Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

KOSZOVÓ VÁLASZT: Előrehozott választások lesznek, feloszlatta magát a koszovói parlament

pristina kosovo

Olvasási idő: 2 perc

Feloszlatta magát a parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott előtt. A választásokra azért van szükség, mert Ramush Haradinaj kormányfő július közepén lemondott, miután kiderült, hogy a koszovói háborús bűnöket vizsgáló gyanúsítottként hallgatja meg. Haradinaj azzal indokolta a lépést, hogy a testület ne kormányfőjét hallgassa ki, hanem egy magánembert. Az előrehozott választások miatt tovább csúszhat a párbeszéd Szerbia és Koszovó között. Kérdés, hogy idén egyáltalán folytatják-e?

Megszavazták

A hatodik koszovói parlament feloszlatásához a 120 tagú képviselőházban kétharmados többségre volt szükség, végül a minimális 80 helyett 89-en voksoltak a feloszlatásra.

Az alkotmány szerint a választást legfeljebb 45 napon belül meg kell tartani,a sajtó erre a legvalószínűbbnek az október 6-i dátumot tartja.

koszovói elnök közölte, hogy hamarosan közzéteszi a választások időpontját.

Koszovóban legutóbb 2017 júniusában tartottak előrehozott választást, a belpolitikai viták miatt azonban a kormány csak három hónappal később alakult meg.

Haradinaj volt, van és lesz

Ramush Haradinaj júliusban visszavonhatatlan lemondást nyújtott be a koszovói kormányfői tisztségre. A Koszovóban Ramboként is emlegetett Haradinaj úgy nyilatkozott, hogy az “albán harcosok méltóságát” védi Hágában.

Haradinaj Hágában végül hallgatással védekezett, Prištinába visszatérve pedig folytatta kormányfői munkáját, amivel az nem értettet egyet, hiszen korábban már lemondott.

A volt miniszterelnök az előrehozott választáson is indulni kíván, és ismét szeretné elfoglalni a kormányfői posztot.

A parlamenti pártok már a parlamenti szavazás előtt komoly tárgyalásokba kezdtek a lehetséges koalíciókról.

Szinte biztosra vehető, hogy a Haradinaj által vezetett Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) együtt indul Shpend Ahmeti prištinai polgármester szociáldemokratáival (PSD).kosovo tachi haradinaj pacoli veseli

Lesz ellenzéki összefogás?

Korábban lehetetlennek tűnt, de a napokban egyre inkább körvonalazódik az ellenzéki összefogás is.

Lehetséges, hogy a választáson közösen vesz részt az ultranacionalista Vetevendosje (Önrendelkezés), valamint az Isa Mustafa korábbi miniszterelnök által vezetett Koszovói Demokrata Szövetség (LDK).

A pártok többsége abban viszont szinte teljes mértékben egyetértett, hogy nem kívánnak koalícióra lépni Hashim Thaçi pártjával

A Koszovói Demokrata Pártot (PDK) Thaçi alapította, és jelenleg vezeti.

Tovább késik a megbékélés

Az előrehozott választások tovább lelassítják Koszovó európai integrációját, és a Szerbiával 2013-ban megkezdett megbékélési folyamat sem folytatódhat a következő hónapokban.

szerb elnök szerint a kapcsolat rendezését célzó tárgyalások a választások és a miatt decembernél előbb várhatóan nem folytatódik a “békítő folyamat”.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: