Connect with us

Horvátország

ORBÁN VIKTOR: Az eszéki csapat néhány éven belül akár horvát bajnok is lehet

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban mestrovic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tett a horvátországi Eszéken, az Osijek labdarúgó klubnál, ahol Ivan Meštrović az egyesület elnöke, és egyben kisebbségi társtulajdonosa fogadta. A jelenleg a horvát bajnokság harmadik helyén álló NK Osijek hivatalos honlapja szerint a találkozón jelen voltak a csapat játékosai, a szakmai stáb, valamint a klub második csapatának labdarúgói is. Orbán Viktor elégedetten beszélt arról, amit a klubnál tapasztalt.

Együttműködés a Puskás Akadémiával

Az eszéki klub magyar többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzletember, a Puskás Akadémia elnöke. Orbán Viktor az eszéki klubnál külön kitért arra, hogy annak idején az eszéki labdarúgó projektet támogathatónak ítélte, és ahogy azt tapasztalja, az ügy jó irányba halad.

– Örömmel vettem, hogy így fogadtak egy ilyen patinás klubnál, mint amilyen az önöké. Tíz esztendeje már jártam itt a Puskás Akadémia utánpótlás csapataival, és már akkor megismerkedhettem az itteni edzőkkel, klubvezetőkkel. Akkor még jóval kisebb egyesületről beszélhettünk a mai viszonyokhoz képest, fenntartani sem volt könnyű. Megismertem az akkori nehéz helyzetet, és ahhoz képest mára a közös munkának köszönhetően teljesen más szintre emeltük a város futballját olyanra, amilyet Eszék megérdemel.

Az eszéki klub honlapja hosszabban idézi a magyar kormányfő szavait az NK Osijek talpra állításáról.

– Gyors sikerre nem számítottam, de néhány fontos és biztató dologra hamar felfigyeltem. Horvátországban a labdarúgó utánpótlásban sokkal hamarabb beérnek a fiatalok, mint Magyarországon, és sokkal korábban mutatkozhatnak be az első csapatban. Ezért is kértünk fel két edzőt önöktől, hogy a Puskás Akadémián is megmutathassák, hogyan kell dolgozni az utánpótlásban. Kiderült, hogy ennek az együttműködésnek van jövője és, az is, hogy a horvátok sokkal nyitottabbak a közös munkára, mint azt korábban gondoltuk. Fontos volt persze, azt is bizonyítanunk, hogy nem kisajátítani szeretnénk a klubjukat, sokkal inkább segíteni. Nem volt persze, könnyű mindennek a módját megtalálni, ezért is szeretném mindenkinek megköszönni, aki ebben részt vett és valamilyen formában segített, külön is Meštrović úrnak, aki horvát részről ennek a munkának az élére állt.


A horvátok született tehetségek a futballban

Az eszéki klub honlapjának beszámolója szerint új szurkolója van a csapatnak, nem is akármilyen. Erről Orbán Viktor maga beszélt.

– Elkezdhettük ezt a munkát és azt mondhatom, hogy azóta az NK Osijek szurkolójává is váltam. Különösképpen érdekel az itteni utánpótlás helyzete, és azt mondhatom, a horvátok született tehetségek a futballban, ezért is a legfontosabb az itteni labdarúgó-akadémia helyzete. Vagyis az új utánpótlás-központot gondoltuk a legfontosabbnak az önök számára, de később aztán Ivan Meštrović felvetette egy új stadion tervét is. Ez sokkal nehezebb ügynek tűnt, de úgy látom, itt mindennél fontosabb, hogy igazi nagy klubot hozzanak létre.

Az eszékiek 2017 nyara óta minden évben szerepeltek az Európa-liga selejtezőjében, két évvel ezelőtt a Luzernt és az eindhoveni PSV-t is felülmúlták. Tavaly a Rangers, idén a CSZKA Szófia állította meg a csapatot a második számú európai kupasorozat második selejtezőkörében.

A klub egy magyar játékost is foglalkoztat: Kleinheisler László épp a minap kezdte újra a teljes értékű edzéseket sérülése után.

klenheisler

Az eszéki egyesület játékosaként kezdte a pályafutását Davor Davor Šuker, a horvátok vb-gólkirálya is, aki jelenleg a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, és gyakori vendég az eszéki mérkőzéseken.

Több pénzre van szükség

A magyar miniszterelnök kitért az Osijek jelenlegi helyzetére és a további lehetőségekre is.

– Azokkal az anyagi forrásokkal, amelyekkel a klub most gazdálkodhat, nem reális azt feltételezni, hogy horvát bajnoki címet szerezzen az egyesület, de Ivan azt mondta nekem, hogy a közeljövőben ez a cél. Először is meg kell teremteni a feltételeket, az után gondolkodhatunk a bajnoki címről. Ha elsők lesznek, akkor lesz itt pénz, mindenki elégedett és szerencsés lesz. Ez legyen a cél, mert ez a hab a tortán. Biztosíthatom Önöket, hogy én továbbra is kedvelem ezt a klubot. Mindent figyelemmel kísérek, és biztos vagyok abban, hogy az Osijek a következő idényben Európában újra eredményes lesz.

Orbán Viktor mindehhez hozzátette:

– Horvátország és Magyarország együttműködése a sportban megnyitja az ajtót mást területeken is, ezért is támogatom ezt a projektet, mert ezzel nemcsak a sportot segítjük, hanem más lehetőségek előtt is kitárjuk az ajtót. Ezért is örültem például annak, hogy a horvát futballválogatott budapesti vendégjátéka alkalmával a horvát himnusz taktusai alatt nem hallottunk füttyszót, mint ahogy Splitben sem a magyar himnusz közben, jóllehet mindenféle hangot lehetett hallani a mérkőzés előtt. A sportban persze, egymás ellen játszunk a pályán, de tiszteljük egymást, de az eszékihez hasonló ügyekben viszont együttműködünk. Biztos vagyok abban, hogy ez mind Horvátországnak, mind Magyarországnak hasznos lesz.


A társtulajdonos, Ivan Mestrovic is szólt a közös munkáról. Ennek során megjegyezte, hogy az eszéki stadion, a Gradski vrt (Városliget) büszke lehet arra, hogy ilyen rangos személyt fogadhatott.

– Hálás vagyok Viktornak azért, hogy klubunk legismertebb szurkolója. Egyben szeretném azt is megköszönni, hogy Eszéket érdemesnek tartotta a fiatalok és a sport fejlődése végett egy ilyen projekt kivitelezésére. Egyben jó barátomnak, Mészáros Lőrincnek is kifejezném hálámat, aki szintén elhivatottan dolgozik a klubért. Biztos vagyok abban, hogy az Osijek még a mostaninál is sikeresebb lehet, nem csak a labdarúgásban, de más sportágakban is. Még egyszer szeretném megköszönni, hogy ilyen baráti, a sporton is túlmutató kapcsolatban végezhetjük a feladatunkat.

Ivan Meštrović végezetül hangsúlyozta: Eszék Európa egy olyan szeglete lehet, ahol valóban eltűnhetnek a határok.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava