Connect with us

Horvátország

STÁJER ŐRSÉG: Szlovén migránsellenes tábor a horvát határ közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Három napos táborozásra gyűjtötte össze követőit Andrej Šiško, aki két évvel ezelőtt alakította meg a Stájer Őrséget (Štajerska Varda). A tábor résztvevői fegyverutánzatokkal gyakoroltak a horvát határtól mindössze 20 kilométerre. Šiško elutasítja azokat a feltételezéseket, hogy félkatonai alakulatot hozott létre. A “szlovén vajdát” és csoportját Ljubljanában lesajnálják, a szlovén fővároson kívül viszont sokan örülnek annak, hogy végre van valaki, aki valami hasznosat tesz az országért.

Önszerveződés

Katonai egyenruhát viselő férfiak és nők láthatók azokon a fényképeken, amelyek bejárták a szlovén és a horvát sajtót.

A ljubljanai Delo riportot közölt a Stájer Őrség kiképző táboráról.

– A táborban önkéntesek gyakorlatoznak, akik elfogadják azt a véleményt, hogy a konfliktusok elkerülhetetlenek.

Ezt állítja legalábbis Andrej Šiško, a Stájer Őrség vezetője, aki szerint a csoportot nem lehet félkatonai alakulatnak tekinteni, mint ahogy azt sokan teszik.

A szlovén rendőrség főigazgatója és a szlovén igazságügyi minisztérium szerint ugyanakkor megengedhetetlen esetről van szó.

A szabadságát töltő szlovén miniszterelnök viszont azzal igyekezett lenyugtatni a kedélyeket, hogy “Szlovénia biztonságos ország”.

Magánterület

A tábor magánterületen létesült a Kozja kod Podčetrtka nevű mezőn, mindössze 20 kilométerre a horvát határtól.

Šiško a rendezvényt bejelentette a helyi rendőrségen, ahol engedélyezték a tevékenységet.

Az eseményen részt vett Novica Mihajlović, a Delo újságírója is, aki különösen aggasztónak tartotta, hogy a rendőrség egyetlen alkalommal sem szállt ki a helyszínre, és nem ellenőrizte, hogy mi folyik ott.

– További problémát jelent, hogy az emberek egy része álarcot viselt. Állításuk szerint azért húztak álarcot, hogy a munkahelyükön ne legyenek bajuk belőle, hogy részt vettek a táborozáson

– írta az újságíró, aki arra már nem kapott választ, hogy állami alkalmazottakról, esetleg katonákról vagy rendőrökről van-e szó.

Ki finanszírozza a Stájer Őrséget?

A Stájer Őrség állítólag havonta tart gyakorlatokat, ami pénzbe kerül, de az egyelőre nem világos, hogy ki finanszírozza az alakulatot.

A táborban tizenöt teljesen új sátor volt. Az őrség tagja szintén új, terepszínű ruhát viseltek, legalábbis a ruha felső részéről ezt lehetett feltételezni.

– A felső öltözet ujjára orosz zászló volt varrva, de ez nem kötelezően jelent származási országot, mert egy ilyen öltözékre mindenki azt varr, amit akar.

Šiško 2017 júniusában alapította a Stájer Gárdát, amelynek a nem hivatalos információk szerint több mint száz tagja van.

Saját kárán tanult

Andrej Šiško, a Stájer Őrség vezetője arról nem volt hajlandó beszélni, hogy a tábor megszervezése hozzátartozik-e a migránsok elleni harchoz, miután egyre több migráns jelenik meg Szlovéniában.

Sajtójelentések szerint Šiško ma sokkal okosabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a szlovén közösségi médiában megjelent egy hasonló gyakorlatozásról szóló beszámoló.

Azt a csoportot is Šiško vajda vezette, aki akkor arról beszélt, hogy

-nem engedi meg “a német forgatókönyv megismétlődését Szlovéniában”.

Ez utalás volt a migránsokra, akik nagy számban lepték el Németországot.

A nyilatkozat elhangzását követően Šiškót sürgősen letartóztatták, és nyolc hónapra ítélték, amiből hat hónapot le is töltött.

Migránsellenes csoportok Szlovéniában

Sajtójelentések szerint aligha téved az, aki szerint a Stájer Őrség a migránsellenes mozgalom része.

Ez a mozgalom egyre inkább erősödik Szlovéniában, mindenekelőtt a horvát határ mentén.

– Az illegális migránsok számának növekedése miatt a határmenti településeken “falusi őrségek alakulnak”, amelyeknek a tagjai bejárják a határt, és jelentik a rendőrségnek, ha valami gyanúsat látnak.

A falusi őrségek tagjai állítólag a Stájer Őrségben is szerepet vállalnak, de a határmenti járőrözést civil ruhában és fegyvertelenül végzik.

Brežicában megalakult a déli stájer határok biztosítását célul kitűző polgári kezdeményezés, amelynek egyik alapító tagja, Darko Pajk a Stájer Őrségben is aktív tag.

A brežicai polgári kezdeményes nem sokkal létrejöttét követően megállapította, hogy a szlovén rendőrség és katonaság nem képes hatékonyan megvédeni a Horvátország felőli határokat.

Ezért azt kérték a szlovén védelmi minisztériumtól, hogy a határ biztosításába vonják be a Stájer Őrséget is.

Mire jó a Facebook?

Hasonló szervezetek jöttek létre Črnomeljban és Ilirska Bistricában is a határ ellenőrzésére és az illegális migránsok mozgásának figyelésére.

– Ezek a szervezetek a Facebook segítségével fényképeket tesznek közzé azokról a gépkocsikról, amelyekről úgy vélik, hogy illegális migránsokat szállítanak.

A csoportok aláírásokat gyűjtenek, amelyekben ellenzik a befogadó központok létesítését Szlovéniában.

A szlovén rendőrség adata szerint az év első felében 5345 illegális migráns érkezett Szlovéniába Horvátországból és Olaszországból, ami 47%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Ki veszi komolyan a Stájer Őrséget?

A szlovének véleménye eltér a Stájer Őrségről attól függően, hogy az ország melyik részén említik meg őket.

– A fővárosban Šiškót és csapatát senki sem veszi komolyan, említésükkor az emberek csak legyintenek, lesajnálják és kinevetik őket.

Ljubljanától húsz kilométerre már egészen más a helyzet.

Vidéken még a tanult emberek is jóváhagyóan nyugtázzák a Stájer Őrséggel kapcsolatos híreket, és megjegyzik, hogy végre van valaki, aki tesz valami hasznosat az országért.

Fotók: DeloVédelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava