ennek a munkának az élére állt.


A horvátok született tehetségek a futballban

Az eszéki klub honlapjának beszámolója szerint új szurkolója van a csapatnak, nem is akármilyen. Erről Orbán Viktor maga beszélt.

– Elkezdhettük ezt a munkát és azt mondhatom, hogy azóta az NK Osijek szurkolójává is váltam. Különösképpen érdekel az itteni utánpótlás helyzete, és azt mondhatom, a horvátok született tehetségek a futballban, ezért is a legfontosabb az itteni labdarúgó-akadémia helyzete. Vagyis az új utánpótlás-központot gondoltuk a legfontosabbnak az önök számára, de később aztán Ivan Meštrović felvetette egy új stadion tervét is. Ez sokkal nehezebb ügynek tűnt, de úgy látom, itt mindennél fontosabb, hogy igazi nagy klubot hozzanak létre.

Az eszékiek 2017 nyara óta minden évben szerepeltek az Európa-liga selejtezőjében, két évvel ezelőtt a Luzernt és az eindhoveni PSV-t is felülmúlták. Tavaly a Rangers, idén a CSZKA Szófia állította meg a csapatot a második számú európai kupasorozat második selejtezőkörében.

A klub egy magyar játékost is foglalkoztat: Kleinheisler László épp a minap kezdte újra a teljes értékű edzéseket sérülése után.

Az eszéki egyesület játékosaként kezdte a pályafutását Davor Davor Šuker, a horvátok vb-gólkirálya is, aki jelenleg a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, és gyakori vendég az eszéki mérkőzéseken.

Több pénzre van szükség

A magyar miniszterelnök kitért az Osijek jelenlegi helyzetére és a további lehetőségekre is.

– Azokkal az anyagi forrásokkal, amelyekkel a klub most gazdálkodhat, nem reális azt feltételezni, hogy horvát bajnoki címet szerezzen az egyesület, de Ivan azt mondta nekem, hogy a közeljövőben ez a cél. Először is meg kell teremteni a feltételeket, az után gondolkodhatunk a bajnoki címről. Ha elsők lesznek, akkor lesz itt pénz, mindenki elégedett és szerencsés lesz. Ez legyen a cél, mert ez a hab a tortán. Biztosíthatom Önöket, hogy én továbbra is kedvelem ezt a klubot. Mindent figyelemmel kísérek, és biztos vagyok abban, hogy az Osijek a következő idényben Európában újra eredményes lesz.

Orbán Viktor mindehhez hozzátette:

– Horvátország és Magyarország együttműködése a sportban megnyitja az ajtót mást területeken is, ezért is támogatom ezt a projektet, mert ezzel nemcsak a sportot segítjük, hanem más lehetőségek előtt is kitárjuk az ajtót. Ezért is örültem például annak, hogy a horvát futballválogatott budapesti vendégjátéka alkalmával a horvát himnusz taktusai alatt nem hallottunk füttyszót, mint ahogy Splitben sem a magyar himnusz közben, jóllehet mindenféle hangot lehetett hallani a mérkőzés előtt. A sportban persze, egymás ellen játszunk a pályán, de tiszteljük egymást, de az eszékihez hasonló ügyekben viszont együttműködünk. Biztos vagyok abban, hogy ez mind Horvátországnak, mind Magyarországnak hasznos lesz.


A társtulajdonos, Ivan Mestrovic is szólt a közös munkáról. Ennek során megjegyezte, hogy az eszéki stadion, a Gradski vrt (Városliget) büszke lehet arra, hogy ilyen rangos személyt fogadhatott.

– Hálás vagyok Viktornak azért, hogy klubunk legismertebb szurkolója. Egyben szeretném azt is megköszönni, hogy Eszéket érdemesnek tartotta a fiatalok és a sport fejlődése végett egy ilyen projekt kivitelezésére. Egyben jó barátomnak, Mészáros Lőrincnek is kifejezném hálámat, aki szintén elhivatottan dolgozik a klubért. Biztos vagyok abban, hogy az Osijek még a mostaninál is sikeresebb lehet, nem csak a labdarúgásban, de más sportágakban is. Még egyszer szeretném megköszönni, hogy ilyen baráti, a sporton is túlmutató kapcsolatban végezhetjük a feladatunkat.

Ivan Meštrović végezetül hangsúlyozta: Eszék Európa egy olyan szeglete lehet, ahol valóban eltűnhetnek a határok.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava