A NAGYOK EURÓPÁJA: Francia és német dominancia

Olvasási idő: 3 perc

Szlovénia a vigaszágon igyekszik megcsípni egy fontosabb tisztséget az Európai Unióban, miután a balkáni és a kelet-európai országok minden fontosabb uniós posztról lecsúsztak. A kulcsfontosságú tisztségekre német, francia, holland, olasz és spanyol politikusok kerültek. Európa keleti felét így senki sem képviseli a legfontosabb uniós intézmények élén. A további fejtegetést csak az olvassa el, aki kedveli az összeesküvés elméleteket!A biológiai diverzifikáció

Donald Tusk, az Európai Tanács távozó elnöke Ursula von der Leyen jelöltségének jóváhagyására kérte az Európai Parlamentet, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter lehessen az öt évvel ezelőtt német izmozással áttuszkolt Jean-Claude Juncker utódja az Európai Bizottság élén.

Az uniós tagországok állam- és kormányfői meglepetésre von der Leyent jelölték a brüsszeli testület elnökének.

Közben felfüggesztette munkáját a Nemzetközi Valutalap élén Christine Lagarde, aki ideiglenesen távozik a posztról, mivel az Európai Tanács az Európai Központi Bank elnöki posztjára jelölte.

Ezzel teljesült Emmanuel Macron francia elnök egyik elvárása, hogy a legfontosabb négy uniós poszt közül kettő élére női vezető kerüljön. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik teljesen francia, a másiknak pedig van némi franciás neveltetése, gyermekkorát ugyanis Brüsszelben töltötte.

Francia dominancia

A francia dominancia azzal fokozódott, hogy az Európai Tanács élére Charles Michel belga liberális miniszterelnököt jelölik, aki a Mouvement Réformateur, vagyis a francia nyelvű belgiumi Reform Mozgalom vezetője.

Az olaszoknak ezúttal csak egy morzsát ejtettek azzal, hogy David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament,

de őt az első félidő után lecserélik.

A német kancellár ugyanakkor már most jelezte, hogy a “második félidőben” Manfred Weber, a konzervatív pártcsalád csúcsjelöltje valószínűleg indulni akar a posztért. Ha Webernek sikerül megszereznie a jórészt ceremoniális parlamenti elnöki tisztséget, akkor körülbelül három év múlva 2:2 lesz a francia-német meccs az uniós csúcsszervek vezetése terén.

Mondhatni döntetlen lehet az állás a franciák javára von der Leyen enyhén franciás neveltetése miatt.

A nagyok Európája

A vezető uniós tisztségeket tehát a nagyok kapták meg, ebből egyet-egyet francia illetve frankofón politikus szerzett meg. Nem csoda, hogy a francia elnök elégedett – és most már nem csak a biológiai diverzifikáció miatt.

Emmanuel Macron sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a tető alá hozott kompromisszum egy “mély francia-német egyezség gyümölcse”, a cél annak biztosítása, hogy Európa ne legyen megosztott.

Ám Európa mégis csak megosztott lett, a franciák és a németek megosztották maguk között. Angela Merkel a német szociáldemokraták ellenkezése miatt a huszonnyolc tagállam vezetői közül egyedüliként tartózkodott a posztok odaítéléséről szóló szavazáson, de üdvözölte a végkifejletet.

A balkáni és a kelet-európai országok annak ellenére nem kaptak semmilyen tisztséget, hogy voltak jelöltjeik.

Az Euratctiv szerint felmerült a bolgár Krisztalina Georgieva neve is a bizottsági elnöki posztra, de ő a selejtezők során kiesett. Georgieva ezek után legfeljebb az ENSZ főtitkári posztjával vigasztalódhat.

A NAGYOK EURÓPÁJA: Francia és német dominancia A NAGYOK EURÓPÁJA: Francia és német dominancia von den leyen plenkovic

Szóba került Andrej Plenković horvát miniszterelnök neve is, de az alku alapján már ő sem rúg labdába.

Az Európai Parlament elnöki posztjáért indult a cseh Jan Zahradil is, őt viszont demokratikusan kiszavazták.

Biztosi posztra a vigaszágon

A legfontosabb biztosi posztot várhatóan a spanyolok kaphatják meg. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székébe minden bizonnyal Josep Borrell spanyol külügyminiszter ül be.

Ennek lehetnek következményei a Balkán tekintetében, Spanyolország ugyanis nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ami hátráltathatja a 2008-ban önkényesen függetlenedett ország csatlakozását az Európai Unióhoz.

Európa, különösen pedig a Balkán szempontjából még a bővítési biztos személye lehet fontos, amit most a szlovének “vigaszágon” szeretnének megszerezni. Marjan Šarec szlovén miniszterelnök már jelezte, hogy pályáznak erre a posztra.

A szlovén miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy

a bővítés az egyik terület, ami Szlovéniát érdekli.

Ezért már többször is kiemelték, hogy jól ismerik a Nyugat-Balkánt és hozzájárulhatnak a térséggel kapcsolatos problémák megoldásához.

A szlovén miniszterelnök nem emelt kifogást a “nagyok Európája” ellen, de elvárta az új összetételű Európai Bizottságtól, hogy jelentősebb figyelmet fordítson a Nyugat-Balkán integrációjára és az EU bővítésére.
A NAGYOK EURÓPÁJA: Francia és német dominancia A NAGYOK EURÓPÁJA: Francia és német dominancia balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!