Orbán: intenzív kapcsolatokat kell kiépíteni Budapest és Banja Luka közöt

Utolsó módosítás:

A Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közötti intenzív politikai és gazdasági kapcsolatok kiépítéséről állapodott meg a magyar miniszterelnök és a háromtagú boszniai államelnökség soros, szerb elnöke. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, aki a találkozó előtt meglátogatta Szentendrén a magyarországi szerbek képviselőit.

Orbán Viktor a budapesti megbeszélés után kijelentette: Magyarországnak továbbra is támogatnia kell Bosznia-Hercegovina erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az ország egysége erősödjön, és hogy minél jobb kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval. Ezért Milorad Dodikkal megállapodtak abban, hogy Magyarország és Bosznia-Hercegovina között a magas szintű kapcsolatokat tovább erősítik.

Intenzív gazdasági kapcsolatok

Tárgyaltak a Magyarországnak és a Bosznia-Hercegovinában élő szerbek közötti kapcsolatokról is. Megegyeztek abban, hogy Magyarország Bosznia-Hercegovina mellett a boszniai Szerb Köztársasággal is intenzív politikai és gazdasági kapcsolatokat épít ki, hiszen a jelenlegi együttműködés szintje nem megfelelő.

A miniszterelnök hangsúlyozta,

a magyar-szerb kapcsolatok csak akkor lehetnek egészségesek és erősek, ha a magyarok Szerbiában és a szerbek Magyarországon otthon érzik magukat, és jól vannak.

Milorad Dodik kifejtette: a magyarországi szerbek arról tájékoztatták, a magyar állam mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetük sokkal jobb legyen, mint korábban. Hangsúlyozta továbbá, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország között nincsenek nyitott kérdések.

Tovább az európai úton

“Mi az európai integrációs úton szeretnénk továbbmenni” – hangoztatta, és köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina integrációs törekvéseit.

Milorad Dodik méltatta a jól fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat, amivel a boszniai szerbeknek is további lehetőségek nyílnak az együttműködésre.

Bosznia-Hercegovina két, nagy önállóssággal rendelkező entitásból áll, a főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációból és a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságból, amelyeket gyenge jogkörű központi kormány köt össze.

MTIVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!