Connect with us

Horvátország

STÁJER ŐRSÉG: Szlovén migránsellenes tábor a horvát határ közelében

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stajer orseg stajer gárda stajerska varda
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Három napos táborozásra gyűjtötte össze követőit Andrej Šiško, aki két évvel ezelőtt alakította meg a Stájer Őrséget (Štajerska Varda). A tábor résztvevői fegyverutánzatokkal gyakoroltak a horvát határtól mindössze 20 kilométerre. Šiško elutasítja azokat a feltételezéseket, hogy félkatonai alakulatot hozott létre. A “szlovén vajdát” és csoportját Ljubljanában lesajnálják, a szlovén fővároson kívül viszont sokan örülnek annak, hogy végre van valaki, aki valami hasznosat tesz az országért.

Önszerveződés

Katonai egyenruhát viselő férfiak és nők láthatók azokon a fényképeken, amelyek bejárták a szlovén és a horvát sajtót.

A ljubljanai Delo riportot közölt a Stájer Őrség kiképző táboráról.

– A táborban önkéntesek gyakorlatoznak, akik elfogadják azt a véleményt, hogy a konfliktusok elkerülhetetlenek.

Ezt állítja legalábbis Andrej Šiško, a Stájer Őrség vezetője, aki szerint a csoportot nem lehet félkatonai alakulatnak tekinteni, mint ahogy azt sokan teszik.

A szlovén rendőrség főigazgatója és a szlovén igazságügyi minisztérium szerint ugyanakkor megengedhetetlen esetről van szó.

A szabadságát töltő szlovén miniszterelnök viszont azzal igyekezett lenyugtatni a kedélyeket, hogy “Szlovénia biztonságos ország”.

stajerska vrva

Magánterület

A tábor magánterületen létesült a Kozja kod Podčetrtka nevű mezőn, mindössze 20 kilométerre a horvát határtól.

Šiško a rendezvényt bejelentette a helyi rendőrségen, ahol engedélyezték a tevékenységet.

Az eseményen részt vett Novica Mihajlović, a Delo újságírója is, aki különösen aggasztónak tartotta, hogy a rendőrség egyetlen alkalommal sem szállt ki a helyszínre, és nem ellenőrizte, hogy mi folyik ott.

– További problémát jelent, hogy az emberek egy része álarcot viselt. Állításuk szerint azért húztak álarcot, hogy a munkahelyükön ne legyenek bajuk belőle, hogy részt vettek a táborozáson

– írta az újságíró, aki arra már nem kapott választ, hogy állami alkalmazottakról, esetleg katonákról vagy rendőrökről van-e szó.

Ki finanszírozza a Stájer Őrséget?

A Stájer Őrség állítólag havonta tart gyakorlatokat, ami pénzbe kerül, de az egyelőre nem világos, hogy ki finanszírozza az alakulatot.

A táborban tizenöt teljesen új sátor volt. Az őrség tagja szintén új, terepszínű ruhát viseltek, legalábbis a ruha felső részéről ezt lehetett feltételezni.

– A felső öltözet ujjára orosz zászló volt varrva, de ez nem kötelezően jelent származási országot, mert egy ilyen öltözékre mindenki azt varr, amit akar.

Šiško 2017 júniusában alapította a Stájer Gárdát, amelynek a nem hivatalos információk szerint több mint száz tagja van.

andrej sisko stajerska varda

Saját kárán tanult

Andrej Šiško, a Stájer Őrség vezetője arról nem volt hajlandó beszélni, hogy a tábor megszervezése hozzátartozik-e a migránsok elleni harchoz, miután egyre több migráns jelenik meg Szlovéniában.

Sajtójelentések szerint Šiško ma sokkal okosabb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a szlovén közösségi médiában megjelent egy hasonló gyakorlatozásról szóló beszámoló.

Azt a csoportot is Šiško vajda vezette, aki akkor arról beszélt, hogy

-nem engedi meg “a német forgatókönyv megismétlődését Szlovéniában”.

Ez utalás volt a migránsokra, akik nagy számban lepték el Németországot.

A nyilatkozat elhangzását követően Šiškót sürgősen letartóztatták, és nyolc hónapra ítélték, amiből hat hónapot le is töltött.

Migránsellenes csoportok Szlovéniában

Sajtójelentések szerint aligha téved az, aki szerint a Stájer Őrség a migránsellenes mozgalom része.

Ez a mozgalom egyre inkább erősödik Szlovéniában, mindenekelőtt a horvát határ mentén.

– Az illegális migránsok számának növekedése miatt a határmenti településeken “falusi őrségek alakulnak”, amelyeknek a tagjai bejárják a határt, és jelentik a rendőrségnek, ha valami gyanúsat látnak.

A falusi őrségek tagjai állítólag a Stájer Őrségben is szerepet vállalnak, de a határmenti járőrözést civil ruhában és fegyvertelenül végzik.

Brežicában megalakult a déli stájer határok biztosítását célul kitűző polgári kezdeményezés, amelynek egyik alapító tagja, Darko Pajk a Stájer Őrségben is aktív tag.

stajerska vavra garda

A brežicai polgári kezdeményes nem sokkal létrejöttét követően megállapította, hogy a szlovén rendőrség és katonaság nem képes hatékonyan megvédeni a Horvátország felőli határokat.

Ezért azt kérték a szlovén védelmi minisztériumtól, hogy a határ biztosításába vonják be a Stájer Őrséget is.

Mire jó a Facebook?

Hasonló szervezetek jöttek létre Črnomeljban és Ilirska Bistricában is a határ ellenőrzésére és az illegális migránsok mozgásának figyelésére.

– Ezek a szervezetek a Facebook segítségével fényképeket tesznek közzé azokról a gépkocsikról, amelyekről úgy vélik, hogy illegális migránsokat szállítanak.

A csoportok aláírásokat gyűjtenek, amelyekben ellenzik a befogadó központok létesítését Szlovéniában.

A szlovén rendőrség adata szerint az év első felében 5345 illegális migráns érkezett Szlovéniába Horvátországból és Olaszországból, ami 47%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában.

stajer garda stajerska varda

Ki veszi komolyan a Stájer Őrséget?

A szlovének véleménye eltér a Stájer Őrségről attól függően, hogy az ország melyik részén említik meg őket.

– A fővárosban Šiškót és csapatát senki sem veszi komolyan, említésükkor az emberek csak legyintenek, lesajnálják és kinevetik őket.

Ljubljanától húsz kilométerre már egészen más a helyzet.

Vidéken még a tanult emberek is jóváhagyóan nyugtázzák a Stájer Őrséggel kapcsolatos híreket, és megjegyzik, hogy végre van valaki, aki tesz valami hasznosat az országért.

Fotók: Delo

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava